-->
25.05.2024

Διόδια: Πάγος στις αυξήσεις των τιμών για το 2023

Χωρίς αυξήσεις στις τιμές των διοδίων ξεκινά το 2023, όπως έχουν τονίσει σε όλους τους τόνους και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Ήδη από χθες οι παραχωρησιούχοι έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνουν την τιμολογιακή πολιτική του νέου έτους. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η μηδενική αύξηση είναι με… αστερίσκους καθώς οι ετήσιες τιμές στις οδικές παραχωρήσεις της χώρας διαμορφώνονται βάσει του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που έφτασε έως και το 11,26%.

Ο αστερίσκος αυτός σημαίνει πως η χρονιά ξεκινά χωρίς να έχουμε διαφοροποιήσεις στις τιμές που θα κληθούν οι χρήστες να πληρώσουν. Ήδη στο χθεσινό δελτίο τύπου της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου σημειώνεται πως οι τιμές απλής διέλευσης θα παραμείνουν σταθερές για το επόμενο διάστημα.

«Πάγος» στις τιμές

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει πως αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και πάρει το «έχει καλώς» από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, πρέπει τουλάχιστον ένα μήνα πριν να υπάρξει μια καταχώρηση στον Τύπο με τις νέες τιμές.

Αυτή η διαδικασία καταλαμβάνει όλους τους παραχωρησιούχους. Στη συνέχεια ανακοινώνουν τις νέες τιμές μέσα από ένα δελτίο Τύπου, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας χρονιάς. Οι ετήσιες τιμές των διοδίων και η μεταβολή τους αποτελεί στοιχείο των συμβάσεων παραχώρησης δεύτερης γενιάς στην οποία εντάσσονται η Νέα Οδός, η Ολυμπία Οδός, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας και η Κεντρική Οδός-Ε65.

Βέβαια ένα λεπτό σημείο είναι αν θα υπάρξουν αιτήματα αποζημιώσεων, γεγονός που δεν φαίνεται πάντως ιδιαίτερα πιθανό. Το Δημόσιο από την πλευρά του δεν έχει στείλει κάποιο επίσημο έγγραφο προς τους παραχωρησιούχους. Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των παραχωρησιούχων πιθανότατα δεν πρόκειται να δούμε τις τιμές να αυξάνονται το πρώτο εξάμηνο και πιθανόν ούτε το δεύτερο.Διαβάστε επίσης