Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη της άσκησης συγκαταλέγεται και η ανακούφιση από τον σωματικό πόνο και τις διαταραχές ισορροπίας που προκαλεί η χημειοθεραπεία
Οι θεραπείες για τον καρκίνο συχνά προκαλούν νευρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια συμπτώματα. Η φαρμακευτική αγωγή έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική σε αυτές τις περιπτώσεις. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, σε συνεργασία με το Γερμανικό Αθλητικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, έδειξε τώρα ότι η σωματική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τη νευρική βλάβη.
Η ποιότητας ζωής μετά τη θεραπεία
Οι θεραπείες για τον καρκίνο έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πλέον, δεν αφορούν μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής μετά την ανάρρωση. Δυστυχώς, πολλές αντικαρκινικές θεραπείες, από τη χημειοθεραπεία έως τις σύγχρονες ανοσοθεραπείες, επιτίθενται στα νεύρα, εκτός από τα καρκινικά κύτταρα. Οι ασθενείς παραπονιούνται συχνά για πόνο, προβλήματα ισορροπίας ή αίσθηση μουδιάσματος, καύσου (κάψιμο) ή τσιμπήματος, τη λεγόμενη περιφερική νευροπάθεια που οφείλεται στη χημειοθεραπεία. Για έναν στους δύο ογκολογικούς ασθενείς τα συμπτώματα γίνονται χρόνια.
Μικρότερη βλάβη έως 70%
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, συμπεριέλαβε τρεις ομάδες 158 συνολικά ασθενών, που λάμβαναν θεραπεία με οξαλιπλατίνη ή αλκαλοειδή της βίνκας. Η πρώτη ομάδα, ομάδα ελέγχου, έλαβε τη συνήθη φροντίδα, ενώ οι άλλες δύο ομάδες ολοκλήρωσαν προγράμματα άσκησης δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Οι συνεδρίες περιλάμβαναν ασκήσεις ισορροπίας ή ασκήσεις σε πλατφόρμα δόνησης.
Οι τακτικοί έλεγχοι έδειξαν ότι στην ομάδα ελέγχου, περίπου διπλάσιοι συμμετέχοντες ανέπτυξαν νευροπάθεια σε σύγκριση με εκείνους στις ομάδες άσκησης. Με άλλα λόγια, η άσκηση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μείωσε την εμφάνιση νευρικής βλάβης κατά 50 έως 70%. Επιπλέον, βελτίωσε την υποκειμενική αντίληψη της ποιότητας ζωής των ασθενών, περιόρισαν την ανάγκη για μείωση της δόσης των αντικαρκινικών και μείωσαν τη θνησιμότητα κατά την πενταετία μετά τη χημειοθεραπεία.