Search
Close this search box.
Search

Αυτό είναι το ΦΕΚ για τους γιατρούς του ΕΣΥ – Θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο

Πριν 6 μήνες

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για την απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, καθορίζοντας τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών και οδοντίατρων του.

Με την απόφαση αυτή, που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα σε ειδικευμένους αλλά και ειδικευόμενους γιατρούς να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να κάνει το δημόσιο σύστημα Υγείας πιο ελκυστικό για τους γιατρούς.

«Είμαι υπερήφανος που επί θητείας μου έγινε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ από την ίδρυση του. Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ κάνει τη θέση του περισσότερο ελκυστική», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο X.

Προϋποθέσεις άσκησης για τους γιατρούς

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, οι ιατροί και οδοντίατροι του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) παραμένουν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατ’ εξαίρεση, όσοι υπηρετούν σε Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ., καθώς και στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», μπορούν σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης.

Ειδικότερα, δύνανται να δια τηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/ εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας.

Δείτε το ΦΕΚ:

Οι ως άνω ιατρικές υπηρεσίες αποκλείεται να παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας.

Εξαιρούνται από την παραπάνω δυνατότητα οι προσωπικοί ιατροί κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ.

Διαδικασία χορήγησης άδειας και ανάκλησης αυτής

Οι αιτήσεις χορήγησης άδειας για την άσκηση ιδιωτικού έργου υποβάλλονται στον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου ή τον Διοικητή της Υ.Πε., όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Δεκεμβρίου και Μαΐου και αφορούν, αντιστοίχως, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και στο δεύτερο εξάμηνο.

Η απόφαση του Διοικητή, είτε θετική είτε αρνητική, πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Στην απόφαση αναγράφεται η χρονική διάρκεια της άσκησης του ιδιωτικού έργου, η έναρξη και η λήξη αυτής, καθώς και η έδρα ή και ο φορέας απασχόλησης.

Η χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
  • Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.
  • Η άδεια απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής έχει εξάμηνη διάρκεια.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση μετακίνησης του γιατρού του ΕΣΥ σε άλλο νοσοκομείο

Σε περίπτωση μετακίνησης του ιατρού σε άλλο νοσοκομείο της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας ή σε Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, η υφιστάμενη άδεια της παρ. 1 του άρθρου 2 παύει αυτοδικαίως να ισχύει.

Κατ’ εξαίρεση, και μόνον στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ιατρός δύναται να υποβάλει νέα αίτηση για χορήγηση άδειας στο νοσοκομείο ή στην Υγειονομική Περιφέρεια όπου μετακινήθηκε, χωρίς την τήρηση των χρονικών περιορισμών που προβλέπονται για την υποβολή της στην παρ.1 του άρθρου 2 της παρούσας.

Οι κυρώσεις αν δεν τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις

Ο διοικητής του Νοσοκομείου ή της ΥΠΕ έχει το δικαίωμα να διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, αναφορικά με το αν τηρούνται οι προϋποθέσεις. Η παράβαση από ιατρό του Ε.Σ.Υ. των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα που συνεπάγεται:

  1. Την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησής του στον ιδιωτικό τομέα
  2. την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου,
  3. την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών
  4. την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών,
  5. σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη, στ. σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.
 

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.