Την ακλόνητη υποστήριξή τους «στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, με βάση τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα» εξέφρασαν οι 11 ηγέτες των βαλκανικών χωρών συνυπογράφοντας τη Διακήρυξη των Αθηνών που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά απόψε.
Αναλυτικά σε αυτή αναφέρεται:
Εμείς, Πρόεδρος Aleksandar Vučić, Πρόεδρος Maia Sandu, Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, Πρόεδρος Jakov Milatović, Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός Ion-Marcel Ciolacu, Πρωθυπουργός Albin Kurti, Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Borjana Krišto, Πρωθυπουργός Dimitar Kovachevski, Ο υπουργός Nikolai Denkov και ο πρωθυπουργός Andrej Plenković, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, είκοσι χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, και εκδίδουμε τα ακόλουθα δήλωση:
- Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια κομβική στιγμή για την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο συνειδητοποίησης των κοινών αρχών, της ενότητας και του κοινού μέλλοντος εντός της ΕΕ. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής μας ηπείρου. Οι νόμοι και οι αρχές που συνέβαλαν σε μια σταθερή και προβλέψιμη ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας για τόσο καιρό έχουν παραβιαστεί και γινόμαστε μάρτυρες εκ νέου της εκδήλωσης των καταστροφικών επιπτώσεων του ρεβιζιονισμού.
- Απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, εκφράζουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, με βάση τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
- Στις συζητήσεις μας στην Αθήνα σήμερα, εκφράσαμε την υποστήριξη και την εκτίμηση για τις ένθερμες προσπάθειες του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy για τον καθορισμό των αρχών για την ειρήνη σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στη Φόρμουλα Ειρήνης του. Χαιρετίσαμε επίσης τις προσπάθειες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να προωθήσει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία.
- Συμφωνήσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες, όπως επιθέσεις εναντίον αμάχων και καταστροφή υποδομών και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
- Πριν από είκοσι χρόνια, η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης αναγνώρισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σήμερα αυτή η δήλωση παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο κλιμακούμενος επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη για μια ισχυρή, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς ΕΕ, ως ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ευημερίας μεταξύ των λαών μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
- Τονίσαμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, γεωγραφικά γειτονικά με τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, ιστορία και ένα μέλλον που ορίζεται από κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις. Ως στρατηγική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, είναι σημαντικό αυτές οι περιοχές να ενστερνιστούν ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
- Σήμερα στην Αθήνα συζητήσαμε τον δρόμο προς τα εμπρός, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα της Ευρώπης. Υπογραμμίσαμε τη σημασία του να θέσουμε ως στόχο την ολοκλήρωση του οράματος μιας ΕΕ εμπλουτισμένης με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για μια ανανεωμένη και εστιασμένη εκ νέου διαδικασία διεύρυνσης που να είναι απτή και αξιόπιστη, χωρίς συντομεύσεις προς τις καθορισμένες συνθήκες. Εκφράσαμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τη Μολδαβία να κάνουν τα επόμενα βήματα στην ενταξιακή τους διαδικασία μόλις ολοκληρώσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
- Πιστεύουμε ακράδαντα ότι 20 χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και υπό το πρίσμα της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε έναν τολμηρό και φιλόδοξο τελικό στόχο που θα χρησιμεύσει ως οδηγός, έμπνευση και πλαίσιο.
Το γεύμα
O πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στους ηγέτες των 9 χωρών της Βαλκανικής με παρόντες τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ. Στο δείπνο, που ξεκίνησε στις 8 το απόγευμα, τέθηκαν επί τάπητος η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, αλλά και τα θέματα της διεύρυνσης με τα κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Αθήνας αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή και τη μετατρέπει σε πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης, και ενεργειακής ασφάλειας τόσο στη Βαλκανική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο σε αυτό το δείπνο δεν εκπροσωπήθηκε η Αλβανία. Η μη πρόσκληση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα αποτύπωσε την έντονη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.
Ενδεικτικό είναι και το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ελλάδα στήριζε και θα στηρίζει την ένταξη των δυτικών βαλκανίων στην ευρωπαική οικογένεια, όμως πρόκεται για μία διαδρομή που αναπόφευκτα περνάει μέσα από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων».
Λίγα λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σηκώνοντας την αυλαία της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελενσκι είχαν διευρυμένες συνομιλίες διάρκειας 2 περίπου ωρών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι η χώρα μας, που στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίσει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την χώρα, ποντάροντας και στην ευρωατλαντική της προοπτική.
«Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Η ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και οι προϋποθέσεις πληρωθούν, όπως ορίζει η Δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους του ΝΑΤΟ» αναφέρει η κοινή δήλωση που εξέδωσαν η Ελληνική Δημοκρατία και η Ουκρανία.