-->
13.06.2024

Δημοσκόποι σε ΣΥΡΙΖΑ: Έτσι γίνονται οι δημοσκοπήσεις παντού –Λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια

Απάντηση στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου δίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) για τον τρόπο που διενεργούνται οι δημοσκοπήσεις.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΕΑ τονίζει πως λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και προσθέτει ότι έτσι πραγματοποιούνται οι δημοσκοπήσεις σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται πως η Πόπη Τσαπανίδου σε ανακοίνωσή της την Κυριακή ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει «οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους, αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους». Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούσε εμμέσως τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται προεκλογικά και δείχνουν σαφή πρωτιά της ΝΔ.

Στην κυρία Τσαπανίδου απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος χαρακτηρίζοντας θεσμικό και αντιεπιστημονικό κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ τη στάση αυτή και πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή ιδίως όταν χάνει».

Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ για τις δημοσκοπήσεις

Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του Ν 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.

Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους.
Η δήλωση Τσαπανίδου για τις δημοσκοπήσεις

Η δήλωση Τσαπανίδου για τις δημοσκοπήσεις

«Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, πλουραλισμός και ισοτιμία στην εκπροσώπηση των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει αύριο τρία αιτήματα στη Διακομματική Επιτροπή.

Πρώτον, να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τρίτον, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

Σκέρτσος: Άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη η άποψη για τις δημοσκοπήσεις

Άμεση απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το άιτημά του για ντιμπέιτ και δημοσκοπήσεις στην διακομματική που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, έδωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως, είναι εντελώς προβλέψιμος. ‘Αλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει.

Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ

Ας σημειωθεί ότι ο πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν πρωτιά της ΝΔ για τις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαίου. Σε δημοσκόπηση της Opinion Poll που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 24 Απριλίου, η ΝΔ προηγείται με 6,2 μονάδες, ενώ σχεδόν στάσιμοι παραμένουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Προ διημέρου είχε δημοσιευθεί και δημοσκόπηση της Metron Analysis που ανέβαζε τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,9 μονάδες.Διαβάστε επίσης