Σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της να εξελιχθεί σε «γίγαντα» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη είναι η ΔΕΗ υπό την ηγεσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Γιώργου Στάσση, στην επόμενη μέρα της πλήρους απολιγνιτοποίησης.
Στρατηγικό πλάνο
Στο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο για την περίοδο 2025-2027, ο όμιλος ΔΕΗ θέτει ακόμη υψηλότερους στόχους, καθώς η τριετία 2025-2027 χαρακτηρίζεται ως η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, της ανάπτυξης ευέλικτων μονάδων παραγωγής και των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέσα στο διάστημα 2025-2027, ο όμιλος ΔΕΗ θα φτάσει σ’ ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το πράσινο μέλλον του, καθώς το 2026 θα ολοκληρωθεί η απόσυρση και των τελευταίων λιγνιτικών μονάδων, συνολικής ισχύος 1,5GW. Επίσης, μέχρι και το 2027 η ΔΕΗ θα αναπτύξει 5,6 GW νέων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027! Ήδη, σήμερα πάνω από το 65% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή.
Εκτός από την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ επενδύει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, όπως μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά έργα, αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς των έργων αυτών να ανέλθει στα 1,8GW το 2027.
Ο όμιλος συμμετέχει και φέτος στην «Παγκόσμια Ημέρα της Γης», παραμένοντας πιστός στις περιβαλλοντικές του δεσμεύσεις για μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος, που συνιστά μια ιστορική αλλαγή φυσιογνωμίας της Επιχείρησης, με κολοσσιαίες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια τόσο στην Ελλάδα και τις πρώην λιγνιτικές περιοχές όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο του στρατηγικού της πλάνου εστιάζει στην ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη δημιουργία ευέλικτων μονάδων παραγωγής και στην αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, όπως είναι οι μπαταρίες και η αντλησιοταμίευση, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί στον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής.
Σύμφωνα με τον όμιλο, η στρατηγική της ΔΕΗ «ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως πρωτοπόρου της ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύοντας τη δέσμευσή του στη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα».
Με σύνθημα για το 2025 «Η Δύναμή μας, ο Πλανήτης μας», η δράση «Ημέρα της Γης» απευθύνει κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να ενωθεί πίσω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπει πολίτες, φορείς και εκπαιδευτικές κοινότητες να συμμετάσχουν στη Δράση για τη Γη, μέσα από ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση: να δώσουν δημόσια τη δική τους Υπόσχεση για τη Γη, να οργανώσουν ή να παρακολουθήσουν τοπικές δράσεις, να εντάξουν σχετικά θέματα στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα ή να στηρίξουν τις προσπάθειες μέσω δωρεών.
Δέσμευση
H ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να μειώσει δραστικά τις άμεσες εκπομπές CO2 από ηλεκτροπαραγωγή κατά 80% μέχρι το 2027 σε σχέση με το 2019, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου. Έχει θέσει, επίσης, πολύ υψηλά τον πήχυ στα θέματα βιωσιμότητας και βρίσκεται σταθερά σε τροχιά επίτευξης των στόχων του. Η διεθνής πρωτοβουλία Science Based Targets initiative (SBTi), έπειτα από ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης, επικύρωσε την εγκυρότητα των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του Ομίλου ΔΕΗ για τη μείωση εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με το SBTi, οι στόχοι που υπέβαλε ο Όμιλος ευθυγραμμίζονται πλήρως με τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C, με βάση όσα προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, καθώς και με την επίτευξη πλήρους κλιματικής ουδετερότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Η επικύρωση των στόχων του από το SBTi καθιστά τον Όμιλο ΔΕΗ τον πρώτο ελληνικό ενεργειακό Όμιλο με επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους μείωσης των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στην πράσινη μετάβαση.