Search
Close this search box.
Search

Διάσωση γύπα από ναυτοπροσκόπους

Πριν 11 μήνες

Οι γύπες διαβατάρικα πουλιά σπάνια συναντώνται στην Λέσβο. Όμως για καλή τύχη ενός αρπαχτικού σε μια ατυχή πτώση κατά την διάρκεια του ταξιδιού του βρέθηκε από τους μικρούς διασώστες της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ).

Διάσωση γύπα  από ναυτοπροσκόπους

Από τις Αλυκές Καλλονής η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή δίνει το ρεπορτάζ.

Την περασμένη Κυριακή κάτοικος της περιοχής, εντόπισε στην παραλία Μάκαρα ένα αρπακτικό και επικοινώνησε με έναν διασώστη από τον Μόλυβο. Η ομάδα ναυτοπροσκόπων μετέβη στο σημείο και διαπίστωσε πως επρόκειτο για ένα γύπα.

Ο Στρατής Σγουρνιός, υπαρχηγός του 5ου συστήματος ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας, έδειξε την ευαισθησία για την οποία φημίζονται οι ναυτοπρόσκοποι.

Διάσωση γύπα  από ναυτοπροσκόπους

Το συμβάν του εντοπισμού του πληγωμένου αρπαχτικού σημειώθηκε στην δυτική Λέσβο, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και το πουλί μεταφέρθηκε αρχικά στην εστία των Προσκόπων στο Μόλυβο και από εκεί σε ειδικό κέντρο στην Αθήνα για την περίθαλψή του.

Όπως λέει και ο Στρατής Βάτης, έφορος προσκοπικής εφορίας Λέσβου, η προσέγγιση του πουλιού ήταν το πιο δύσκολο μέρος της διάσωσης. Το πουλί έπασχε από αδυναμία, προφανώς λόγω δυσκολίας ευρέσεως τροφής.

Διάσωση γύπα  από ναυτοπροσκόπους

Παράλληλα οι ναυτοπρόσκοποι έχουν διασώσει πλήθος πουλιών φλαμίνγκο και όλων εκείνων που βρίσκουν καταφύγιο στον υδροβιότοπο του νησιού.

Ο Ευρασιατικός Γύπας, με άνοιγμα φτερών 2,5 μέτρα, απαντάται κυρίως στην ορεινή Κρήτη και ελάχιστα εναπομείναντα του είδους βρίσκονται στην Κύπρο. Όχι στην Λέσβο, όπου ενδεχομένως αποπροσανατολισμένο ξεστράτισε το συγκεκριμένο αρπαχτικό, αναζητώντας τροφή.

Διάσωση γύπα  από ναυτοπροσκόπους

Ήδη οι άνθρωποι ζουν πέρα ​​από την φέρουσα ικανότητα του πλανήτη Γη, κάτι που επηρεάζει άμεσα και την φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος να μπορεί να διατηρήσει ένα βιολογικό είδος, δεδομένης της τροφής, του οικοτόπου, του νερού και άλλων διαθέσιμων πόρων. Οι γύπες, όπως και τόσα άλλα είδη της άγριας ζωής βρίσκονται στο έλεος ενός άλογου είδους, του ανθρώπου, που ξεπέρασε τα πλανητικά του όρια στην χρήση της βιόσφαιρας.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.