-->
03.10.2023

Ειδικοί συστήνουν τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου J&J

«Πράσινο φως» για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του μονοδοσικού εμβολίου τη Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού στα άτομα 18 ετών και άνω άναψε ομόφωνα η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), συστήνοντας να χορηγείται τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση.

H FDA δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συστάσεις της συμβουλευτικής ομάδας, αλλά συνήθως το κάνει. Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) μπορούν επίσης να τροποποιήσουν τη σύσταση.

Η J&J ζήτησε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ευελιξία, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν η ενισχυτική δόση προσθέτει σημαντική προστασία δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα έξι μήνες αργότερα.

Η συμβουλευτική επιτροπή της FDA ψήφισε ομόφωνα ότι πρέπει να χορηγείται αναμνηστική δόση, χωρίς να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι οι αποδείξεις όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι επαρκείς ώστε να συστήσουν τη χορήγηση δεύτερης δόσης.

Ορισμένοι από αυτούς τους ειδικούς άφησαν να εννοηθεί ότι μολονότι η J&J ζήτησε να εγκριθεί η χορήγηση μιας «αναμνηστικής δόσης», η δόση αυτή θα έπρεπε να θεωρηθεί «συμπληρωματική», με στόχο να επιτευχθεί ένας πληρέστερος εμβολιασμός. «Πιστεύω ειλικρινά ότι επρόκειτο ανέκαθεν για ένα εμβόλιο δύο δόσεων. Είναι περίπλοκο να το συστήσω ως μονοδοσικό», είπε ο Πολ Όφιτ, ειδικός στην ανοσοποίηση στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.Διαβάστε επίσης