-->
26.09.2023

Δημοσκόπηση PRORATA Ιανουαρίου 2022: Στο 7% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες

Δημοσκόπηση PRORATA Ιανουαρίου 2022: Η ακρίβεια είναι το μείζον πρόβλημα για τη πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα. 

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA, που διεξήχθη από τις 12 έως 14 Ιανουαρίου και που δημοσιεύει η ιστοσελίδα iEidiseis.

Ειδικότερα, ακρίβεια (42%) και πανδημία (40%) αναδεικνύονται ως τα πιο βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, με το ζήτημα της ακρίβειας να υπερφαλαγγίζει την πανδημία, για πρώτη φορά μετά από δυόμισι περίπου χρόνια.

Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις τους όταν ερωτήθηκαν για τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα (έχοντας δυνατότητα 3 επιλογών) οι πολίτες κατατάσσουν τα προβλήματα με σειρά βαρύτητας ως εξής:

 1. 42% Ακρίβεια
 2. 40% Πανδημία covid-19
 3. 28% Χαμηλοί μισθοί – Συνθήκες Εργασίας
 4. 22% Διαφθορά και Θέματα Διαφάνειας
 5. 18% Εθνικά Θέματα (π.χ. Ελληνοτουρκικά)

Οι πολίτες βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας (61% αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 38% που τη χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά).

Οι πολίτες τοποθετούνται και για διάφορα θέματα σε διαφορετικό μήκος κύματος από την κυβέρνηση: Ποσοστό 70%, ζητά να δίνονται άδειες ειδικού σκοπού μετ’ αποδοχών σε γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας που εντοπίζονται θετικά και πρέπει να μείνουν σε καραντίνα στις κατοικίες τους. Επίσης, σχεδόν τρεις στους πέντε (58%απορρίπτει την λογική Κεραμέως για το 50%+1 και ζητά κλείσιμο σχολικών τμημάτων με μικρότερο όριο κρουσμάτων.

Εξάλλου σχετικά με τη συνταγογράφηση των δωρεάν τεστ, με το 58% να συμφωνεί μέτρο και να το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό, συμφωνεί αλλά δεν το θεωρεί δημοσιονομικά εφικτό το 28% και μόνο το 8% διαφωνεί είτε είναι δημοσιονομικά εφικτό είτε όχι.

Η ακρίβεια αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους πολίτες. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 7% μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου χωρίς πρόβλημα, το 28% δηλώνει ότι μπορεί να πληρώσει με ορισμένες δυσκολίες, το 39% ότι μπορεί να τους πληρώσει με πολλές δυσκολίες και το 24% ότι δεν μπορεί να πληρώσει.

Επιπλέον στο ερώτημα «Με βάση την προσωπική σας εμπειρία, τι από τα παρακάτω ισχύει ως προς τις τιμές των προϊόντων στα super market συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα;», το 41% απαντά πως έχουν αυξηθεί πολύ, το 38% αρκετά και μόλις το 18% ότι έχουν αυξηθεί λίγο.

Η πρόθεση ψήφου

Στο νέο τοπίο που δείχνει να διαμορφώνεται η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου φέρει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το κυβερνών κόμμα να χάνει ακόμα μια μονάδα και την Κουμουνδούρου να κερδίζει αντίστοιχο ποσοστό.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου για τον Ιανουάριο 2022 καταγράφονται τα εξής ποσοστά (σε παρένθεση ο Δεκέμβριος 2021):

 • 32,5 ΝΔ (33%)
 • 25,5% ΣΥΡΙΖΑ (25%)
 • 12% ΚΙΝΑΛΛ (11%)
 • 4,5% ΚΚΕ (4,5%)
 • 3,5% Ελληνική Λύση (3,5%)
 • 2% ΜέΡΑ25 (2%)
 • 7% Άλλο κόμμα (8%)
 • 13% Δεν έχω αποφασίσει/Άκυρο-Λευκό/Δεν θα ψηφίσω (13%)Διαβάστε επίσης