Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που οργάνωσε το «Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Σύμφωνα με επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης οικονομολόγοι, πολιτικοί, ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παίρνουν μέρος στις θεματικές συζητήσεις και θα ανταλλάξουν απόψεις για την ακρίβεια και θα προτείνουν λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Το παρών δίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη από όλες τις «τάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Αριστερά, ενώ -με δεδομένο ότι η εκδήλωση γίνεται στον Πειραιά- παρίστανται ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και ο αντιδήμαρχος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης. Το «παρών» δίνουν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ (Φαραντούρης, Φάμελλος, Γκλέτσος), πλην του Παύλου Πολάκη, ενώ από τους «Κασσελίστας» στο δημοτικό θέατρο του Πειραιά παρίσταται ο ναύαρχος Αποστολάκης. Ο κ.Αποστολάκης πάντως, έφυγε λίγα λεπτά πριν αρχίσει η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Δείτε live
«Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης στην ομιλία του ότι το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε μια οικονομία σταθεροποιημένη και ένα χρέος βιώσιμο με πρόικα το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Περάσανε πέντε χρόνια και τι κατάφερε; Οι τωρινοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμοι και διατηρήσιμοι. Τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Υποστήριξε ακόμα ότι οι κλάδοι του τουρισμού και το real estate έχουν περιορισμένα όρια επέκτασης και τότε η οικονομία θα εξασθενίσει… Οι ΞΑΕ από τα €7,5 δισ. έπεσαν στα €4,6 δισ. Το 40% των ΞΑΕ το 2023 ήταν από real estate ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Χωρίς αλλαγή πορείας τώρα θα διολισθίσουμε σύντομα ακόμα περισσότερο στο περιθώριο της Ευρώπης τόνισε με έμφαση ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η έλλειψη ανταγωνισμού συμβάλλει στη μείωση της αγωνιστικής δυναμης των νοικοκυριών» τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την οικονομία αλλά το 80% των πολιτών δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Οι αριθμοί ευημερούν αλλά η πραγματικότητα τους διαψέυδει…».
Ο κ. Τσίπρας έκανε τέσσερις παρατηρήσεις για την ακολουθούμενη πολιτική:
Πρώτον, να σταματήσουμε να σπαταλούμε τις ευκαιρίες. Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είπε διακρίνεται από έλλειψη διαφάνειας και οράματος. Σημείωσε ακόμα ότι οι δαπάνες για την Υγεία είναι κάτω από το 2% όταν στην Ισπανία είναι 8%.
Δεύτερον, χρειάζεται μια βαθιά μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του κράτους. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παρεοκρατία» και αδιαφάνεια σε ότι αφορά τις αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων.
Τρίτος άξονας παρέμβασης μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο των θεσμών. Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, και τη θεσμική θωράκιση των ανεξάρτητων αρχών. Είπε ακόμα ότι απαιτείται μια μεγάλη μεταρρυθμιση στο σύνολο της εκπαίδευσης που σήμερα δεν είναι καθόλου δωρεάν.
Τεταρτος έξονας ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο τις υποδομές και την υγεία.
«Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ εφάμιλλο των Τρικούπη και Βενιζέλου» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας
Οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, άνοιξε την ημερίδα, και αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ακολούθησε ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης ο οποίος παρουσίασε την έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης παρουσίασαν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».
Δείτε φωτογραφίες
Χουλιαράκης: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα γίνουμε η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης
Ο κ. Χουλιαράκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «το σημερινό συνέδριο δεν θα ασχοληθεί μόνο με τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τις προκλήσεις του μελλοντος όσον αφορά την αναπτυξη, αλλά και την βιωσιμότητα». Αρχικά ανέφερε πως η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία τρία χρόνια, και μάλιστα πως έχει καταγράψει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο συμείωσε πως ο πληθωρισμός ήδη έχει οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.