Το πέρασμα των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία νέα εποχή, θα είναι το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης σήμερα στη Bουλή, με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα περιγράψει το νέο πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας για την επόμενη 12ετία.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει, με τα όπλα να μην έχουν ακόμη “σιγήσει” σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι αλλαγές του δόγματος κρίθηκαν αναγκαίες, ώστε η Ελλάδα να είναι θωρακισμένη σε αέρα, στεριά και θάλασσα. Το μήνυμα είναι σαφές: η ασφάλεια αποτελεί εχέγγυο της σταθερότητας, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα δώσει στη Bουλή τις γενικές γραμμές του νέου πλαισίου, και ο Νίκος Δένδιας θα εξειδικεύσει το σχέδιο σε κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που θα συνεδριάσει αμέσως μετά.
Το 12ετές πλάνο προβλέπει:
-Μεγάλες προμήθειες και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων όπλων όπως drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, θόλο αντιπυραυλικής προστασίας
-Αξιοποίηση της τεχνολογίας πρακτικά αλλά και στρατηγικά, Ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων, αλλά και την ένταξη της κυβερνοάμυνας στις Ένοπλες Δυνάμεις.
-Συνεργασίες με την ελληνική βιομηχανία των εταιριών που θα συμβληθούν με το Ελληνικό Δημόσιο για τους εξοπλισμούς. Καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με το νέο σχέδιο που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή: νέα οργάνωση της θητείας, νέα οικονομική ενίσχυση, κλείσιμο στρατοπέδων.
Μήνυμα στο εσωτερικό
Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα λείψουν και τα μηνύματα στο εσωτερικό μετά τη γαλάζια… αναμπουμπούλα που προκλήθηκε από τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει αναλυτικά γιατί ανακοινώθηκαν τώρα οι αυξήσεις, οι οποίες ωστόσο θα τρέξουν από τον ερχόμενο Οκτώβρη, αμέσως μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, εκτός από ότι εξοικονομήθηκαν πόροι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (σ.σ. περίπου το 60%), είναι και η προσέλκυση νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς οι στρατιωτικές σχολές δεν κέντριζαν πλέον το ενδιαφέρον, λόγω και της μισθολογικής τους κατάστασης. Και επειδή τώρα συμπληρώνονται τα μηχανογραφικά των υποψηφίων, το νέο μισθολόγιο αλλά και το νέο πλαίσιο του αμυντικού δόγματος, κρίθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά.
Όσον αφορά στα σώματα ασφαλείας, κυβερνητικά στελέχη ( Κ. Χατζηδάκης, Κ. Πιερρακάκης, Παύλος Μαρινάκης) έχουν ήδη προαναγγείλει ότι δεν θα μείνουν πίσω, καθώς θα γίνει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης του δημοσιονομικού χώρου για να καλυφθούν και οι υπηρετούντες σε αυτά. “Οι ανακοινώσεις αυτές δεν ήταν οι πρώτες, ούτε θα είναι οι τελευταίες, με άξονα την ΔΕΘ” λένε κυβερνητικές πηγές, οι οποίες συμπληρώνουν: “Όταν ο πολίτης που αντιμετωπίζει προβλήματα και του οποίου προσπαθούμε να στηρίξουμε το εισόδημα – κυρίως της μεσαίας τάξης – ακούει μια μονοθεματική συζήτηση, χωρίς να υποτιμούμε την ανάγκη στήριξης των ΣΑ, μας γυρίζει όλο και περισσότερο την πλάτη”.
Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν με νόημα, ότι η οικονομική πολιτική ασκείται κεντρικά, από το Οικονομικό Επιτελείο και οι υπουργοί από την πλευρά τους να ακολουθούν τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, να εισηγούνται και να διεκδικούν, ειδικά για τους εργαζόμενους του χαρτοφυλακίου τους. ” Ωστόσο, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλες ανάγκες, στις οποίες δεν κλείνουμε τα μάτια, αλλά το κάνουμε συλλογικά και συντεταγμένα”.