Search
Close this search box.
Search

Balkan Forum: «Έξυπνη» και «πράσινη» ανάπτυξη στα Βαλκάνια

Πριν 4 έτη

Ένας πακτωλός κονδυλίων θα διατεθεί για την έρευνα, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση όπως και για την επιχειρηματικότητα που συμβαδίζει με τις επιταγές της ΕΕ,  στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Το πως οι χώρες των Βαλκανίων μπορούν, συνεργαζόμενες, να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους, θα συζητηθεί στο 2ο Balkan Forum που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 25-26 Σεπτεμβρίου.

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Balkan Forum, o υφυπ. Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) κ. Θεόδωρος Καράογλου τόνισε ότι το κοινό συμφέρον των Βαλκανικών Χωρών επιτάσσει να δοθεί έμφαση σε κοινές στοχεύεις, καθώς “όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα”.

Στο διήμερο του συνεδρίου, εκπρόσωποι έξι κρατών, στο πλαίσιο πέντε θεματικών ενοτήτων, θα συζητήσουν τους τρόπους αλλά και τα projects, μέσω των οποίων θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ισχυροί επενδυτικοί δεσμοί και να προωθηθούν συνεργασίες που θα ενταχθούν στο επόμενο Interreg για την διακρατική εδαφική συνεργασία, αλλά και από δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΤΠΑ (Περιφερειακή Ανάπτυξη) και του Ταμείου Συνοχής.

Στη συνέντευξη που δόθηκε για την παρουσίαση του 2oυ Balkan Forum,  συντονιστές των πέντε ενοτήτων έδωσαν τους άξονες συζήτησης, αλλά κατέθεσαν και προτάσεις.

ΣΕΒΕ: Μόνιμη δομή για τη Βαλκανική Συνεργασία

Παίρνοντας το λόγο ο γεν. δ/ντής του ΣΕΒΕ κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, δήλωσε ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις των Βαλκανίων, αντιμετωπίζουν λίγο ή πολύ τα ίδια προβλήματα τα οποία θα μπορούν να διαχειριστούν, μέσω της συνεργασίας, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ φορέων του επιχειρείν αλλά και επιχειρήσεων, ο ΣΕΒΕ πρότεινε τη δημιουργία στο ΥΜΑΘ μίας Μόνιμης Δομής για τη Βαλκανική Συνεργασία, η οποία μάλιστα θα μπορεί να παρακολουθεί τις δράσεις που θα ενταχθούν στο νέο Interreg.

Ο κ. Νίκος Κατσιαδάκης/ Τμήμα Εξωστρέφειας του ΕΚΕΤΑ,  αναφέρθηκε στα προβλήματα που οριζόντια αντιμετωπίζουν οι Βαλκανικές ΜμΕ, είτε αυτά αφορούν άντληση δανείων, εκσυγχρονισμό, έρευνα και ανάπτυξη, για να προσθέσει ότι οι συνεργατικοί σχηματισμοί, τα clusters, μπορούν να αποτελέσουν την απάντηση στην εφαρμογή της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στα Βαλκάνια.

Interreg: 450 εκατ για 200 έργα

Η κα. Αγγελική Μπουζιάνη, προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής για το Interreg, αναφέρθηκε στο Interreg και στα 11 Προγράμματα Διακρατικής Συνεργασίας, από τα οποία η Ελλάδα έχει τη διαχειριστική ευθύνη για τα έξι. Σε αυτά τα έξι προγράμματα εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται περισσότερα από 200 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 450 εκατ. Ευρώ και συμμετέχοντες περισσότερους από 450 φορείς.

Οι καλές πρακτικές της περιόδου που εκπνέει, θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για το Interreg κατά την περίοδο 2021-2027.

Για την “έξυπνη” και “πράσινη” Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 θα επενδύσει γενναία στην “πιο έξυπνη” και “πιο πράσινη” Ευρώπη, είπε ο κ. Φωκίων Τζούρδας εμπορικός δ/ντής του υπό ανάπτυξη Thess INTEC.

Στις παραπάνω κατευθύνσεις στην Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, θα κατευθυνθεί από το 65% ώς και το 85% των πόρων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής,  ενώ σημαντικότατοι είναι και οι πόροι που θα διατεθούν για Έρευνα, Καινοτομία και Ψηφιοποίηση, αφού ανέρχονται σε 115 δισ. Ευρώ. Αυτούς τους πόρους θα μπορούσαν συνεργαζόμενες να αξιοποιήσουν και βαλκανικές επιχειρήσεις και φορείς.

Τους συνέδρους του  Βalkan Forum θα απασχολήσει και το πολύ κρίσιμο θέμα της “Ενίσχυσης των Καινοτόμων Τεχνολογικών Υποδομών”, επισήμανε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ. Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω, σε σύγκριση και με Βαλκανικές χώρες, στις υποδομές σε Τεχνολογικά Πάρκα.

Τεχνολογικά Πάρκα, Θερμοκοιτίδες Επιχειρήσεων και start ups, όπως και οι πιθανές συνεργασίες , π.χ με τη Βόρεια Μακεδονία, στον τομέα αυτό, θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης, είπε ο κ. Λουφάκης προσθέτοντας ότι “η επιχειρηματικότητα διδάσκεται και πρέπει να συνδεθεί με την καινοτομίας”.

Επιχειρηματικότητα και Κυκλική Οικονομία

Ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε. κ. Άγις Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι πλέον μιλάμε για επιχειρηματικότητα στην εποχή της “πράσινης” ανάπτυξης και στη βάση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας, για να προσθέσει ότι Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα μπορούν να ωφεληθούν μέσα από το Horizon Europe, για να πρωταγωνιστήσουν στην «ενεργειακή μετάβαση».

Τέλος η καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ κα. Μάρω Βλαχοπούλου αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα παρουσιαστούν και θα είναι διαθέσιμα προκειμένου μέσω της Καινοτομίας, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν με στόχο την κυκλική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ουσιαστική συνθήκη για βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης, συνεργασιών και δικτύων στα Βαλκάνια κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Το 2ο Balkan Forum θα είναι πραγματοποιηθεί υβριδικά στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα του Forum έχει αναρτηθεί στη σελίδα www.balkanforumthess.com

Οι ενότητες του Balkan Forum

Την πρώτη ημέρα του Forum, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τρεις θεματικές ενότητες.

Η δεύτερη θεματική ενότητα (25/9) έχει τίτλο: «Επιχειρηματικές και τεχνολογικές δικτυώσεις και συνέργειες στα Βαλκάνια».

Η τρίτη θεματική ενότητα (25/9) έχει τίτλο: «Διαμόρφωση Διακρατικών Προγραμμάτων (INTERREG) στα Βαλκάνια και Ν.Α. Ευρώπη στην Προγραμματική Περίοδο 2017-2027 και αξιοποίηση καλών πρακτικών».

Η τέταρτη θεματική ενότητα (26/9) έχει τίτλο: «Ενσωμάτωση επιτυχημένων καινοτόμων πρακτικών και διεπιστημονικών συνεργασιών στην επιχειρησιακή κουλτούρα των Βαλκανίων εν όψει της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027».

Η πέμπτη και τελευταία θεματική ενότητα (26/9) έχει τίτλο: Πράσινη Επιχειρηματικότητα, Κυκλική Οικονομία και Κλιματική Αλλαγή μέσω καινοτόμων δράσεων & χρηματοδοτικών εργαλείων στην προοπτική των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 2021-2027.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.