«Πράσινο φως» για να παραδοθούν στην Ουκρανία οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς τύπου ATACMS φαίνεται ότι έχει δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να χτυπηθούν στόχοι βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Οι πύραυλοι είναι γνωστοί ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS. Είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Ουκρανία ασκεί πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια για να λάβει την εξουσιοδότηση, η οποία έρχεται τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, σημειώνουν οι NYT και εξηγούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συστήματος.
Τι κάνουν οι πύραυλοι ATACMS ;
Οι ATACMS, κατασκευασμένοι από τη Lockheed Martin, είναι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς που, ανάλογα με την έκδοση, μπορούν να χτυπήσουν στόχους 300 χλμ. μακριά με μια κεφαλή που περιέχει περίπου 375 κιλά εκρηκτικών. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν πολύ ψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τους πυραύλους πυροβολικού και πολλές φορές μακρύτερα, επιστρέφοντας στο έδαφος με απίστευτα υψηλή ταχύτητα, λόγω της βαρύτητας.
Μπορούν να εκτοξευθούν από τους κινητούς εκτοξευτές HIMARS που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, καθώς και από παλαιότερους εκτοξευτές M270 που αποστέλλονται από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Οι ATACMS αναφέρονται συχνά ως «βλήματα μεγάλου βεληνεκούς», αλλά αυτός είναι ένας υποκειμενικός όρος. Μπορούν να φτάσουν βαθύτερα στη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλο ουκρανικό πύραυλο, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν αποστάσεις όσο ένας πύραυλος κρουζ ή ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος.
Ο πύραυλος ATACMS αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 για να καταστρέψει σοβιετικούς στόχους υψηλής αξίας βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Κατασκευάστηκε ως ένα σπάνιο κατευθυνόμενο όπλο σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονταν κυρίως σε «χαζές βόμβες» και άλλα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά. Σήμερα, το Πεντάγωνο έχει δύο εκδόσεις των ATACMS στο απόθεμά του, μία με κεφαλή διασποράς και μία που φέρει μία μόνο εκρηκτική γόμωση.
Πώς θα τους χρησιμοποιήσει η Ουκρανία;
Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση με περίπου 50.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στις ουκρανικές θέσεις στο Κουρσκ, με στόχο την ανακατάληψη όλης της ρωσικής επικράτειας που κατέλαβαν οι Ουκρανοί τον Αύγουστο.
Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους ATACMS για να χτυπήσουν συγκεντρώσεις ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, βασικά στοιχεία στρατιωτικού εξοπλισμού, κόμβους επιμελητείας, αποθήκες πυρομαχικών και γραμμές ανεφοδιασμού βαθιά μέσα στη Ρωσία. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αμβλύνουν την αποτελεσματικότητα της ρωσο-βορειοκορεατικής αντεπίθεσης.
Πέρυσι, ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε να προμηθεύσει αρκετές εκατοντάδες ATACMS για χρήση σε ουκρανικά εδάφη που κατέχει η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας. Επομένως, δεν είναι σαφές πόσους από τους πυραύλους έχουν κρατήσει οι Ουκρανοί στο οπλοστάσιό τους για να χρησιμοποιήσουν στην περιοχή του Κουρσκ.
Ρωσία-ΗΠΑ: Ο «ψυχρός» πόλεμος θα γίνει 3ος Παγκόσμιος; – Γιατί ελήφθη τώρα η απόφαση Μπάιντεν – Πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ – Η απάντηση Πούτιν
Ρωσία-ΗΠΑ: Διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το Ρόιτερς, επικαλούμενο δυο αμερικανούς αξιωματούχος και πηγή του ενήμερη σχετικά, ανέφεραν χθες πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύει πλήγματα με οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής που έχουν μακρά εμβέλεια εναντίον στόχων βαθιά στη Ρωσία.
Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε επίσης την πληροφορία ότι η κυβέρνηση του απερχόμενου Δημοκρατικού προέδρου Μπάιντεν το έχει πλέον αποφασίσει.
Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη 12η Σεπτεμβρίου πως αν δοθεί έγκριση από πλευράς κυβερνήσεων της Δύσης για αυτό, η Μόσχα θα την εκλάβει ως «απευθείας ανάμιξη των χωρών μελών του NATO, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία», διότι για να γίνουν τέτοια πλήγματα θα απαιτείτο η αξιοποίηση νατοϊκής στρατιωτικής υποδομής, ώστε να οριστούν οι στόχοι και να γίνουν οι εκτοξεύσεις.
Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο κ. Πούτιν είπε πως η αμυντική βιομηχανία εργάζεται πάνω σε τρόπους ανταπόδοσης σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση ή/και σύμμαχοί της στο NATO βοηθήσουν το Κίεβο να πλήξει στόχους με δυτικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς.
«Υποθέτω πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ που είτε δεν έχουν τίποτα να χάσουν (…) ή απλά δεν τους ενδιαφέρει», είπε στο Ρόιτερς η κυρία Μπούτινα, η οποία είχε φυλακιστεί για 15 μήνες στις ΗΠΑ διότι καταδικάστηκε πως ενήργησε πως αδήλωτη πράκτορας της Ρωσίας, αποκτώντας σχέσεις με μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και της NRA, του σημαντικότερου λόμπι της οπλοκατοχής. Η άλλοτε επιχειρηματίας, που διέψευδε πως ήταν κατάσκοπος, καταλαμβάνει έδρα στην κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) από το 2021 με τα χρώματα του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας και είναι μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του σώματος.
Σήμερα (18/11) Ρώσος βουλευτής προέβλεψε ότι έγκριση της Ουάσινγκτον στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας «δεν θα αλλάξει τίποτα» στη διεξαγωγή από τη Μόσχα των μαχών της στην Ουκρανία.
«Αυτό δεν θα αλλάξει σε τίποτα την πορεία της επιχείρησης, απολύτως σε τίποτα. Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις αποστολές μας όπως κάναμε πάντα», δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο Αντρέι Καρταπόλοφ, ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.
«Ο παράγοντας αυτός βεβαίως και θα ληφθεί υπόψη, αλλά οι στόχοι που ορίστηκαν από» τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία «θα επιτευχθούν», συνέχισε.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο AFP την ανακοίνωση από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την έγκριση αυτή στο Κίεβο, σε μια σημαντική στρατηγική αλλαγή μερικές εβδομάδες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ύστερα από ένα σαββατοκύριακο κατά το οποίο οι ουκρανικές ενεργειακές υποδομές αποτέλεσαν εκ νέου τον στόχο μαζικών ρωσικών επιθέσεων.
Ο Αντρέι Καρταπόλοφ εξήγησε ότι για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι πύραυλοι θα πρέπει «να εμποδίσουμε την απογείωση αεροσκαφών». «Επικεντρωνόμαστε ενεργά σε αυτόν τον σκοπό, βάζοντας στο στόχαστρο εντατικά την υπόδομή αεροδρομίων. Αυτό είναι προτεραιότητα καθώς αν ένα αεροσκάφος δεν μπορεί να απογειωθεί, ο πύραυλος δεν θα εκτοξευτεί», υπογράμμισε.
Μολονότι οι Ουκρανοί «δηλώνουν ότι θέλουν να πλήττουν στρατιωτικούς στόχους, συχνά πλήττουν πόλεις και κατοικημένες περιοχές, πράγμα που συνιστά πραγματικό κίνδυνο», συνέχισε ο βουλευτής. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει ήδη πει τι θα σήμαινε αυτό για τους δυτικούς εταίρους μας», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι δεν θα μας πιάσουν απροετοίμαστους. Είμαι σίγουρος γι’αυτό», δήλωσε ωστόσο από την πλευρά του άλλος βουλευτής, ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της κάτω Βουλής.
«Ωστόσο πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι Αμερικανοί το κάνουν υπό την ώθηση ενός ηλικιωμένου που αποχωρεί, ο οποίος δεν θα είναι πια υπεύθυνος για τίποτα σε δύο μήνες», συνέχισε ο Τζαμπάροφ, προειδοποιώντας ότι «η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση».
Η απόφαση του κ. Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του και η μετατόπισή του έρχεται δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται», μετά τα δημοσιεύματα ότι η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια στο Κίεβο να εξαπολύει επιδρομές βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής.
Το να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θα τερματίσει εντός 24ώρου τη σύρραξη. Δεν έχει διευκρινίσει τον τρόπο, αλλά το σχέδιο που διαρρέεται προβλέπει παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επί μήνες ζητά από τις ΗΠΑ να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να πλήξει με αμερικανικά όπλα ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις από τα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι πρώτες τέτοιες επιθέσεις με αμερικανικούς πυραύλους τύπου ATACMS, βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων, ίσως συμβούν εντός των επόμενων ημερών.
Σοβαρή κλιμάκωση
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως μια τέτοια χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση όπλων από την Ουκρανία θα συνιστά «σοβαρή κλιμάκωση» από τη Δύση. Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό κατά πόσο τέτοιου είδους επιθέσεις μπορούν να αλλάξουν όντως την πορεία του πολέμου ενώ οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως έχουν το πλεονέκτημα και να βοηθήσουν το Κίεβο να έχει καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν κάποια στιγμή αρχίσουν συνομιλίες για κατάπαυση πυρός.