Search
Close this search box.
Search

Χρ. Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης το 2022 θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ

Πριν 4 έτη

Η βοήθεια που θα δοθεί εφέτος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα υπερβεί σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι ένα τμήμα θα προέλθει από τον προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98.9», ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ εφέτος και πρωτογενές πλεόνασμα το 2023), γιατί οι αγορές το αξιολογούν σοβαρά». Πρόσθεσε δε, πως «πρώτα μετράμε, πρώτα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τι διαθέτουμε και μετά προχωράμε στις επιλογές (των μέτρων στήριξης). Υπάρχει περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και υψηλή αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο αρχικός δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε στις επιδοτήσεις του ρεύματος και ο δεύτερος στο Fuel pass-2 και στους αγρότες. Ο νέος ή ο προσδοκώμενος δημοσιονομικός χώρος θα εξαρτηθεί από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τα έσοδα του προϋπολογισμού και του τουρισμού, ανέφερε. Επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξετάζεται και η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού τους επόμενους μήνες, καθώς όσο περισσότεροι πόροι διατίθενται εκεί για μέτρα στήριξης, τόσο περιορίζονται από άλλες επιλογές.

Ωστόσο, είπε ότι είναι δεδομένα, ως μόνιμα μέτρα από το 2023, οι αυξήσεις στις συντάξεις και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Για το επίδομα θέρμανσης (αύξηση ποσού και διεύρυνση αριθμού δικαιούχων) παρέπεμψε ουσιαστικά στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι «το επίδομα θέρμανσης είναι ένα από τα μέτρα που αξιολογούνται στον υφιστάμενο ή προσδοκώμενο δημοσιονομικό χώρο». Όπως επίσης παρέπεμψε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.

Σε «τείχος» προσέκρουσε η προσπάθεια της διοίκησης της «Βιολάντα» να επαναλειτουργήσει το δεύτερο εργοστάσιο της μπισκοτοβιομηχανίας, όταν κατέθεσε εκ νέου φάκελο με τα απαραίτητα έγγραφα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία με την σειρά της απέρριψε το αίτημα, καθώς και πάλι εντοπίστηκαν παραλείψεις. Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του enikos.gr, η διοίκηση της μπισκοτοβιομηχανίας έχει προχωρήσει σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ανοίξει το δεύτερο εργοστάσιο της «Βιολάντα», στο οποίο είχε μπει λουκέτο για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να μην συνέβαινε μια νέα τραγωδία όπως αυτή με τις πέντε νεκρές εργαζόμενες. Έτσι, πριν από περίπου 15 ημέρες, κατατέθηκε, από την πλευρά της διοίκησης της «Βιολάντα», εκ νέου φάκελος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας την επαναλειτουργία του δεύτερου εργοστασίου. Από την πλευρά της, απέρριψε το σχετικό αίτημα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, εντοπίστηκαν ξανά παραλείψεις στο ζήτημα της πυρασφάλειας. «Δεν γνώριζα για την οσμή του υγραερίου» Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα», Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης, χθες (22/04) πέρασε εκ νέου το κατώφλι του ανακριτή Τρικάλων, για την συμπληρωματική απολογία του, κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά και για την πρόκληση σωματικών βλαβών, καθώς υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις πέντε νεκρές εργάτριες, άλλοι επτά εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την φονική έκρηξη. Ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε, για ακόμη μία φορά, ότι γνώριζε για την οσμή υγραερίου στο εργοστάσιο, ενώ φέρεται να επεσήμανε πως παραμένει στο πλευρό των οικογενειών των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους, ζητώντας εκ νέου την αποφυλάκισή του. Ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας κρατείται προσωρινά από τις 18 Φεβρουαρίου, καθώς οι δικαστικές Αρχές δεν είχαν κάνει δεκτό το πρώτο αίτημα αποφυλάκισης που είχε καταθέσει. Η πλευρά του κατηγορούμενου, προσέφυγε κατά της απόφασης, και τώρα μένει να φανεί εάν το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει να αφεθεί ελεύθερος ή να παραμείνει στη φυλακή.