Οι γιορτές έμειναν πίσω, οι άδειες τελείωσαν και τα σχολεία άνοιξαν πάλι, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, με τη μέρα να είναι ακόμα μικρή σε διάρκεια.
Στο -όχι τόσο ευχάριστο- κλίμα αυτό, πλησιάζουν οι μέρες για την Blue Monday, την «πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου», η οποία είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε έτους. Φέτος «πέφτει» στις 20 Ιανουαρίου.
Πώς όμως ξεκίνησε όλο αυτό;
Η Blue Monday φέρεται να αποτελεί επινόηση του Βρετανού ψυχολόγου Cliff Arnall το 2004, ο οποίος συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία.
Ο ψυχολόγος φέρεται να δημιούργησε αυτόν τον όρο για να αποτυπώσει τη μελαγχολία του Ιανουαρίου όταν του ζητήθηκε από το βρετανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Sky Travel, με την Blue Monday να κάνει την εμφάνισή της πρώτη φορά σε δελτίο Τύπου της ταξιδιωτικής εταιρείας.
Η εξίσωση που «υπολογίζει» τη μελαγχολία
Στο δελίο Τύπου της Sky Travel, η Blue Monday βασιζόταν σε μια «εξίσωση», που συμπεριλαμβάνει τη χρονική απόσταση από τα Χριστούγεννα, τον καιρό, τους στόχους της νέας χρονιάς και άλλους παράγοντες, με τη μέρα εκείνη να συγκεντρώνει το «μέγιστο» του αρνητικού κλίματος.
[W + (D – d)] X TQ / M x Na
Όπου:
W = καιρός
D = χρέος
d = μηνιαίος μισθός
T = χρόνος από τα Χριστούγεννα
Q = χρόνος από την αποτυχία των αποφάσεων του νέου έτους
M = χαμηλά επίπεδα κινήτρων
Na = το αίσθημα της ανάγκης για δράση.
Αρκετοί επιστήμονες χαρακτήρισαν αυθαίρετο τον όρο Blue Monday, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά, ενώ το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ πήρε αποστάσεις από τον «εμπνευστή» Cliff Arnall.
Ωστόσο, επιστημονικά αναγνωρισμένη είναι η «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή», μια μορφή κατάθλιψης που μπορεί να αναδυθεί σε διάφορες εποχές εντός του έτους.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Arnall είχε δηλώσει στον Independent το 2018, ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να κάνει τη μέρα να ακούγεται αρνητική», αλλά μάλλον «να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση και να πάρουν τολμηρές αποφάσεις ζωής».
Σε κάθε περίπτωση, εάν ξυπνήσετε με έναν «κόμπο» στις 20 Ιανουαρίου ίσως να υπάρχει μια εξήγηση…