Έρχονται δημοπρασίες στο Twitter; – Το σχέδιο του Μασκ για κέρδος μετά τη «χασούρα του αιώνα»
Η είδηση ότι η επιτροπή των Ρεκόρ Γκίνες ενέταξε στην λίστα της τον Έλον Μασκ ως τον άνθρωπο με την μεγαλύτερη απώλεια προσωπικής περιουσίας στην ιστορία, μπορεί να τον έκανε viral, αλλά παρουσιάζει και την πραγματική όψη του προβλήματος. Ότι ο Έλον Μασκ θα θελήσει να κερδίσει πίσω τα χρήματά του από το Twitter.
Άλλωστε ο άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έκανε πολλές θυσίες για να «στεφθεί» CEO.
Πούλησε 3, 85 δισ. δολάρια από τις μετοχές του στην Tesla και ξόδεψε ένα μεγάλο μέρος από το κομπόδεμά του για να αποκτήσει το Twitter, την ώρα μάλιστα που η εταιρία ηλεκτρονικών ΙΧ έβλεπε την τιμή της μετοχής της να κατρακυλά.
Το θέμα δεν είναι όμως αν θα το κάνει, καθώς αυτό πια είναι σίγουρο. Το ερώτημα είναι με ποιους τρόπους και με ποια μέσα θα τα καταφέρει.
Ο ίδιος άλλωστε από τα tweets που κάνει κατά καιρούς, ουσιαστικά παρουσιάζει ένα μέσο ενημέρωσης που θα είναι κατά βάση δωρεάν, αλλά απαιτεί συνδρομή ή πληρωμή ώστε ο χρήστης να έχει πρόσβαση σε κάποιες βελτιώσεις.
we’re relaunching @TwitterBlue on Monday – subscribe on web for $8/month or on iOS for $11/month to get access to subscriber-only features, including the blue checkmark 🧵 pic.twitter.com/DvvsLoSO50
— Twitter (@Twitter) December 10, 2022
Ήδη άλλωστε η εταιρία έχει ενεργοποιήσει την ανανεωμέμνη έκδοση της συνδρομητικής υπηρεσίας Twitter Blue, με την οποία πιστοποιείται η επαλήθευση του λογαριασμού.
Το κόστος της υπηρεσίας είναι 8 δολάρια τον μήνα, αλλά οι χρήστες iOS πληρώσουν ακριβότερα τη συνδρομή, στα 11 δολάρια ανά μήνα. Ωστόσο φαίνεται πως το σχέδιο του Έλον Μασκ να εισπράξει επιπλέον έσοδα δεν σταματά εκεί.
Δημοπρασίες… usernames
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των New York Times, η εταιρία σκέφτεται να βγάλει σε… δημοπρασία ονόματα χρηστών, μία κίνηση η οποία ενδεχομένως να φέρει περισσότερα κέρδη στην εταιρία.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι υπάλληλοι της εταιρίας εξετάζουν από τον Δεκέμβρη το ενδεχόμενο να διοργανώσουν διαδικτυακές δημοπρασίες όπου θα μπορούν να υποβάλλονται προσφορές για ονόματα χρηστών, γνωστά και ως handles.
Το handle στο Twitter είναι ουσιαστικά το όνομα χρήστη που εμφανίζεται δίπλα ή κάτω από το όνομα ενός λογαριασμού (π.χ. @…).
Τo δημοσίευμα αναφέρει πως η ιδέα των δημοπρασιών έχει συζητηθεί, αλλά το πλάνο είναι ακόμη αόριστο, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα επηρεαστούν όλα τα ονόματα των χρηστών ή μία συγκεκριμένη κατηγορία.
Σημειώνεται πως ο Μασκ είχε κάνει γνωστό πριν λίγο καιρό στο Twitter πως η πλατφόρμα θα «ξεμποκάρει» σταδιακά 1,5 δισεκατομμύρια ονόματα χρηστών, προσθέτοντας πως οι ανενεργοί λογαριασμοί θα διαγραφούν.
Το παραπάνω σχέδιο πάντως δεν είναι τόσο σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς πόσες περικοπές έχουν γίνει εξαιτίας του Έλον Μασκ.
Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter από τότε που αγόρασε την εταιρεία έναντι 44 δισ. δολαρίων, περιέκοψε περίπου το 75% του εργατικού δυναμικού και άρχισε να χρεώνει τα μπλε σήματα επαλήθευσης σε χρήστες που ήταν πρόθυμοι να πληρώνουν μηνιαία συνδρομή.
Επίσης οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε επιδόματα για την μετακίνηση ή για τα γεύματα τους, όπως είχαν.
«Ο Μασκ άρχισε να ζητά από τους υπαλλήλους να πληρώνουν για μεσημεριανά γεύματα, ένα επίδομα που προηγουμένως ήταν δωρεάν», είχαν αναφέρει σε δημοσίευμα οι New York Times προσθέτοντας πως τους είχε πει επίσης πως θα πρέπει να εργάζονται πολλές ώρες, ώστε να διατηρήσουν την θέση εργασίας τους.
Εκτός αυτού, η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε πουλήσει μέχρι και διάφορα έπιπλα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές από τα γραφεία της στο Σαν Φρανσίσκο.