Search
Close this search box.
Search

Δ. Παπαστεργίου: Στα τέλη Μαρτίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή Κids Wallet – H «Θυρίδα του Πολίτη» μπαίνει στο Wallet

Πριν 2 ώρες

«Στο συνέδριο στο Παρίσι δεν πήγαμε ως παρατηρητές, πήγαμε να παρουσιάσουμε πρωτοβουλίες» δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με το πώς η Ελλάδα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. ΟΔημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στην εφαρμογή “Κids Wallet” η οποία θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο καθώς και στη «Θυρίδα του Πολίτη» που θα περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες για τον πολίτη. Με τη φράση «έχουμε ένα κράτος το οποίο αλλάζει ψηφιακά και αλλάζει ομοιόμορφα ψηφιακά» συνόψισε τις αλλαγές που γίνονται στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Δημοσίου.

​Μιλώντας στην εκπομπή Newsroom ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην Σύνοδο στο Παρίσι για την ΑΙ στην οποία συμμετείχαν παγκόσμιοι ηγέτες και αναλύθηκαν στρατηγικές για το ρυθμιστικό πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε στον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» και στην εφαρμογή του Κτηματολογίου με τεχνητή νοημοσύνη που παρουσίασε η ελληνική αποστολή.

«Ο επόμενος στόχος είναι η αξιοποίηση των δεδομένων στην υγεία, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η εκτόξευση ελληνικών μικροδορυφόρων» ανέφερε ο υπουργός τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στην Ευρώπη υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, όπως τόνισε, «η Ευρώπη θέτει αυστηρούς κανόνες, ενώ οι ΗΠΑ έχουν πιο ελεύθερη προσέγγιση. Αυτό είναι ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης».

Μιλώντας για τη χρήση ανώνυμων δεδομένων για έρευνα ανέφερε ότι «η διακυβέρνηση δεδομένων είναι κρίσιμη. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα δεδομένα μας παραμένουν ανώνυμα, εκτός αν θέλουμε να τα διαθέσουμε για έρευνα». Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει ότι η Ευρώπη δεν θα μείνει πίσω στη δεύτερη φάση της τεχνητής νοημοσύνης; δήλωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να μη χάσει και αυτή τη φάση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως έχασε την πρώτη φάση της τεχνολογικής ανάπτυξης».

Σημαντική πρωτοβουλία το Kids Wallet

Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για τον εθισμό των παιδιών στα social media ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει δράσεις, όπως η εφαρμογή γονικού ελέγχου και η επαλήθευση ηλικίας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

«Η εφαρμογή θα είναι έτοιμη στα τέλη Μαρτίου και θα επιτρέπει τον γονικό έλεγχο και την πιστοποίηση ηλικίας» δήλωσε για το Κids Wallet ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «θα δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να ελέγχουν τον χρόνο και το περιεχόμενο πρόσβασης των παιδιών τους στα social media». Παράλληλα τόνισε ότι είναι μία ελληνική εφαρμογή, που συζητήθηκε στο Ντουμπάϊ και στο Παρίσι.

Ερωτηθείς για το πώς οι πλατφόρμες θα ελέγχουν τα στοιχεία των χρηστών τόνισε: «Οι πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να αντλούν την ηλικία των χρηστών, ώστε να εφαρμόζουν κατάλληλα φίλτρα περιεχομένου». Σχετικά με το ποιο θα είναι το όριο ηλικίας για την περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απάντησε ότι το όριο είναι ακόμα υπό συζήτηση. «Μπορεί να είναι 12 έτη με αυστηρό πλαίσιο και 12-15 με πιο χαλαρούς περιορισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι γονείς θα έχουν εργαλεία για να ρυθμίζουν την πρόσβαση των παιδιών τους, αλλά χρειάζεται και διάλογος με τα παιδιά» σημείωσε προσθέτοντας ότι η εφαρμογή «θα είναι πολύ πιο εύχρηστη και θα έχει έτοιμες προεπιλογές για να διευκολύνει τους γονείς».

Τι είπε για τη Θυρίδα του Πολίτη που εντάσσεται στο Wallet

Απαντώντας σε ερώτηση για την ψηφιακή ταυτότητα και τη δυνατότητα ταυτοποίησης στα γήπεδα απάντησε ότι ήδη εφαρμόζεται και λειτουργεί με επιτυχία. Σχετικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα προστεθούν στη λειτουργία του κράτους σημείωσε ότι μέσα στον Φεβρουάριο εντάσσεται μέσα στο Wallet η “Θυρίδα του Πολίτη”, όπου οι πολίτες θα βρίσκουν όλα τα έγγραφά τους σε ένα μέρος. «Είναι ένας ψηφιακός τόπος στον οποίο το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ανεβάσει διάφορα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουμε ως πολίτες», διευκολύνοντας τις συναλλαγές με το δημόσιο». Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο ψηφιακός βοηθός που υπάρχει εδώ και περίπου 15 μήνες θα ενσωματωθεί και αυτός στο Wallet.

«Έχουμε 2.000.000 ερωτήσεις μέχρι σήμερα στον ψηφιακό μας βοηθό. Ήταν η πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης το Δεκέμβριο του 23, οπότε πλέον πάμε να την ενσωματώσουμε κανονικά στο Wallet για να γίνεται ακόμα πιο γρήγορα αυτή η αναζήτηση», πρόσθεσε. Μια ακόμη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι ότι μέσα από το wallet θα μπορούμε να κάνουμε εύκολα και αλλαγή παρόχου ρεύματος.

Μπορεί να ενσωματωθεί ο προσωπικός αριθμός στα δελτία ταυτότητας
Ερωτηθείς για τον προσωπικό αριθμό αποκάλυψε ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δέχθηκε τις τροποποιήσεις που πρότειναν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη ώστε, όπως είπε, «να μπορούμε να βγάλουμε τον προσωπικό αριθμό και να τον εντάξουμε στις ταυτότητές μας». Εξήγησε δηλαδή ότι ο αριθμός θα αποτελείται από το ΑΦΜ μας και τρία ψηφία τα οποία θα τα επιλέξουμε εμείς.

«Πλέον πρέπει να νομοθετήσουμε ότι δεν είναι φέιγ βολάν η ταυτότητα και δεν θα δίνουμε φωτοτυπία της σε όποιον τη ζητάει. Αυτό για τον δημόσιο τομέα το έχουμε ήδη νομοθετήσει από τον Μάρτιο» πρόσθεσε. Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 6 εκατομμύρια Έλληνες που δεν έχουν βγάλει νέες ταυτότητες εκτιμώντας ότι με τα νέα δεδομένα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο κύμα έκδοσης νέων ταυτοτήτων.

Eρωτηθείς από τους δημοσιογράφους της εκπομπής, Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, για τα λάθη που ενίοτε υπάρχουν στα προσωπικά μας στοιχεία σε διαφορετικά αρχεία ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι η μέσα από την πλατφόρμα ΜyInfo που σύντομα θα ανοίξει, θα «μπορούμε να δούμε με ποιο τρόπο είμαστε γραμμένοι στα διάφορα μητρώα και θα επιλέξουμε ποιος είναι ο σωστός, προκειμένου πλέον να ξέρουμε πως αυτή η εικόνα είναι αυτή που θα θέλαμε να μας ακολουθεί».

Όσον αφορά στην εφαρμογή my street για τα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους ανέφερε ότι «θα μας δίνει πληροφορίες αν ο χώρος που βρισκόμαστε έχει καταληφθεί νόμιμα ή όχι και θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.