-->
10.08.2022

ΕΔΕ για το «Τurkaegean» διέταξε ο Αδωνις Γεωργίαδης

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι τo «τουρκικό Αιγαίο» καταχωρήθηκε και με τη βούλα και αυτό γιατί η Αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε δεκτό το αίτημα της Τουρκίας να κατοχυρώσει τη χρήση της ονομασίας «Turkaegean» για την τουριστική της καμπάνια. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ονομασία μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.

Το πρωί της Τρίτης, Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση από την ΕΕ αλλά από ιδιωτική εταιρεία. Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια». «Είναι μια αθέμιτη εμπορική πρακτική και θα υπάρξει άμεσα προσφυγή της Ελλάδας», στην αρχή που δίνει τις συγκεκριμένες διαπιστεύσεις εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος…

Τι είναι το «Turkagean»

Η Τουρκία για ακόμα ένα καλοκαίρι προσπάθεια να οικειοποιηθεί το όνομα Αιγαίο καθώς επιδιώκει να καθιερώσει το όνομα «τουρκικό Αιγαίο», για τις διακοπές των τουριστών στις μικρασιατικές ακτές.

Τα παράλια της δυτικής χώρας που βρέχονται από το Αιγαίο, περιλαμβάνουν περιοχές με πλούσια ελληνική ιστορία όπως, η Σμύρνη, η Έφεσος, το Αϊβαλί και η Πέργαμος.

Μέχρι σήμερα η επικρατούσα ονομασία της ήταν «Περιφέρεια του Αιγαίου». Πλέον όμως χρησιμοποιείται ο όρος «Turkaegean» στα αγγλικά, «Turkiye Egéene» στα γαλλικά, «Türkische Ägäis» στα γερμανικά, δηλαδή «Τουρκοαιγαίο».


Διαβάστε επίσης