Αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκίνησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων σχετικά με τη νομιμότητα της κινεζικής εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης, DeepSeek, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«H Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανακοινώνει ότι κίνησε διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας σε σχέση με τη νομιμότητα, βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, της εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek, η οποία είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα.
Επίσης, ανακοινώνεται ότι η Αρχή ερευνά την υπόθεση που αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών τoυ WhatsΑpp από κακόβουλο λογισμικό, σε συνέχεια υποβληθείσας σχετικής γνωστοποίησης της εταιρείας, δεδομένου ότι στα θιγόμενα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και συνδρομητές στην Ελλάδα».
«Φρένο» στην εφαρμογή και από την Ιταλία
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, για το συγκεκριμένο ζήτημα κινητοποιήθηκαν πρώτοι οι Ιταλοί, δίνοντας στην κινεζική πλευρά διορία 20 ημερών για διευκρινίσεις.
Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της γείτονος χώρας θεωρεί ότι τα στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών της διατρέχουν πιθανό κίνδυνο, καθώς δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας τους από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της DeepSeek.
DeepSeek: Τι είναι και πώς λειτουργεί – Οσα πρέπει να γνωρίζουμε
Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και στην Ελλάδα. Η Homo Digitalis, οργάνωση που ασχολείται με τα δικαιώματα χρηστών του Διαδικτύου, ζήτησε μάλιστα από την ελληνική εποπτική αρχή να «παγώσει» προσωρινά η διάθεση και χρήση του νέου δημοφιλούς chatbot μέχρι να παρασχεθούν σχετικές απαντήσεις.
«Δεν φαίνεται να υπάρχουν οι απαιτούμενες δικλίδες ασφαλείας»
«Δεν φαίνεται να υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας που απαιτούνται από τη νομοθεσία», δήλωσε στην «Κ» ο Λευτέρης Χελιουδάκης, εκτελεστικός διευθυντής στη Homo Digitalis. «Η πολιτική απορρήτου της DeepSeek δεν είναι λεπτομερής, δεν αναφέρει αναλυτικά τα δεδομένα που συλλέγει, ή σε ποιους τα μεταβιβάζει».
Από το γκαράζ του Στιβ Τζομπς στην DeepSeek
Στο αίτημα που έστειλε τις προηγούμενες ημέρες η οργάνωση προς την ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρεται ότι η DeepSeek αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα χρηστών σε διακομιστές που βρίσκονται στην Κίνα χωρίς τις προϋποθέσεις που θέτει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και δίχως κάποια ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι διαβιβάσεις.