-->
29.11.2022

Χατζηδάκης: Εγγύηση για το 8ωρο η ψηφιακή κάρτα εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για την ψηφιακή κάρτα εργασίας την οποία χαρακτήρισε εγγύηση για το 8ωρο, τις υπερωρίες και τη διευθέτηση χρόνου εργασίας.

«Αίτημα της ΓΣΕΕ η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Είναι εγγύηση ότι θα τηρείται το ωράριο και οι υπερωρίες τους. Θα καταγράφονται όλα ηλεκτρονικά. Βασικό θέμα είναι η καταπάτηση της όποιας νομοθεσίας, όχι τόσο η ίδια η νομοθεσία. Η ψηφιακή κάρτα είναι η μεγάλη τομή. Η εγγύηση και για τις υπερωρίες, και για το 8ώρο και για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι η ψηφιακή κάρτα», ήταν τα λόγια του υπουργού στο Mega.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο θέμα της διευθέτησης του ωραρίου εργασίας που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Συζητάμε, βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ακούμε τις παρατηρήσεις. Δεν είναι το νομοσχέδιο γραμμένο σε πέτρα. Αλλά η κατεύθυνσή μας είναι ευρωπαϊκή. Προσθέτουμε στην υπάρχουσα διάταξη και τη δυνατότητα να υπογράφεται με αίτημα του εργαζομένου ατομική σύμβαση. Ισχύει ήδη στην πλειονότητα των κρατών – μελών της ΕΕ. Εκεί που κυβερνά η αριστερά, σε Ισπανία και Πορτογαλία, το μέτρο που τώρα φέρνουμε εμείς ήδη ισχύει».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος απολυθεί γιατί δεν υπέγραψε τη διευθέτηση χρόνου που του προτάθηκε, η απόλυση είναι άκυρη και θα επιστρέφει αυτόματα στην εργασία του.

Υπερωρίες με χρήματα, όχι με ρεπό
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αυξάνει τις υπερωρίες που μπορούν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι από 96 και 120 σε βιομηχανία και υπηρεσίες, στις 150. Όπως τόνισε ο υπουργός αυτός είναι ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στις επικρίσεις ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό λέγοντας «Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με παραπάνω χρήματα».

Κατοχυρώνεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία
Αναφορικά με την τηλεργασία, ο υπουργός υποστήριξε ότι ο εργοδότης θα επωμίζεται το βάρος για τον εξοπλισμό του εργαζόμενου. Παράλληλα τόνισε ότι κατοχυρώνεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης, που επιτρέπει στον εργαζόμενο να μην ασχολείται με mail και τηλεφωνήματα μετά το τέλος της βάρδιας του.

Διαβάστε επίσης