-->
08.08.2022

Δήμος Αλοννήσου: Να συλληφθεί το κτήνος που σκότωσε τον «Κωστή»

Σοκ και οργή έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Αλόννησο, η δολοφονία του «Κωστή», της μεσογειακής φώκιας Μονάχους – Μονάχους που αποτελούσε μασκότ του νησιού από μικρή ηλικία, η οποία βρέθηκε νεκρή έπειτα από θανάσιμο χτύπημα που δέχτηκε στη ράχη της με ψαροντούφεκο, στο νησί της Περιστέρας.

Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης, οι λιμενικές αρχές «χτενίζουν» καθημερινά τις ακτές για τον εντοπισμό του δράστη, εναντίον του οποίου θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Βόλου το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

«Δεν έχω πολλά πράγματα να πω: Μόνο οργή και αγανάκτηση υπάρχει σε όλους μας στο νησί γι’ αυτή την εγκληματική ενέργεια. Ο δράστης ντροπιάζει το ανθρώπινο είδος. Είμαστε πολύ θυμωμένοι με αυτό που έχει γίνει. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο. Και να είστε σίγουροι ότι οι έρευνες του λιμενικού σταθμού θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί αυτό το κτήνος. Εύχομαι να αποδώσουν καρπούς και να τιμωρηθεί παραδειγματικά για την αποτρόπαια πράξη του» σημειώνει στο GRTimes ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Σε ερώτηση για το αν προβλέπονται βάσει νομοθεσίας βαρύτατες ποινές για τον δράστη, ο επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού ήταν κατηγορηματικός. «Βεβαίως και προβλέπονται βαρύτατες ποινές για κάποιον που θανατώνει ένα ζώο που ανήκει στα προστατευόμενα είδη και μάλιστα στο φυσικό τους περιβάλλον. Δεν σκότωσε κανένα ψαράκι ή κανένα ροφό. Σκότωσε ένα άγριο ζώο που είχε εξοικειωθεί με τον άνθρωπο και αποτελούσε σύμβολο για την Αλόννησο σε θαλάσσιο πάρκο Natura 2000»

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αλοννήσου ο οποίος κατέχει και τη θέση του αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΔΣ, Στέφανο Παρασκευόπουλο μέχρι την Πέμπτη θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες που πρέπει να γίνουν κατά του δράστη.

«Αυτή τη στιγμή δεν σας μιλάω μόνο ως δήμαρχος του νησιού, αλλά και ως αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου της περιοχής που δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα αυτό το πράγμα που έγινε. Θα κινήσουμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τον εντοπισμό του δράστη, αυτού του ανθρώπου που δεν ξέρω πως να τον χαρακτηρίσω. Σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Φορέα, μέχρι την Πέμπτη θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Βόλου», λέει ο κ. Βαφίνης.

Προσθέτοντας στοιχεία για το περιστατικό που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, ο δήμαρχος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απόδοσης της πράξης σε επαγγελματία αλιέα της περιοχής: «Ο «Κωστής» ήταν ένα φωκάκι σύμβολο για το νησί μας. Από μικρός ήταν ιδιαίτερα φιλικός και κοινωνικός με τους ανθρώπους και ποτέ δεν παρουσίασε επιθετική ή προβληματική συμπεριφορά. Τον είχαμε από πολύ μικρή ηλικία, έβγαινε στο λιμάνι και όλοι των γνώριζαν» σημειώνει.

«Αποκλείω το ενδεχόμενο να είναι επαγγελματίας ψαράς αυτός που σκότωσε με ψαροντούφεκο τον «Κωστή». Τον γνώριζαν όλοι και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να ήθελε να του προκαλέσει κακό. Εξάλλου δεν είναι η μοναδική μεσογειακή φώκια που υπάρχει στα νερά μας. Παλιότερα είχαμε και τον «Θοδωρή» που ήταν επίσης πασίγνωστος. Οι ψαράδες λοιπόν, δεν ψαρεύουν σε αυτά τα νερά. Ειδικά στην Περιστέρα όπου βρέθηκε ο Κωστής δεν πηγαίνουν σίγουρα. Είμαι σίγουρος ότι η πράξη αυτή ανήκει σε ερασιτέχνη ψαρά, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω εάν πρόκειται για ντόπιο ή τουρίστα. Εγώ προσωπικά εύχομαι να μην είναι από το νησί» κατέληξε ο Π. Βαφίνης.

 


Διαβάστε επίσης