Search
Close this search box.
Search

Χάος σε Ισπανία και Πορτογαλία από μαζικό μπλακ άουτ – Δεν αποκλείουν κυβερνοεπίθεση οι αρχές

Πριν 2 ώρες

Μεγάλης έκτασης διακοπές ηλεκτροδότησης καταγράφονται από νωρίς το μεσημέρι σε τμήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Στο κέντρο της Μαδρίτης υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Εκκενώνονται επίσης τμήματα του δικτύου μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας, ενώ τα φανάρια στην πόλη δεν λειτουργούν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Η ισπανική εταιρεία σιδηροδρόμων Renfe ανακοίνωσε ότι στις 12:30 ώρα Ισπανίας (13:30 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε μπλακάουτ σε όλη τη χώρα, ακινητοποιώντας όλα τα τρένα.

Ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Electrica ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις εταιρείες ενέργειας για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδρότηση.

Οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν πέσει σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με αναφορές.

Ποτέ στην Ιστορία δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιας έκτασης μπλακάουτ, όπως το σημερινό, ανακοίνωσε ο ισπανικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica, καθώς το μαζικό μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο έχει παραλύσει μεγάλα τμήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ο επικεφαλής λειτουργιών στον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Εντουάρντο Πριέτο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο ισπανικό ηλεκτρικό δίκτυο ενδέχεται να διαρκέσει από έξι έως δέκα ώρες.

Η ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση συγκάλεσαν έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων τους μετά το μπλακάουτ, που επηρέασε για λίγο και ένα μέρος της Γαλλίας, το οποίο συνορεύει με τη βορειοανατολική Ισπανία.

Σύμφωνα με το ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser, θα συγκληθεί και το ισπανικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ομάδες του γαλλικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου υψηλής τάσης RTE εργάζονται για να βοηθήσουν την Red Electrica, και έχουν ήδη αποκαταστήσει την κατανάλωση ρεύματος σε 700 MW μέσω Γαλλίας, ανέφερε η RTE.

Η Red Electrica τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες για τα αίτια του μπλακάουτ.

Αναζητούνται τα αίτια

Σύμφωνα με το Reuters, oι αρχές δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν την αιτία της διακοπής τουλάχιστον μία ώρα μετά τη συνέβη, αν και δεν είχε αποκλειστεί μια πιθανή επίθεση στον κυβερνοχώρο και οι έρευνες συνεχίζονται, δήλωσαν αξιωματούχοι. Μια επιτροπή κρίσης συστάθηκε στην Ισπανία για να διαχειριστεί την κατάσταση.

 

Η Κομισιόν σχολίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία σχετικά με το μπλακ άουτ τονίζοντας ότι είναι σε επαφή με τις αρχές των δυο χωρών και ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση, κάνοντας λόγο για πρωτόκολλα που υπάρχουν για την αποκατάσταση λειτουργίας των συστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα η Κομισιόν δηλώνει ότι «Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές αρχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καθώς και με τον ENTSO-E για να κατανοήσει την υποκείμενη αιτία και τον αντίκτυπο της κατάστασης.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και θα διασφαλίσει την ομαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των σχετικών μερών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ (κώδικας δικτύου έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης), υπάρχουν πρωτόκολλα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.