-->
25.01.2022

Αρκαδία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ολονύχτια μάχη με τη μεγάλη φωτιά που καίει στη Γορτυνία, στην Αρκαδία έδιναν κάτοικοι οικισμών και πυροσβέστες, με τις φλόγες να καίνε κοντά σε οικισμούς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν, ενώ σημαντική βοήθεια θα δώσουν τα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν ρίψεις με το πρώτο φως της ημέρας.

Παράλληλα, νωρίς το πρωί αναμένονται στην Γορτυνία Γάλλοι και Γερμανοί πυροσβέστες. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το όρος Μαίναλο.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Όπως δήλωσε στο arcadiaportal ο αντιπεριφερειάρχης Ακραδίας, το μέτωπο της φωτιάς έχει μέγεθος περί τα δέκα χιλιόμετρα, ενώ κινείται παράλληλα με τον ποταμό Λάδωνα, ενώ σε ορισμένα σημεία τον έχει περάσει.

Εκκενώσεις οικισμών

Από το μεσημέρι της Τρίτης 10 Αυγούστου έχουν εκκενωθεί πολλοί οικισμοί. Πρόκειται για την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από μία εβδομάδα στην Αρχαία Ολυμπία και η οποία κινήθηκε με ταχείς ρυθμούς και πέρασε στον νομό Αρκαδίας μέσα σε λίγα 24ωρα.

Οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την απόγνωσή τους για την κατάσταση μέσα από την κάμερα του OPEN. «Θα καούμε, κοιτάξτε γύρω, καίγονται τα πάντα. Στείλτε μας κάτι. Μιλάμε για μέτωπο πάνω από 30 χιλιόμετρα», είπαν στον Νίκο Γιαπρακά, ο οποίος για κάποια λεπτά ρίχνεται στη μάχη της κατάσβεσης για να βοηθήσει.

Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής, για προληπτικούς λόγους, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους 12 οικισμών προς τα οποία κινείται το μέτωπο, προκειμένου να εκκενώσουν οι κάτοικοι ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Μήνυμα από το 112

Το μήνυμα του 112 ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίσι ή Μελιδόνι, εκκενώστε τώρα προς Τρόπαια, Τρίπολη».

https://twitter.com/112Greece/status/1425085636101517314

Στις αναζωπυρώσεις στην Γορτυνία Αρκαδίας αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για δύο ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Δάφνη και Τουμπίτσι. Οι αναζωπυρώσεις που απασχολούν την Πυροσβεστική είναι στο Καπελίτσι και στο Λιβαδάκι.

Σε κατάσταση ετοιμότητας τα Κέντρα Υγείας

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας τα Κέντρα Υγείας Τροπαίων και Δημητσάνας, το Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.Διαβάστε επίσης