Η Ελβετία και η Αυστρία υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας Sky Shield, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Γερμανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν αμυντικά συστήματα από κοινού και να εκπαιδεύονται μαζί.
Θεωρείται ως μια ιστορική στιγμή για την ουδέτερη Ελβετία, αλλά ορισμένοι Ελβετοί φοβούνται ότι η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη μακροχρόνια ουδετερότητα της χώρας τους.
Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη δημιουργία και την ένταξη χωρών σε ένα πανευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα πριν από λίγα χρόνια, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας.
Η ήπειρος είναι ασταθής και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες η αναβάθμιση της αεράμυνας έχει καταστεί αναπόφευκτη. Η ελβετική κυβέρνηση λέει ότι η συνεργασία με τους ευρωπαίους γείτονες σε ένα κοινό σύστημα έχει νόημα τόσο στρατηγικό όσο και οικονομικό.
Η Αυστρία είναι επίσης μια ουδέτερη χώρα, και η κυβέρνηση της Βιέννης υποστηρίζει ότι η συγκέντρωση και η κοινή χρήση στρατιωτικών πόρων είναι σε θέση να διατηρήσει το καθεστώς της ουδετερότητας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελβετία παρακάμπτει την παραδοσιακά αυστηρή ουδετερότητα. Ως μέρος της συνεργασίας του ΝΑΤΟ για την ειρήνη, συμμετέχει στην ειρηνευτική αποστολή στο Κόσοβο εδώ και δύο δεκαετίες. Επίσης, προσχώρησε στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.
Δεκαεννέα χώρες έχουν τώρα εγγραφεί στην πρωτοβουλία Sky Shield, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Κατά την υπογραφή συμφωνίας για ένταξη στην πρωτοβουλία, η Ελβετία και η Αυστρία τόνισαν ότι η ουδετερότητά τους παραμένει αμετάβλητη, αλλά αυτό το υποθετικό ερώτημα δεν έχει χρειαστεί να απαντηθεί ποτέ πραγματικά. Μάλλον ελπίζουν να μην προκύψει ποτέ μια τέτοια κατάσταση.