Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων που ανησυχούν για την ικανότητά του να ηγηθεί εκ νέου του αμερικάνικου κράτους και πολλών μελών του Δημοκρατικού Κόμματος που αμφισβητούν τη δυνατότητά του να νικήσει τον πρώην Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Σε γενικές γραμμές, η απόδοση του προέδρου κρίθηκε θετική από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, παρότι δεν απέφυγε κι αυτή τη φορά ορισμένα λεκτικά ολισθήματα, όπως το σαρδάμ με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, την οποία ανέφερε ως «αντιπρόεδρο Τραμπ» και την παρουσίαση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι σε εκδήλωση ως «πρόεδρος Πούτιν», που όμως σε αυτήν την περίπτωση το διόρθωσε αμέσως.
Εντούτοις, το CNN διέκρινε και μια σειρά από ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια της ωριαίας περίπου συνέντευξης τύπου που παραχώρησε:
Υποβάθμιση του ατοπήματος με Ζελένσκι
Ο Μπάιντεν υποβάθμισε το λάθος που έκανε όταν σε εκδήλωση την προηγούμενη ημέρα είχε παρουσιάσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «Πρόεδρο Πούτιν», διορθώνοντας το λίγες στιγμές αργότερα.
Στη συνέντευξη τύπου ο Μπάιντεν είπε: «Όχι, λυπάμαι, Ζελένσκι». Και μετά πρόσθεσα άλλα πέντε ονόματα».
Αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Δεν είπε «άλλα πέντε ονόματα» όταν διόρθωσε το μπέρδεμα με τα ονόματα των Πούτιν και Ζελένσκι. Στην πραγματικότητα, μετά τη διόρθωση είπε ότι ο Ζελένσκι είναι καλύτερος από τον Πούτιν, με τον Ουκρανό πρόεδρο να συμφωνεί και τον Μπάιντεν να στέκεται σιωπηλός δίπλα του.
Κούραση λόγω ταξιδιών
Ο Μπάιντεν στη συνέντευξη αναφέρθηκε στην ανάγκη να ρυθμίσει σωστά τις δραστηριότητές του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πριν το επόμενο ντιμπέιτ, δεν πρόκειται να διασχίσω 15 ζώνες ώρας μια εβδομάδα πριν, γιατί περί αυτού επρόκειτο».
Σύμφωνα με το CNN, αυτό είναι παραπλανητικό. Ο Μπάιντεν δεν ταξίδεψε στο εξωτερικό μία εβδομάδα πριν το προεδρικό ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου, στο οποίο είχε τραγική απόδοση. Στην πραγματικότητα, επέστρεψε στις ΗΠΑ από την Ευρώπη 12 ημέρες πριν από εκείνη τη συζήτηση, στις 15 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος παρευρέθηκε σε έρανο στο Λος Άντζελες στις 15 Ιουνίου, επέστρεψε στον Λευκό Οίκο την επόμενη ημέρα και πήγε στο Καμπ Ντέιβιντ στις 20 Ιουνίου προκειμένου να προετοιμαστεί για την τηλεμαχία. Έμεινε εκεί μέχρι την ημέρα του ντιμπέιτ με τον Τραμπ, που διεξήχθη στην Ατλάντα.
Τραμπ για ΝΑΤΟ
Ο Μπάιντεν, επικρίνοντας τη θέση του Τραμπ για τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, είπε: «Νομίζω ότι είπε σε μια από τις συγκεντρώσεις του πρόσφατα είπε «ΝΑΤΟ – μόλις έμαθα για το ΝΑΤΟ» ή κάτι για αυτό. Η εξωτερική πολιτική δεν ήταν ποτέ το δυνατό του σημείο».
Η περιγραφή για το σχόλιο του Τραμπ ήταν ανακριβής. Ο Τραμπ δεν είπε σε πρόσφατη συγκέντρωση ότι «μόλις έμαθε για το ΝΑΤΟ». Αντίθετα, είπε ότι δεν γνώριζε «πολύ καλά» τι είναι το ΝΑΤΟ, πριν συμμετάσχει στην πρώτη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας ως πρόεδρος, το 2017.
Ο Μπάιντεν ασφαλώς δικαιούται να επικρίνει τον Τραμπ για την παλαιότερη άγνοια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ ή για τις συνεχιζόμενες ανακρίβειες που αναπαράγει περί μη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων μελών της συμμαχίας του για το ΝΑΤΟ, όμως το σχόλιο του νυν προέδρου ακουγόταν σαν να είχε μόλις μάθει για το ΝΑΤΟ και όχι πριν από επτά χρόνια.
Παλαιστίνιοι και Χαμάς
Μιλώντας για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη για τη Χαμάς. Η Χαμάς δεν είναι δημοφιλής τώρα».
Το CNN επικαλείται δημοσκόπηση που έγινε στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου στη Δυτική Όχθη από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας, η οποία διαπιστώνει ότι το 73% των ερωτηθέντων στη Δυτική Όχθη υποστήριξε την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το 71% τάχθηκε υπέρ του γεγονότος να ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς μετά τον πόλεμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χαμάς σημείωσε καλύτερες επιδόσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μεταξύ των ερωτηθέντων στη Δυτική Όχθη, παρά στη Γάζα.
Αποδοχή της υποψηφιότητάς του από ισχυρό συνδικάτο
Όταν ένας δημοσιογράφος ανέφερε στον Μπάιντεν ότι η ηγεσία του ισχυρού συνδικάτου των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία (UAW) είχε εκφράσει ανησυχίες για την ικανότητά του να κερδίσει τις εκλογές, ο Μπάιντεν απάντησε ότι το συγκεκριμένο συνδικάτο «μόλις με ενέκρινε».
Ο ισχυρισμός του Μπάιντεν είναι στην καλύτερη περίπτωση παραπλανητικός, υπονοώντας ότι το συνδικάτο είχε λάβει πρόσφατα την απόφαση στήριξης. Το UAW στην πραγματικότητα ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον Μπάιντεν στις 24 Ιανουαρίου, πριν από πέντε μήνες και παραπάνω, πολύ πριν από την κρίση εμπιστοσύνης που έχει ξεσπάσει για το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου.
Πηγή: CNN