-->
03.12.2022

Χωρίς μετρό, λεωφορεία, τρένα, πλοία -Ποιοι απεργούν και γιατί

Σε «μπλακ-άουτ» μπαίνει αύριο, 6 Απρίλη, η χώρα λόγω της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει εργατικές ομοσπονδίες και σωματεία.

Κατά την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση θα τραβήξουν «χειρόφρενο» σχεδόν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ δεν θα ισχύσει το μέτρο του Δακτυλίου στην Αθήνα για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που πρέπει να μετακινηθούν.

Σε ανακοινώσεις τους η ΓΣΕΕ, και άλλες ενώσεις και συνδικάτα, επισημαίνουν ότι το σύνθημα της απεργίας της 6ης Απριλίου είναι το «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», ζητώντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτωχοποίησης του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11:00 το πρωί  στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί και μια δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων και σωματείων βάσης στα Προπύλαια, στις 11:00.

Απεργία 6ης Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία απηύθυνε νωρίτερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης). «Η Πανεργατική-Πανελλαδική Απεργία πραγματοποιείται με στόχο να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη ακρίβεια, τη φοροληστεία σε βάρος των πολιτών και στο ξεπούλημα της Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας» αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καλώντας τους εργαζόμενους στους Δήμους, τις Περιφέρειες και τους άλλους ΟΤΑ στη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος (11:00).

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00, στην Αθήνα και στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα στην Περιφέρεια, απηύθυνε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

Η ΠΟΕΕΤ μεταξύ άλλων ζητά την πλήρη και καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση των «αντεργατικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη», αυξήσεις «σε όλους τους μισθούς και όχι μόνο στον κατώτατο» καθώς και μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης.

Στη γενική απεργία δήλωσε συμμετοχή και η ΟΙΕΛΕ που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Ιδιωτικά ΚΕΚ). Μεταξύ άλλων, αύριο απεργούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Καθολικό «χειρόφρενο» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στον «πάγο» μπαίνουν αύριο, λόγω της απεργίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η πρώτη ανακοίνωση για τη συμμετοχή στην απεργία ήρθε από τους εργαζόμενους στη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός), ενώ ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στις Γραμμές 2 και 3. Να σημειωθεί ότι αύριο απεργούν και οι εργαζόμενοι στο Τραμ.

Για τα λεωφορεία, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Απριλίου, τα λεωφορεία δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (δηλαδή θα λειτουργούν κανονικά στο διάστημα από 9:00-21:00).

Με 24ωρη απεργία θα συμμετέχει στη μεγάλη κινητοποίηση και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ-ΟΣΥ, κάτι που σημαίνει ότι τα τρόλεϊ θα τραβήξουν «χειρόφρενο». Το ΔΣ της Ένωσης διεκδικεί «υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων», καθώς και «πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους».

Επιπλέον, κατά την 24ωρη απεργία της Τετάρτης δεν θα κινηθούν τρένα και προαστιακός -αναμένεται και ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει κανονικά στη γενική απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι σιδηροδρομικοί αναφέρουν στο κάλεσμά τους ότι «οι κυβερνήσεις επιβάλλουν συνεχώς δυσβάσταχτα μέτρα οδηγώντας τη ζωή μας σε αδιέξοδο. Φτάνει πια! Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός για κάθε εργατική οικογένεια απλά δεν βγαίνει».

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια την Τετάρτη. Η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν τα πληρώματα από όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00.01 της Τετάρτης 6ης Απριλίου και λήξη την 24.00 ώρα της ίδιας ημέρας.

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΘ ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για αύριο Τετάρτη, 6 Απριλίου.

Οι λεωφορειακές γραμμές θα εκτελούνται με προσωπικό ασφαλείας.

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Διαβάστε επίσης