Search
Close this search box.
Search

Delphi Economic Forum: Στήριξη στα δημόσια πανεπιστήμια ζήτησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Πριν 2 ημέρες

Την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων ως βασικών πυλώνων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπογράμμισε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο Delphi Economic Forum.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «σε όλη την Ευρώπη, το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Ο κ. Σιάσος τόνισε ότι τα ισχυρότερα πανεπιστήμια σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι δημόσια, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κομβικό τους ρόλο ανεξαρτήτως της ύπαρξης ιδιωτικών επιλογών.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επανέλαβε ότι η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα διαθέτει ιδρύματα με παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις διεθνείς συνεργασίες του Πανεπιστημίου Αθηνών με κορυφαία ευρωπαϊκά και αμερικανικά ιδρύματα, οι οποίες, όπως ανέφερε, ενισχύονται σήμερα με τη στήριξη της πολιτείας.

Αναφερόμενος στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, ο κ. Σιάσος πρότεινε αλλαγές που θα επιτρέπουν και στους απόφοιτους ελληνικών λυκείων να έχουν πρόσβαση στα ξενόγλωσσα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων. Όπως σημείωσε, «πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής για όλους τους μαθητές να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια υψηλού κύρους».

Παράλληλα, ο πρύτανης υποστήριξε την αναβάθμιση του λυκείου ως εκπαιδευτικής βαθμίδας, προτείνοντας τη μετατόπιση της έμφασης από τις Πανελλαδικές εξετάσεις στην απόκτηση ενός ισχυρού Εθνικού Απολυτηρίου, που θα αποτελεί τη βάση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Συνομιλητής του στην εκδήλωση ήταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του College Year Athens, Αλέξης Φυλακτόπουλος, ο οποίος συμφώνησε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί τον πυλώνα της ανώτατης εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση της κοινωνίας.

Ο κ. Φυλακτόπουλος σημείωσε επίσης ότι η ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει καινοτομία και ευελιξία, αναφερόμενος στον ρόλο του CYA ως γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των αμερικανικών πανεπιστημίων. Από την ίδρυσή του το 1962, όπως είπε, έχουν αποφοιτήσει 12.000 φοιτητές, πολλοί από τους οποίους έχουν αναδειχθεί σε καθηγητές ελληνικών σπουδών στις ΗΠΑ.

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της ενίσχυσης των αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για διεθνείς φοιτητές. Ήδη, όπως ανέφερε, υπάρχουν συνεργασίες με πανεπιστήμια της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης, ενώ εξέφρασε την πρόθεση για περαιτέρω συνεργασία και με το ΕΚΠΑ.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.