«Καίνε κόσμο» τα μετρητά, αλλά «καίνε» και τα νέα τραπεζικά μέσα πληρωμής που μπαίνουν στην καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να δώσει λύσεις στο αιώνιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Καλείται όμως να λάβει και δύσκολες αποφάσεις, που την φέρνουν απέναντι με συμφέροντα, συνήθειες και νοοτροπίες.
Ανάμεσα στα νέα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση με ελεύθερους επαγγελματίες, κυκλώματα λαθρεμπόρων κλπ, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχονται να προστεθούν:
- · από τις αρχές του 2024, η πλήρης απαγόρευση χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ: με τη νέα διάταξη, θα πληρώνουν πρόστιμο όσο το διπλάσιο της συναλλαγής, όσοι δέχονται πληρωμές με μετρητά πάνω από το όριο αυτό. Αν δηλαδή επιχειρήσεις ή επαγγελματίες δεχθούν από πελάτη χίλια ευρώ μετρητά, θα χάνουν 2.000 ευρώ!
- · από την άνοιξη του 2024, στη θέση των μετρητών θα μπουν «POS παντού». Και σε κάθε πληρωμή με κάρτα, θα «κτυπάει» αυτομάτως απόδειξη στην ταμειακή του καταστήματος, αλλά και «καμπανάκι» στην ΑΑΔΕ τι και πώς πληρώθηκε με κάρτα.
- · τέλη του 2024 (σε ένα χρόνο από σήμερα) θα γίνονται υποχρεωτικά δεκτές οι πληρωμές με κινητά και QR code, με το νέο σύστημα IRIS. Αν και οι πληρωμές αυτές δεν βαρύνονται με καμία τραπεζική προμήθεια έως τα 500 ευρώ, απαιτούν χρόνο για εξοικείωση. Και το πρόβλημα είναι όπως και τα μετρητά, οι «άμεσες συναλλαγές» μέσω IRIS δεν «περνάνε» από POS. Και έτσι, δεν θα εκδίδεται αυτόματα η απόδειξη όπως με τις κάρτες, μέχρι τουλάχιστον να διασυνδεθούν όλα τα συστήματα αυτά μεταξύ τους και με την εφορία.
Ανταγωνιστές μετρητών… και μεταξύ τους
Η αύξηση του προστίμου για χρήσης μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, κρίθηκε αναγκαία διότι το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν απέτρεπε πολλούς από το να προτιμούν να πληρωθούν με μετρητά.
Παρόλα αυτά, οι κάρτες και τα POS κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι πληρωμές με κάρτες στην Ελλάδα (ιδιαίτερα μετά τα capital controls του 2015 και την πανδημία του 2020) συνεχίζουν σημειώνουν μεγάλη πρόοδο: η μέση αξία ανά συναλλαγή με κάρτες, έχει πέσει αρκετά κάτω από τα 50 ευρώ (στα 46 ευρώ στο α΄εξάμηνο του 2023, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022 και πάνω από 50 το 2021).