Για μία ακόμη ημέρα η Αττική κόβει πρώτη το νήμα των κρουσμάτων, με τα δυτικά και κεντρικά της περιφέρειας να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ιικού φορτίου με 53 και 48 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ σε βελτιωμένα επίπεδα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 64 κρούσματα. Δύο ακόμα περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν χθες με διψήφιο αριθμό θετικών διαγνώσεων.
Στη Λάρισα σημειώθηκαν 18 περιστατικά, ενώ στον επιδημιολογικό χάρτη εμφανίστηκε και η Φθιώτιδα με 11 περιπτώσεις, έπειτα από πάρτι νεαρών που οδήγησε προχθες Κυριακή σε 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στην περιοχή έσπευσαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για ελέγχους και νωρίτερα χθες το απόγευμα αποφασίστηκε τοπικό lockdown στην Κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης, με απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της περιοχής και απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 – 05:00.
Οι “κόκκινες” περιοχές της Αττικής
Ανησυχία επικρατεί στις αρχές για μια σειρά από περιοχές που φαίνεται να αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχουν πολλές «πορτοκαλί» περιοχές στην Αττική, οι οποίες τείνουν να γίνουν «κόκκινες».
Από τα 2.215 ενεργά κρούσματα στην Αττική, τα 468 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, τα 158 στον Πειραιά, τα 108 στο Περιστέρι, τα 102 στον Ασπρόπυργο –παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε lockdown-, τα 101 στο Μενίδι και στο Ζεφύρι, Ίλιον και Κερατσίνι υπάρχουν 270 ενεργά κρούσματα τα οποία, όπως είναι φυσικό, προκαλούν ανησυχία γιατί υπάρχουν και οι επαφές αυτών των κρουσμάτων.
Από χθες πάντως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η πραγματική επιδημιολογική εικόνα που περιλαμβάνει και τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και αν διαπιστωθεί κάποια έκρηξη, ενδεχομένως να επιβληθούν κι άλλα τοπικά lockdown, τύπου Ασπρόπυργου.
Μπορεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, που ανέρχονται στα 2.215, να φαίνεται μικρός ωστόσο υπήρξε μια σημαντική αύξηση το τελευταίο δεκαήμερο και αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ο ρυθμός υποχώρησης είναι ιδιαίτερα αργός.
Το φράγμα των 5.000 νεκρών και οι διασωληνωμένοι
H χθεσινή μέρα, πάντως, μπορεί να χαρακτηριστεί και θλιβερό ορόσημο στους 10 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα, με το φράγμα των 5.000 θανάτων να σπάει, τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 5.011 από τις 12 Μαρτίου 2020, όταν και δηλώθηκε ο πρώτος θάνατος από COVID-19 στη χώρα μας, και τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιανουαρίου να έχουν φύγει από τη ζωή ήδη 173 άνθρωποι.
Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι παραμένουν η «αχίλλειος πτέρνα» της αισιοδοξίας για την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία παρουσιάζεται επιφυλακτική ως προς την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Κι αυτό γιατί, ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων δεν λέει να πέσει κάτω από 400, παρά το lockdown των δύο και πλέον μηνών. Άνω των 65 ετών είναι 249 άνθρωποι (61,2%) από το σύνολο των 407 διασωληνωμένων και 40-64 ετών είναι οι 151 από αυτούς.