Search
Close this search box.
Search

Χατζηβασιλείου: Αν το θεωρεί απλό, γιατί το ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του δεν πέτυχε άρση του casus belli;

Πριν 1 ημέρα
Τάσος Χατζηβασιλείου

«Ο κανονισμός SAFE διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον και κατοχυρώνει τις ελληνικές θέσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης.

Όπως επεσήμανε, δεν πρόκειται για μία μόνιμη διαδικασία αλλά, «για ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ως βασικό εργαλείο της ΕΕ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής άμυνας». Συμπλήρωσε στην συνέχεια πως η Ελλάδα, μέσω των συντονισμένων προσπαθειών του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, συνεπικουρούμενου από την Υφυπουργό, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πέτυχε στον κανονισμό SAFE να ενσωματωθεί η αρχή της ομοφωνίας για κάθε συμφωνία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας.

Αναφερόμενος στο casus belli από την Τουρκία, ο Υφυπουργός τόνισε: «Το να έχει μία χώρα casus belli απέναντι σε κράτος-μέλος της ΕΕ είναι ασύμβατο με τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή άμυνα. Το casus belli υφίσταται εδώ και 30 χρόνια – είναι στόχος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων η άρση του». Σχολιάζοντας σχετική αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Απορώ γιατί το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τόσα χρόνια, δεν κατάφερε την άρση του casus belli, αν το θεωρεί κάτι τόσο εύκολο».

 

Ο ΥΦΥΠΕΞ Τάσος Χατζηβασιλείου στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ

 

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν θέση που ανέδειξε πρώτος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ότι πλέον αποτελεί βασικό ευρωπαϊκό πυλώνα στον τομέα της άμυνας.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο σε κάθε συμφωνία που θέλει να συνάψει η ΕΕ με τρίτη χώρα. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και την έχει κατοχυρώσει στα κείμενα».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.