Search
Close this search box.
Search

ΕΕ: Μειώνεται η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας για πρώτη φορά στη δεκαετία – Περικόπτονται οι επιδοτήσεις

Πριν 1 ημέρα

Η επέκταση της ηλιακής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να σημειώσει την πρώτη ετήσια μείωση εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (24/7), καθώς ορισμένες κυβερνήσεις μειώνουν τις επιδοτήσεις για ηλιακούς συλλέκτες σε στέγες.

Η τάση αυτή αντικατοπτρίζει τη μεταβολή των πολιτικών προτεραιοτήτων στην Ευρώπη. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν περιορίσει τα πράσινα μέτρα ή τη στήριξη προς την καθαρή ενέργεια. Λόγος, οι προϋπολογισμοί που έχουν επιβαρυνθεί από τις δαπάνες για την άμυνα και τη στήριξη των εγχώριων βιομηχανιών.

Η ΕΕ αναμένεται να εγκαταστήσει 64,2 γιγαβάτ (GW) νέας ηλιακής ισχύος το 2025. Σημειώνει μείωση 1,4% σε σύγκριση με τα 65,1 GW που εγκαταστάθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με τον κλαδικό σύνδεσμο SolarPower Europe.

Η μείωση αυτή θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά από το 2015 που η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς ηλιακής ενέργειας παρουσιάζει επιβράδυνση σε ετήσια βάση. Αποτελεί πλήγμα για έναν τομέα στον οποίο η Ευρώπη είχε σημειώσει γρήγορη πρόοδο στη μετάβασή της προς την καθαρή ενέργεια. Η αύξηση της ηλιακής ισχύος είχε εκτιναχθεί κατά 51% το 2023, αν και πέρυσι είχε ήδη επιβραδυνθεί στο 3%.

Τον περασμένο μήνα, η ηλιακή ενέργεια παρήγαγε το 22% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Αποτέλεσε την μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή παραγωγής ρεύματος για εκείνον τον μήνα.

Κλιματικοί Στόχοι της ΕΕ έως το 2030

Ωστόσο, με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης, η ΕΕ φαίνεται πως θα υπολείπεται κατά περίπου 27 GW από τον στόχο των 750 GW ηλιακής ισχύος που έχει θέσει η SolarPower Europe ως απαραίτητο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ έως το 2030 και τον τερματισμό της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

Η κύρια αιτία της επιβράδυνσης είναι η μείωση των εγκαταστάσεων ηλιακών πάνελ σε κατοικίες. Ο τομέας αυτός προβλέπεται να αντιπροσωπεύει μόνο το 15% της νέας εγκατεστημένης ισχύος φέτος, δηλαδή το μισό από το περίπου 30% που κατείχε την περίοδο 2020-2023.

Η Γερμανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που μειώνουν τις ταρίφες απορρόφησης για την ηλιακή ενέργεια στις στέγες. Παράλληλα, η Ολλανδία περιορίζει επίσης την υποστήριξη προς τα νοικοκυριά που εξάγουν πλεονάζουσα ηλιακή ενέργεια στο δίκτυο.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.