Metron Analysis: Κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ με αγκάθι την ακρίβεια – Ισχυρό «ναι» στο γάμο ομοφύλων
Οι έξι στους δέκα ψηφοφόρους βλέπουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιοποιήθηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ διατηρούν την πολιτική ηγεμονία, παρά το γεγονός ότι καταγράφουν απώλειες σε σχέση με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, η ακρίβεια καταγράφεται όλο και πιο έντονα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ενώ επτά στους δέκα δίνουν χαμηλό βαθμό στην κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 40% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, έναντι 32% του «Κανένα» και 6% του Στέφανου Κασσελάκη.
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ εξακολουθεί να μην έχει αντίπαλο, παρά τις απώλειες που καταγράφει: Στην εκτίμηση ψήφου, είναι στο 35,2%, με το ΠΑΣΟΚ στο 14,7%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 12,1% και το ΚΚΕ στο 10,3%. Κερδισμένοσ της συγκυρίας εμφανίζεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, το κόμμα του οποίου καταγράφεται στο 8,2% στην εκτίμηση ψήφου, με κέρδος μίας μονάδας μέσα σε ένα μήνα, ενώ η Νίκη καταγράφει απώλειες σχεδόν μίας μονάδας. Οριακά κέρδη εμφανίζουν οι Σπαρτιάτες, αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ25. Κέρδη εμφανίζει και η Νέα Αριστερά που λαμβάνει 3% στην εκτίμηση ψήφου.
Μεγαλύτερο πρόβλημα η ακρίβεια
Διευρύνεται το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα την ακρίβεια – κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα – ενώ ξαφνική πτώση κατά έξι μονάδες σημειώνεται στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης. Πάνω από επτά στους δέκα έχουν αρνητική γνώμη για την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Αρνητική γνώμη έχουν οι ψηφοφόροι και ως προς την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της Υγείας. Αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνει καλό βαθμό στην προσέλκυση τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στην εξωτερική πολιτική.
Ναι στο γάμο, όχι στην τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια
Το 62% των ψηφοφόρων συμφωνούν με τη θεσμοθέτηση του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το 69% διαφωνεί με την τεκνοθεσία για μία οικογένεια ομοφύλων. Μόνον σε όσους αυτοτοποθετούνται ως «αριστεροί» είναι πλειοψηφικό το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με αυτή την προοπτική, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο που μπήκε στη διαβούλευση. Αντίθετα, μόνον σε όσους αυτοχαρακτηρίζονται «δεξιοί» υπάρχει πλειοψηφία κατά της θεσμοθέτησης του γάμου των ομοφύλων.
Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια
Το 52% λέει «ναι» στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, ενώ διαφωνεί το 45%. Είναι ενδιαφέρον το «χάσμα γενεών» που καταγράφεται: Στις νεότερες γενιές είναι πλειοψηφικό το «όχι», ενώ στις μεγαλύτερες κυριαρχεί το «ναι».
Δείτε την έρευνα:
Δημοσκόπηση Marc: Ηγεμονία ΝΔ, αγωνία για την ακρίβεια
Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης του ΑΝΤ1 παρουσίασαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης. Στο πρώτο μέρος, η ΝΔ κατέγραψε 38,5% στην εκτίμηση ψήφου.
Δημοσκόπηση GPO: Η στάση των πολιτών για ομόφυλους γάμους και τεκνοθεσία
Διχασμένη φαίνεται να είναι η κοινωνία αναφορικά με το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για λογαριασμό του STAR.
Αναφορικά, όμως, με το δικαίωμά τους στην υιοθεσία, ποσοστό 69,7% τάσσεται κατά και το 28,2% υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος αυτού.
Κατά τάσσεται ποσοστό 78,7% στην δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν μέσω παρένθετης μητέρας.
Κατά, ωστόσο, της πρότασης της Εκκλησίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τάσσεται μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων που φτάνει στο 60,9%.
Διαφορά 20,3 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, από το δεύτερο κόμμα που είναι και πάλι το ΠΑΣΟΚ με 12,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 11,1%.
Αναλυτικά:
ΝΔ: 32,5%
ΠΑΣΟΚ: 12,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 11,1%
ΚΚΕ: 8%
Ελ. Λύση: 6,1%
Νίκη: 3%
Νέα Αριστερά: 2,2%
Πλεύση: 2,2%
Σπαρτιάτες: 2,1%
Άλλο: 2,5%
Λευκό-άκυρο-αποχή: 4,2%
Αναποφάσιστοι: 12%
Πρόθεση ψήφου ευρωεκλογές
Στο ερώτημα για το κόμα που είναι πιο πιθανόν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο στην κορυφή: Η ΝΔ κυριαρχεί με 302%, ωστόσο γίνεται ντέρμπι για την δεύτερη θέση, καθώς το ΠΑΣΟΚ εισπράττει 11,1% έναντι 10,9% του ΣΥΡΙΖΑ μια διαφορά της τάξης μόλις 0,2 ποσοστιαίων μονάδων.