Τον προβληματισμό του για την προέλευση των κρουσμάτων τα οποία αυξάνονται συνεχώς στην χώρα μας και ειδικά στην Αττική, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «περίεργο» τον τρόπο που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ, είπε συμπληρώνοντας πως «αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης».
Στην συνέχεια ο καθηγητής τόνισε πως δεν θεωρεί ότι η εν λόγω αύξηση οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς, όπως είπε: «η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Επομένως οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δε θα φαίνονται».
Αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς και την επαναλειτουργία των καταστημάτων, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται, γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα».
Σε μία προσπάθεια να αποδώσει την αύξηση στα κρούσματα ο καθηγητής σημείωσε πως αυτά έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, συμπληρώνοντας πως είναι πιθανόν να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. «Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων», ανέφερε.
Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ανακόψει την πορεία των κρουσμάτων ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. «Με αυτά τα δεδομένα, κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. Με το click away δε θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, γιατί θα υπάρχει συνωστισμός στις ουρές έξω από τα καταστήματα. Δεν αλλάζει την κινητικότητα», επισήμανε.
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να περιορίσει την κινητικότητα. «Ενώ στο πρώτο lockdown οι ώρες που είχαμε στα SMS σήμαιναν κάτι και ο κόσμος νόμιζε ότι αυτό το διαχειρίζεται η κυβέρνηση και ελέγχει, τώρα διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούν να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και να βγαίνουν έξω, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιορισμός κανένας. Αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει ποιος βγαίνει, είναι εντελώς άχρηστη η χρήση του SMS. Εγώ προτείνω να περιοριστούν οι μετακινήσεις, με ποιο τρόπο θα το κάνει η κυβέρνηση δεν ξέρω», υπογράμμισε ο ίδιος.