Search
Close this search box.
Search

Αυτές είναι οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε και μετά την ημερομηνία λήξης

Πριν 7 μήνες

Μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία; Πότε είναι “ασφαλές” να αγνοήσουμε τις συστάσεις;

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι ΝΥΤ, ένα από τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι πως οι ημερομηνίες λήξης δεν είναι στην πραγματικότητα ημερομηνίες λήξης (με εξαίρεση τις παιδικές τροφές). Η αναγραφή της ημερομηνίας δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του προϊόντος, αλλά περισσότερο αφορά το πότε ο κατασκευαστής εκτιμά πως το προϊόν δεν θα έχει τον ύψιστο βαθμό ποιότητας- ότι κι αν σημαίνει αυτό, όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ.

Οι κατασκευαστές τροφίμων τείνουν επίσης να είναι μάλλον συντηρητικοί με τις ημερομηνίες λήξης, γνωρίζοντας ότι δεν τα διατηρούμε πάντα σε σκιερό και δροσερό χώρο, ενώ παράλληλα συχνά αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου περισσότερη ώρα από όσο πρέπει.

Για ποια τρόφιμα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε

Μέλι, ξύδι, ζάχαρη, βανίλια είναι τρόφιμα που μπορούν να διαρκέσουν για πολύ καιρό με ελάχιστη μεταβολή στην ποιότητά τους. Το λευκό αλεύρι μπορεί επίσης να είναι καλό προς χρήση, ανεξάρτητα με το πόσο καιρό το έχουμε στο ντουλάπι μας. Το ίδιο ισχύει και με το ρύζι, με αντίθεση με το καστανό όμως ρύζι, που έχει διάρκεια ζωής για κάποιους μήνες, καθώς δεν είναι επεξεργασμένο.

Το ψωμί του τοστ από το σούπερ μάρκετ, λόγω των συντηρητικών που περιέχει, μπορεί να παραμείνει μαλακό για εβδομάδες στο ψυγείο, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το ζυμωτό ψωμί με προζύμι.

Τα αποξηραμένα φασόλια και οι φακές θα παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση για χρόνια μετά την αγορά, αλλά θα γίνουν πιο σκληρά και θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν.

Και τα μπαχαρικά μπορούν να παραμείνουν στο ντουλάπι μας μετά την ημερομηνία λήξης τους, όμως δεν θα έχουν τόσο έντονη γεύση.

Τι ισχύει με τις κονσέρβες και τα βάζα

Κατά κανόνα, το μέταλλο διαρκεί περισσότερο από το γυαλί, το οποίο διαρκεί περισσότερο από το πλαστικό.

Εφόσον δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια αλλοίωσης (όπως σκουριά) ή ορατή αλλοίωση όταν ανοίγουμε το προϊόν (όπως μούχλα ή άσχημη μυρωδιά), τα κονσερβοποιημένα φρούτα, λαχανικά και κρέατα θα παραμείνουν τόσο νόστιμα και εύγευστα όσο την ημέρα που αγοράσαμε πριν από χρόνια.

Και τα έλαια, ακόμη και τα μη επεξεργασμένα, που βρίσκονται σε σφραγισμένα δοχεία, μπορούν να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, εάν τα μπουκάλια δεν είναι κατασκευασμένα από γυαλί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ των ΝΥΤ, ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε εάν ένα τρόφιμο είναι ασφαλές για κατανάλωση είναι τελικά… η μύτη μας.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.