Θύματα ανυποψίαστοι πολίτες- Οι δράστες επιδιώκουν εκδίκηση, λύτρα ή το διασυρμό
Η πιο γνωστή παγκοσμίως υπόθεση είναι αυτή της διάσημης τραγουδοποιού Τέιλορ Σούιφτ. Εικόνες με την ίδια σε σκηνές ψεύτικου ερωτικού περιεχομένου έκαναν τον γύρο του κόσμου, πριν παρέμβουν οι αρχές και τις κατεβάσουν.
Όμως τα θύματα των επιτήδειων, που εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη για να διασύρουν και να εκβιάσουν ανυποψίαστους ανθρώπους, δεν είναι μόνο διασημότητες.
Χιλιάδες πολίτες, ενήλικοι και ανήλικοι, πέφτουν καθημερινά θύματα των χειρότερων πρακτικών της νέας τεχνολογίας.
«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει λύσει τα χέρια των απατεώνων. Χειρίζονται τα συστήματα πάρα πολύ απλά γιατί είναι με φωνητικές εντολές» εξηγεί στο euronews o Μανώλης Σφακιανάκης, ιδρυτής του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI Institute. «Παίρνουν φωτογραφίες, παίρνουν το πρόσωπό σου και στη συνέχεια το βάζουν σε ένα ερωτικό βίντεο. Και βλέπεις να συμμετέχεις σε ένα ερωτικό βίντεο. Αυτό το διαμοιράζουν σε πλατφόρμες και κάποιες στιγμή ενημερώνουν ότι συμμετέχεις σε ερωτικό βίντεο, με σκοπό είτε εκδίκησης, είτε λίτρων, είτε χαβαλέ.
Στα σχολεία έχουμε εκατοντάδες θύματα, παιδάκια με το ερωτικό βίντεο να διακινείται σε σχολεία και σε τάξεις. »
Πόσο εύκολο να τα χρησιμοποιήσει κανείς αυτά τα εργαλεία;
«Πολύ εύκολο. Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται πολύ απλά»
Είναι εύκολα προσβάσιμα;
«Βέβαια. Είναι ελεύθερα στον κάθε χρήστη, αρκεί να ξέρει ο χρήστης του Ίντερνετ που θα πάει »
Πώς μπορεί να προστατευτεί κάποιος από αυτό;
«Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Τώρα ετοιμάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο, όπου με το που θα ενημερώνεστε για κάτι άμεσα αυτό θα κατεβαίνει.»
Πορνό για μία σημαία
Στην Ελλάδα, το πρώτο περιστατικό χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πλαστού ερωτικού βίντεο καταγράφηκε πριν από τρία περίπου χρόνια. Θύμα ήταν μία ανήλικη μαθήτρια και θύτης ένας συμμαθητής. Οι αποκαλύψεις που προέκυψαν από την έρευνα προκάλεσαν σοκ στις αρχές.
«Ένας συμμαθητής της θα είχε τροποποιήσει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να φαίνεται ότι το παιδί συμμετείχε σε ένα βίντεο ερωτικού περιεχομένου. Και εν τέλει, όταν άνοιξε η έρευνα, αλλά εφόσον είχε γίνει η διανομή του υλικού, μάθαμε ότι θύτης ήταν ο δεύτερος καλύτερος μαθητής που ήθελε να της πάρει τη σημαία, για να τη δυσφημίσει, γιατί ήταν η καλύτερη μαθήτρια του σχολείου» περιγράφει η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας CyberX.
Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα
Είναι εύκολο να εντοπιστεί ο δράστης μιας τέτοιας πράξης;
«Είναι αρκετά εύκολο, δεδομένου ότι το διαδίκτυο αφήνει σημάδια, αφήνει ψηφιακά ίχνη. Ότι κάνουμε στο διαδίκτυο -όσο εξελιγμένη και να ειμαστε και ότι μεθόδους και να χρησιμοποιούμε- πάντα κάτι θα αφήσει. Θα σας πω και σαν εγκληματολόγος ότι ακόμα και όταν έχουν χρησιμοποιήσει μεθόδους πιο εξελιγμένες για να κρύψουν τα στοιχεία τους, όπως και στο παραδοσιακό έγκλημα, **δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα.**»
Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά παραβίασης της ιδιωτικότητας
Όπως τόνισαν στο ειδικό συνέδριο “FROM AI TO Z” που συνδιοργάνωσαν o Όμιλος Antenna και το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), η εποχή της μειωμένης ιδιωτικότητας απαιτεί μεγάλη προσοχή από τους χρήστες του διαδικτύου.
«Υπάρχει μια έκρηξη παραβιάσεων της ιδιωτικότητας, έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία τα περιστατικά παραβίασης της ιδιωτικότητας. Ζούμε σε έναν κόσμο μετα- ιδιωτικότητας, όπως λένε πολλοί. Το χειρότερο, νομίζω, ότι είναι ένας ιδιότυπος, ψηφιακός μιθριδατισμός. Πιστεύουμε σε μια ψηφιακή εθελοδουλία. Πιστεύουμε ότι είναι γεγονός αναπόδραστο αναπόφευκτο η καταπάτηση της ιδιωτικότητας» μας είπε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Χαράλαμπος Τσέκερης.
Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, δύο στους τρεις Έλληνες εκφράζουν επιφυλακτική στάση απέναντι στον αντίκτυπο που θα έχει η διευρυμένη χρήση της ΤΝ στην κοινωνία και στην ζωή μας.