Ρευστή παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τις διπλωματικές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Ισλαμαμπάντ να λιμνάζουν, καθώς, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι απορρίπτουν την πρόταση της Τεχεράνης να επιλυθεί το θέμα της επαναλειτουργίας των Στενών του Ορμούζ, και να παγώσει η συζήτηση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τα ξημερώματα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δυσαρεστημένος με την ιρανική πρόταση, επειδή δεν αφορούσε το πυρηνικό πρόγραμμα. «Δεν του αρέσει η πρόταση», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στον Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, συναντήθηκε χθες Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη και δήλωσε ότι η Τεχεράνη εξετάζει το αίτημα των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας εξήρε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τη διμερή σχέση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με τη Ρωσική Ομοσπονδία και χαιρέτισε την «υποστήριξη στη διπλωματία» από πλευράς της Μόσχας και την «αλληλεγγύη» της.
Ακόμη, έκρινε μέσω X ότι «τα πρόσφατα γεγονότα» έδειξαν «το βάθος και τη δύναμη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» των δυο πλευρών. Έκανε τα σχόλια αυτά μετά τις συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ χθες.
Η Ρωσία έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, τον οποίο καταδίκασε.
Ακόμη, η Μόσχα έχει προτείνει να αποθηκεύσει το ουράνιο που έχει εμπλουτιστεί σε υψηλό βαθμό, στο πλαίσιο διευθέτησης για να επιλυθεί η διένεξη όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ όμως απορρίπτουν την ιδέα.