-->
13.06.2024

Αυτοκίνητο: Ο χρόνος τρέχει – Από πότε οι εταιρείες θα πουλάνε μόνο ηλεκτρικά

Βάσει της τωρινής νομοθεσίας από το 2035 και μετά στην ΕΕ θα πωλούνται μόνο νέα αυτοκίνητα που δεν θα εκπέμπουν καθόλου ρύπους. Με άλλα λόγια, μόνο ηλεκτρικά με την αναμονή και των e-fuels, εφόσον αποδείχτεί οτι δεν εκπέμπουν καυσαέρια.κετά νέα ηλεκτρικά μοντέλα και να επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο οδικός χάρτης και για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη χαραχθεί και προβλέπει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Όταν μία εταιρία λέει πως π.χ. από το 2029 θα γίνει «ηλεκτρική», τι σημαίνει αυτό;  Το σίγουρο είναι πως από εκείνη τη χρονιά και έπειτα θα παρουσιάζει και θα λανσάρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, θα συνεχίσει να πουλά τα συμβατικά αυτοκίνητα που έχει στην γκάμα της έχοντας από νωρίτερα παγώσει την εξέλιξη των κινητήρων καύσης.

Ακόμη και έτσι όμως, όποιος κατασκευαστής έχει θερμικά αυτοκίνητα που πληρούν την επερχόμενη εκπομπή Euro 7 πιθανότατα θα μπορεί να τα διαθέτει στην αγορά μέχρι και το κομβικό 2035. Επίσης, να δούμε αν θα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα τα συνθετικά καύσιμα και να δοθεί ενδεχομένως μία παράταση.

Πάντως, ήδη οι περισσότερες εταιρίες έχουν ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα που θα σταματήσουν να λανσάρουν συμβατικά αυτοκίνητα. Όπως αναφέρει και το ΑΠΕ και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, ισχύουν σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:
 • Audi: Όλα τα νέα μοντέλα που θα λανσαριστούν από το 2026 και μετά θα είναι ηλεκτρικά και ο κατασκευαστής θα πουλά μόνο ηλεκτρικά μοντέλα από το 2030.
 • BMW: Μέχρι το 2025 ο στόχος είναι τα BEV και PHEV να έχουν το 30% των ετήσιων πωλήσεων της μάρκας. Μέχρι το 2030 το ποσό των  BEV να έχει ανέβει στο 50% και εφόσον έχει παγώσει εντελώς η εξέλιξη των συμβατικών μοντέλων.
 • Ford: Μέχρι το 2030 θα πωλούνται επιβατικά αυτοκίνητα που θα είναι 100% ηλεκτρικά. Έως τότε τα 2/3 των πωλήσεων των επαγγελματικών θα είναι ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά έως το 2030.
 • Honda: Προχωρά και αυτή ηλεκτρικά και θα κρατήσει όσο μπορεί τα πλήρως υβριδικά της μοντέλα μέχρι εκεί που το επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 • Hyundai – Kia: Και εδώ στόχος είναι μία πλήρη γκάμα από ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, τόσο η Kia όσο και η Hyundai θα είναι από τις τελευταίες εταιρίες που θα εγκαταλείψουν τα συμβατικά αυτοκίνητα και θα τα προσφέρουν μέχρι το 2035.
 • Jaguar Land Rover: Θα κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα από το 2025. Για τον σκοπό αυτό εξελίσσουν μια νέα πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.
 • Renault: Φιλοδοξεί να έχει τον πιο πράσινο συνδυασμό νέων αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά έως το 2025, με περισσότερο από το 65% των πωλήσεων να είναι ηλεκτροκίνητα και 100% πλήρως ηλεκτρικά έως το 2030.
 • Stellantis: Οι Peugeot, Fiat, Citroen, Opel, DS, Lancia και Alfa Romeo έχουν θέσει στόχο να πωλούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετά το 2030. Χαρακτηριστικό είναι πως η Alfa Romeo θα λανσάρει μόνο ηλεκτρικά από το 2027, ενώ η επιστροφή της Lancia θα είναι καθαρά «ηλεκτρική».
 • Mazda: Και η ιαπωνική μάρκα θα λανσάρει μόνο ηλεκτρικά μετά το 2030.
 • Mercedes-Benz: Η σταδιακή εγκατάλειψη και διακοπή της διάθεσης συμβατικών αυτοκινήτων έχει προγραμματισθεί την περίοδο 2031-34.
 • Mini: Το τελευταίο νέο μοντέλο που θα διατίθεται και με θερμικό κινητήρα θα παρουσιαστεί το 2025. Ο εμπορικός στόχος που έχει τεθεί είναι ότι το 2027, οι μισές ετήσιες πωλήσεις της θα αφορούν BEV/ PHEV μοντέλα.
 • Tesla: Η πρωτοποριακή μάρκα είναι ήδη 100% ηλεκτρική.
 • Toyota – Lexus: Ο πρωτοπόρος στην υβριδική τεχνολογία θα είναι επίσης από τους τελευταίους που θα πωλούν αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες στην Ευρώπη. Θα λανσάρει νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες και επενδύει στο υδρογόνο και στα fuel cell.
 • Volkswagen: Μέχρι το 2030 έχει ως στόχο πάνω από τα 2/3 των πωλήσεων της να αφορούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
 • Volvo: Η σουηδική εταιρία ήταν από τις πρώτες των ανακοινώσεων. Από το 2025 και μετά θα πουλά μόνο BEV/ PHEV και από το 2030 μόνο αμιγώς ηλεκτρικά.Διαβάστε επίσης