-->
18.05.2022

Δίκη ψευτογιατρού: «Ο εξαποδώ δεν θέλει να κάνεις τη θεραπεία»: Η κατάθεση εκπαιδευτικού για τον Δρ. Κόντος

«Δεν καταλαβαίνω, γιατί έπρεπε να το υποστώ αυτό; Δεν ξέρω…», είπε κλαίγοντας στο δικαστήριο εκπαιδευτικός στη δίκη του «ψευτογιατρού». Η ίδια είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας και εμπιστεύτηκε τις «θεραπείες» του «ψευτογιατρού». Στη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, η μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας το 2011 και με ενέσιμη αγωγή δεν είχε παρουσιάσει υποτροπές. Μετά τις «θεραπείες» που της έδωσε ο κατηγορούμενος, η ασθενής απέκτησε σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Δεν καταλαβαίνω, γιατί έπρεπε να το υποστώ αυτό; Δεν ξέρω… Τα φάρμακα τα ελαφριά που έπαιρνα δεν με πιάνουν τώρα. Αν δεν έπαιρνα αυτά που μου έδωσε θα ήμουν όπως παλιά. Τώρα παίρνω πιο βαριά φάρμακα. Μου έχει ξετινάξει όλο το ανοσοποιητικό μου, κάθε 15 μέρες κάνω εξετάσεις, ελέγχω συνεχώς τα μάτια μου για ωχρά κηλίδα. Έχει επιδεινωθεί η κατάστασή μου, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε αυτό», είπε κλαίγοντας στο δικαστήριο.

Η μάρτυρας εξήγησε πώς η ίδια γνώρισε τον κατηγορούμενο το 2016 κατά την επίσκεψή της σε ένα μοναστήρι στο Πήλιο, έμαθε από μια γερόντισσα ότι ένας γιατρός επισκέπτεται τη Μονή και είχε θεραπεύσει μια μοναχή από καρκίνο και πως μπορεί να θεραπεύσει και τη δική της ασθένεια.

«Είχε πάρα πολύ κόσμο μαζεμένο στο μοναστήρι με τις εξετάσεις στα χέρια. Περίμεναν από το πρωί. Ο κ. Κόντος ήρθε μαζί με έναν άλλο κύριο. Πήγε, προσκύνησε και μετά πήγε σε ένα χώρο με ένα ιατρικό κρεβάτι και εκεί πήγαινε ο κόσμος, σαν αναρρωτήριο. Εγώ τον είδα τα μεσάνυχτα. Μου είπε ότι οι ενέσεις που κάνω μου δημιουργούν προβλήματα και ότι η σκλήρυνση θεραπεύεται. Τον ρώτησα, τι σας χρωστάω και μου απάντησε «την αγάπη σου». Μου έδωσε ένα χαρτάκι με το email του που έγραφε Νικόλαος Κόντος, Νευρογκολόγος-χειρουργός».

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος της είπε να ακολουθήσει μια ειδική διατροφή αλλά και να σταματήσει τις ενέσεις. «Έκοψα τις ενέσεις την επόμενη κιόλας μέρα στις 29 Ιουλίου 2016. Έπρεπε να κάνω νέα μαγνητική. Του έστελνα μηνύματα επειδή καθυστερούσε να μου στείλει τη διατροφή και εγώ στο μεταξύ είχα κόψει τις ενέσεις. Του έστελνα ευχές αλλά δεν μου απαντούσε. Κάποια στιγμή μου απάντησε ότι ήταν διακοπές και τελικά μου πέρασε τη διατροφή σε ένα φλασάκι. Μετά κατάλαβα ότι την ίδια διατροφή την έστελνε σε όλους. Άφησε γύρω στον Οκτώβρη-Νοέμβρη του 2016 τρία φιαλίδια για μένα στη γερόντισσα και με πήρε τηλέφωνο να με ρωτήσει αν είμαι καλά».

«Ο «εξαποδώ» δεν θέλει να κάνεις τη θεραπεία»

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο «Κόντος» μέχρι τότε δεν της είχε ζητήσει χρήματα. Κάποια στιγμή που έσπασε το ένα από τα τρία μπουκαλάκια με σκευάσματα που της είχε δώσει, τον πήρε τρομοκρατημένη τηλέφωνο να του το πει κι εκείνος της απάντησε «μη φοβού, ο «εξαποδώ» δεν θέλει να κάνεις τη θεραπεία».

Όπως είπε, η διατροφή που της έδωσε ο κατηγορούμενος ήταν «ασύλληπτη», πολύ δύσκολα θα μπορούσε να την ακολουθήσει κανείς και μάλιστα για ένα εξάμηνο όπως της έλεγε. «Άρχιζα να έχω συμπτώματα, τα οποία τα απέδιδε σε ψύξη, ισχιαλγία και σε άλλες αιτίες. Του έλεγα ότι έκαιγαν τα πόδια μου δεν μπορώ να σταθώ ούτε τέσσερα δευτερόλεπτα και μου έλεγε «μη φοβού, θεραπεύεται, περνάει». Με τα σταγονίδια είχα φοβερούς πόνους στο στομάχι, διπλωνόμουν. Μου είπε να μειώσω τις σταγόνες αλλά θα καθυστερούσα τη θεραπεία. Κουβαλούσα μια σακούλα μπουκαλάκια, τα έβαζα στο ψυγείο του σχολείου, έκανα μάθημα με πόνους.»

Πότε ζήτησε χρήματα

Όταν η κατάσταση άρχισε να γίνεται πολύ δύσκολη, τότε είπε η μάρτυρας ότι της ζήτησε χρήματα και πως η θεραπεία είναι πολύ ακριβή. Ζήτησε 3.320 ευρώ και η ασθενής τα έδωσε σε φάκελο σε γραφείο διαγνωστικού κέντρου στην Αθήνα, όπου πήγε μαζί με τον σύζυγό της. «Μας έκανε εντύπωση που δεν τα μέτρησε καν. Κατεβήκαμε στο αυτοκίνητό του είχε μια μεγάλη τσάντα πολύ βαριά, γεμάτη φιαλίδια. Στη διαδρομή τον ρώτησα, «πώς ανακαλύψατε τη θεραπεία;» Άρχισε να μας λέει για τον δάσκαλό του που νόσησε από καρκίνο και μαζί με την ομάδα του βρήκαν θεραπεία. «Θα με βρουν σε κανένα χαντάκι, θα επιτρέψουν οι φαρμακευτικές με τα δηλητήρια, να πω ότι βρήκα την θεραπεία;», μου είπε.

Την «θεραπεία» του κατηγορούμενου άρχισε να την ακολουθεί από τον Μάρτιο του 2018. «Δεν μπορούσα να φάω τίποτα από το φούσκωμα. Όταν του έλεγα ότι δεν είμαι καλά, μου απαντούσε ότι δεν έκανα καλά τη διατροφή και τη θεραπεία. Τελείωναν οι σταγόνες, εκείνος είχε εξαφανιστεί. Παθαίνω μια τεράστια υποτροπή στα τέλη του 2018. Μιλούσα σαν να έχω πάθει εγκεφαλικό. Τότε η νευρολόγος με έστειλε να πάρω κορτιζόνη. Δεν μπορούσα να περπατήσω ούτε 100 μέτρα».

«Πίστευα ότι δεν δούλεψε η θεραπεία του σε μένα… Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δεν ήταν καν γιατρός. Αν έψαχνες στο διαδίκτυο υπήρχε όνομα Νικόλαος Κόντος στην Ελβετία, αλλά με άλλη φωτογραφία. Όταν τον είδα στην τηλεόραση σκεφτόμουν πώς τα έλεγε, πώς κοιμόταν το βράδυ, μου έλεγε ότι θα μείνω έγκυος και θα μου περάσει όταν του έλεγα για τις υποτροπές», είπε.

Άλλη μάρτυρας: Έδωσα συνολικά 30 χιλιάδες ευρώ στον «ψευτογιατρό»

Άλλη μάρτυρας που και αυτή είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, κατέθεσε πως γνώρισε και αυτή τον κατηγορούμενο στο μοναστήρι. «Μου είπε ότι είμαι πολύ τυχερή που δεν έχω ξεκινήσει θεραπείες, θα το νικήσουμε το τέρας και πως γρήγορα θα γίνω καλά. Μου έδωσε κάτι σταγόνες και συμπληρώματα διατροφής. Πίστεψα ότι ήταν φοβερός γιατρός, στο μοναστήρι έκαναν ουρές για να τον δουν».

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι έδωσε συνολικά 30 χιλιάδες ευρώ στον «ψευτογιατρό» και πως μια φορά του έδωσε χρήματα σε φάκελο σε γραφείο ιδιωτικής κλινικής της Αθήνας. Σε πρόσφατες μαγνητικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έχει παρουσιάσει έναν όγκο.

Διαβάστε επίσης