Συνέχεια στον εσωκομματικό εμφύλιο ακόμα και με βαριές εκφράσεις που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανάδειξη του νέου προέδρου στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών ανάμεσα σε Στέφανο Κασσελάκη και Έφη Αχτσιόγλου δίνεται από το σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών.
Μόλις στην τέταρτη σελίδα ο Δημήτρης Ψαρράς σε άρθρο του με τίτλο «ποιος φοβάται την Έφη Αχτσιόγλου;» αποκαλεί «θείο από το Σικάγο» τον Στέφανο Κασσελάκη προσθέτοντας ότι εμφανίστηκε «για να “σώσει” το κόμμα. Από ποιον να το “σώσει”; Μα από την Αριστερά».
Στο ίδιο άρθρο ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ σημειώνει για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι εμφανίστηκε «κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή» όταν «φάνηκε να συγκεντρώνει την πλειοψηφία της προτίμησης των μελών η Έφη Αχτσιόγλου». Προσθέτει, δε, ότι σε αντίθεση με την συνυποψήφιά του που «έχει καταθέσει αναλυτικά τον πολιτικό της σχεδιασμό και αυτός αναφέρεται ασφαλώς στην Αριστερά», ο Στέφανος Κασσελάκης «θεωρεί ότι δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι παρόμοιο. Αρκείται σε μια σειρά εμφανίσεων, αναρτήσεων και συνθημάτων». «Καθώς φαίνεται αυτά αρκούν για κάποια από τα όψιμα “μέλη”» σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου.
«Υπάρχει βέβαια και η μικρή ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκε πίσω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη αμέσως μόλις εκδηλώθηκε ο ίδιος. Και ασφαλώς πολλοί ξαφνιάστηκαν που δεν είδαν δίπλα του μόνο κάποια στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ (και βέβαια όχι από την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ) αλλά και ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούνταν εμβληματικά για το κόμμα όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Γιώργος Τσίπρας» συνεχίζει το άρθρο με τον συντάκτη να εξαπολύει «βέλη» στον Παύλο Πολάκη και τον Γιώργο Τσίπρα για τους οποίου απαντά στο ερώτημα «πώς ανέχονται να συμπλέουν με όσους δηλώνουν σήμερα απέχθεια για την Αριστερά;».
«Δυστυχώς η απάντηση είναι απλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Την προκάλεσε ασφαλώς η διπλή εκλογική ήττα και μπροστά στο κόμμα βρίσκονται ανοιχτά τα μεγάλα διλήμματα της ανασυγκρότησης. Σ’ αυτές τις συνθήκες τα ίδια τα στελέχη βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της προσωπικής πολιτικής τους ταυτότητας. Και ως γνωστόν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος προέρχονται από τον ιστορικό Συνασπισμό που μετεξελίχθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πολάκης το 2012 υποστήριζε το κόμμα ΕΠΑΜ του ιδιόρρυθμου οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη ενώ ο κ. Τσίπρας ανήκε στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι» γράφει ο συντάκτης και καταλήγει: «Από κάθε άποψη λοιπόν η παράδοξη συμμαχία των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη δεν θα πάψει να μας απασχολεί».
Ο Δημήτρης Ψαρράς καταφέρεται και κατά της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «από μια ακαθόριστη βάση “μελών”» για την οποία σχολιάζει ότι «είναι πραγματικά ξένη προς την παράδοση της αριστεράς» αποδίδοντας σε αυτή «όλα τα αρνητικά φαινόμενα που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες». Όπως γράφει «οφείλονται στο ότι το ίδιο το κόμμα παραδίδεται ανήμπορο σε μια σειρά πολιτικών μηχανισμών που επιχειρούν να το ελέγξουν εγγράφοντας “μέλη” τα οποία ούτε είχαν, ούτε έχουν καμία διάθεση να αποκτήσουν πραγματική σχέση με την Αριστερά».
Σπεύδει, μάλιστα, να εξηγήσει ότι «αυτό το σχήμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορεί το 2022 να εκλέχθηκε από τη “βάση” ο Αλέξη Τσίπρας αλλά ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, οπότε δεν υπήρξε πραγματικά διαδικασία εκλογής. Αντίθετα όταν είχε πρωτοτεθεί το ζήτημα εκλογής προέδρου από τη βάση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015 και την αποχώρηση της ομάδας που συγκρότησε τη ΛΑΕ και κυρίως το καλοκαίρι του 2019 μετά την εκλογική ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που πρώτος το αρνήθηκε».
«Αν προτιμούν από εσένα το μηδέν, αυτό λέει κάτι για σένα»
Κατά του Στέφανου Κασσελάκη με τη φράση «αν προτιμούν από σένα το μηδέν, έστω το ωραίο και άφθαρτο μηδέν, αυτό κάτι λέει για σένα» αλλά και με υπαινιγμούς για τη μέχρι τώρα στάση του είναι και το κείμενο «Αμαρτία εξομολογούμενη» που υπογράφει σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών η Αφροδίτη Τζιαντζή.
«Θα το πω το κρίμα μου: Εγώ το παιδί το συμπαθώ και ας τον λένε Κεν, αρσενική Μπάρμπι και Κάπτεν Αμέρικα. Είναι νέος, ωραίος (αφήνουμε το αυτοδημιούργητος στην άκρη πού να το ψάχνεις τώρα) έχει έναν καλό σύντροφο και αγαπιούνται, ένα σκυλάκι μεγαλόσωμο και μαλλιαρό, έχει και ένα άλλο αν δεν κάνω λάθος, τουλάχιστον έχει φωτογραφηθεί με διάφορα σκυλάκια. Έχει φωτογραφηθεί και με γατάκι, ένα μαυρούλι προς το γκρι. Και ήταν και πολύ ευγενικός με τον ντελιβερά της Wolt που παρήγγειλε πίτσες, που δεν τον ήξερε ο καημένος ο ντελιβεράς γιατί όλη μέρα δουλεύει μας είπε, φαίνεται δεν έχει TikTok ή ζει κάτω από μια πέτρα, τι φάση οι ντελιβεράδες, δηλαδή δεν συζητάνε για τον Κασσελάκη στα διαλείμματα της δουλειάς, πού ζουν;» ξεκινάει το άρθρο στην 5η σελίδα της ΕΦΣΥΝ και συνεχίζει:
«Αλλά αυτό που με κέρδισε είναι το πλάνο με τον καφέ. Νομίζω στο Παγκράτι. Πήγε το παιδί με τη βερμούδα του, με τον σύντροφό του τον Τάιλερ, με το σκυλάκι του να πάρει έναν καφέ στα όρθια, φρέντο εσπρέσο σκέτο πίνει αν σας τρώει η περιέργεια. Και έστειλε η Κατερίνα Καινούργιου έναν νεαρό ρεπόρτερ να τον ρωτήσει πώς βιώνει την επιτυχία του στον πρώτο γύρο και κάτι τέτοια. Άνετος και χαλαρός ο Στέφανος χαιρέτησε τα παιδιά του πάνελ με τα μικρά τους ονόματα, ρώτησε τον ρεπόρτερ αν θέλει κάτι να του πάρουν, ένα νερό βρε παιδί μου που ξεροσταλιάζει εκεί στο ρεπορτάζ. Έχετε δει πολιτικό να προσφέρει νερό σε ρεπόρτερ; Εγώ ποτέ μου. θα μου πείτε αυτός πολιτικός δεν είναι, ουρανοκατέβατος ήρθε και τους πήρε το κόμμα σε τρεις εβδομάδες μέσα από τα χέρια (ή κοντέυει να το κάνει) με μια επικοινωνιακή καταιγίδα σε σόσιαλ μίντια και όχι μόνο. Από ουσία λένε μηδέν, το πρόγραμμά του αγνοείται. Αλλά αν προτιμούν από σένα το μηδέν, έστω το ωραίο και άφθαρτο μηδέν, αυτό κάτι λέει για σένα και για τα κριτήρια του κοινού αλλά και για την πολιτική την ίδια. Όσο για την Αριστερά, άσ’ το καλύτερα, θα στεναχωρηθούμε και δεν λέει μέρες που είναι στο παρά πέντε του β΄ γύρου».
Δείτε και το χθεσινό ρεπορτάζ για τα αριστερά τρολ και τα bots του διαδικτύου που στηρίζουν Κασσελάκη
Οι «αρουραίοι» του ΣΥΡΙΖΑ και τα bots του Κασσελάκη
Δύο μέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ο στενός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, που στο παρελθόν έχει, ουκ ολίγες φορές εκφράσει, τις απόψεις του τέως προέδρου με σημειώματα στην Αυγή, σε νέο άρθρο του στο avgi.gr με τίτλο «Τι λέει ο Τσίπρας;» υπογραμμίζει εμφατικά πως ο τελευταίος δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο υποψηφίους, παραμένοντας «στεγανά ουδέτερος».
Η είδηση όμως ήταν αλλού. Η κατηγορηματική διάψευση συγκεκριμένων fake news, σύμφωνα με τα οποία η ηγεσία του είχε υπονομευτεί από την Εφη Αχτσιόγλου. Η τελευταία και το περιβάλλον της έχουν δεχτεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τις μέρες πριν από τις εκλογές, έναν οχετό παραπληροφόρησης, επιθέσεων και αστήρικτων σεναρίων από συγκεκριμένα «κέντρα» και «κανάλια», τα οποία προέρχονται κατά βάση από -κατά δήλωσή τους- ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.
Στο άρθρο του Θανάση Καρτερού αναφέρεται: «Πανούργα στήριξη του Τσίπρα στον Κασσελάκη, αφού είχε προηγηθεί λιγότερο πανούργα αλλά περισσότερο εμφανής στήριξη της Εφης. Ψέματα, προβοκάτσιες, αποκαλύψεις της γαστέρας για κακούργα SMS, που δεν τα αντιλήφθηκε ούτε ο παραλήπτης, ούτε κανένας άλλος, παρά όταν μας φώτισαν οι αρουραίοι του διαδικτύου. Και πάντα η καταραμένη επωδός, που έχει καταλήξει σε τραγωδίες για την Αριστερά, όταν διαπότιζε τις εσωκομματικές αναμετρήσεις».
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτοί οι «αρουραίοι» προέχονται από τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως υπογράμμισε προχθές και ο Νάσος Ηλιόπουλος, αυτά τα ψευδή σενάρια διακινήθηκαν από μέλη του κόμματος, ενώ πρόσθεσε: «Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί όταν κάποιοι θεωρούν ότι ο διπλανός τους είναι υπονομευτής του πρώην προέδρου;»
Τις τελευταίες 3 εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φιλοτεχνείται με μαεστρία και επιτυχία το επικοινωνιακό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη, διεξάγεται ένας παράλληλος άγριος πόλεμος κατά της Εφης Ατσιόγλου από επώνυμους λογαριασμούς, δηλωμένους ψηφοφόρους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και από μερικές δεκάδες τρολ και bots, που όλοι υποστηρίζουν τον Κασσελάκη. Δεν αναφερόμαστε σε ανταλλαγή επιχειρημάτων, ακόμα και με έντονο τρόπο, αλλά σε επιθέσεις λάσπης.
Τα «θολά νερά», στα οποία αναφέρθηκε η ίδια στη δήλωσή της την Κυριακή, αποτελούν ήπιο χαρακτηρισμό σε σχέση με την τοξικότητα που επικρατεί. Την ημέρα των εκλογών βρεθήκαμε σε πολλά διαφορετικά εκλογικά κέντρα της Αττικής συνομιλώντας μεταξύ άλλων με ψηφοφόρους του κ. Κασσελάκη. Εκείνη την ημέρα διακινούνταν τρεις βασικοί ισχυρισμοί μεταξύ των τελευταίων: «Η Αχτσιόγλου έδιωξε τον Τσίπρα», «Η Αχτσιόγλου είναι “με τη διαπλοκή”» και «ο Αλέξης στηρίζει Στέφανο».
Εκείνη την ημέρα η εφημερίδα fmvoice επιλέγει να βγάλει την «είδηση» περί του υποτιθέμενου sms. Λίγη ώρα αργότερα εκατοντάδες διαδικτυακοί λογαριασμοί αναπαράγουν ακατάπαυστα το συγκεκριμένο δημοσίευμα, για το οποίο ήδη έχει κατατεθεί μήνυση από την πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου.
Λίγες ώρες αργότερα στο facebook η δικηγόρος και συγγραφέας Μαρία Λιόπα προχωρά στην παρακάτω ανάρτηση, χωρίς αποδεικτικό στοιχείο: «Θα σας διηγηθώ τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου, στις 28 Ιούνη. […] Ο Αλέξης βρίσκει κλειδωμένο το γραφείο του, διωγμένη τη γραμματεία του κι έναν Τζανακόπουλο να τον βρίζει και να του φωνάζει “είσαι χειρότερος από τον Κυριάκο, θα φας το γαμήσι και των δημοτικών εκλογών και θα παραιτηθείς”. Το παρεάκι απαρτίζεται από τον παραπάνω “κύριο”, την Αχτσιόγλου, τον Τσακαλώτο και μερικούς άλλους. Ο Τσίπρας παίρνει τηλέφωνο την Μπέτη, η οποία του λέει ότι τα παιδιά τους θέλουν τον πατέρα τους και να οδεύσει προς το Ζάππειο και θα συναντηθούν εκεί, όπως και έγινε».
Η συγκεκριμένη ανάρτηση -όσο φαιδρή και αν είναι- είχε δεκάδες αναπαραγωγές στο διαδίκτυο. Eνδεικτική είναι και η σχετική ανάρτηση στο twitter του λογαριασμού @xatzistratis: «“Η έξοδος είναι εκεί Σύντροφε”, εκτός κι αν πας μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές…. Τζανακοπουλε εάν ισχύει αυτό τότε πάρε την γυναίκα σου και φύγετε». Tο συγκεκριμένο tweet μέχρι χθες το είχαν δει 52.900 άτομα, με 173 αναπαραγωγές και πάνω από 800 likes.
Ο συγκεκριμένος ισχυρίστηκε απειλητικά μάλιστα: «Υπάρχουν μάρτυρες Τζανακοπουλε διέψευσε αν μπορείς. Η εικόνα είναι εικόνα… με ήχο». O ίδιος λογαριασμός στοχοποίησε χθες και τον Πάνο Σκουρλέτη λέγοντας: «Μουνόπανα τής Ομπρελας κάνετε καλά γιατί έρχεται Πελέκης. Ρουφιάνοι τών Δημοσιογράφων και των Καναλιών». Νωρίτερα έγραφε για την άρνηση του Κασσελάκη να αντιπαρατεθεί σε debate:«Μπράβο Κασσελάκη. Αυτή η Βρώμα η Αχτσιόγλου σε κατηγόρησε ευθέως με τον ψυχασθενή Σύντροφό της».
Στο twitter πάντως κεντρικό ρόλο στην ακατάπαυστη προώθηση του Κασσελάκη διαδραματίζει ο ανώνυμος «επαγγελματικός» λογαριασμός Πεν Νταλαούρα@ntalaoura (16.300 ακόλουθοι), πασίγνωστος στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρικτικός του κόμματος παλιάς «προεδρικής απόχρωσης». Αυτός ο λογαριασμός-«κόμβος» (με έντονη αλληλεπίδραση με τους γνωστούς ανώνυμους λογαριασμούς Marka2, Areti Athanasiou, kokkaliara) δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει πάνω από 150 αναρτήσεις την ημέρα, στοιχείο που δείχνει αυτοματοποιημένη συμπεριφορά (bot/semi-bot).
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις της Εφης Αχτσιόγλου την Κυριακή το βράδυ, ο συγκεκριμένος λογαριασμός τη χαρακτηρίζει «η wanna be αποτυχημένη Θάτσερ που κόντυνε τον εαυτό της με τις βιτριολικές επιθέσεις στον Στέφανο Κασσελάκη και απαξίωσε με αστική αριστερή ευγένεια τους ψηφοφόρους του. Ολη η δεξιά πτέρυγα της διαπλοκής και του ΣΚΑΙ, ευθυγραμμίστηκαν πλήρως και ετοιμάζονται για λυσσαλέα επίθεση στον Κασσελάκη. Τι ακούς τον Φίλη, τι τον Πορτοσάλτε είναι ένα και το αυτό. Τραγικό. Η νίκη του Στέφανου την επόμενη Κυριακή, θα πρέπει και θα είναι συντριπτική. Η αμετανόητη και αμετροεπής κυρία Αχτσιόγλου αφού δεν πήρε το μήνυμα με την 1η, τώρα θα την ακούσει στερεοφωνικά».
Στο ίδιο κλίμα βρέθηκε το τελευταίο διάστημα και ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, φανατικός υποστηρικτής και συνομιλητής του Στέφανου Κασσελάκη (αλλά και του Νίκου Παππά), ο οποίος πυροδότησε το κλίμα μία μέρα πριν από τις εκλογές με την ανατριχιαστική φράση: «Αύριο δεν ψηφίζουμε απλώς. Κάνουμε φασίνα, ξαράχνιασμα και αποπαρασίτωση».
Πρόκειται ακριβώς για τις φράσεις που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για τους Εβραίους, οι οποίοι παρομοιάζονταν με μολυσματικές κατσαρίδες και ψύλλους που αντιμετωπίζονται με «αποπαρασίτωση» ή με τσουκνίδες που «ξεριζώνονται» ή με δέντρα που θέλουν «κλάδεμα», με αποστήματα που χρήζουν «καυτηριασμού». Την ίδια φράση είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος και σε ακόμα μία ανάρτησή του χαρακτηρίζοντας «φίδια» και «τρωκτικά» εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Κασσελάκη.
Είναι προφανές ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν αντιπροσωπεύει αισθητικά και πολιτικά το συντριπτικό μέρος των στελεχών και των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και υπονομεύουν -όχι άδολα- τις εσωκομματικές διαδικασίες. Απέναντι σε όλους αυτούς θεωρείται ότι στάθηκε χθες -εμμέσως- ο Αλέξης Τσίπρας με την αναφορά του Θ. Καρτερού στους «αρουραίους του διαδικτύου».