Μηνύματα αισιοδοξίας από τη διεθνή κοινότητα για επίτευξη ειρήνης και στη Γάζα μετά την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τις 4 το πρωί μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησε να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός που προβλέπει την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων μέσα σε 60 ημέρες, με την προϋπόθεση ότι εάν παραβιαστεί θα έχει το δικαίωμα να επιτεθεί. Τη συμφωνία της εύθραυστης εκεχειρίας χαιρέτισε και η Χαμάς και ενημέρωσε τους διαπραγματευτές σε κλίμα και Τουρκία να ξεκινήσουν νέα προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας.
Χιλιάδες κάτοικοι, έχοντας τα αυτοκίνητά φορτωμένα με τα υπάρχοντάς τους, επιστρέφουν στα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο, παρά τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού να περιμένουν την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Υστερα από σχεδόν 14 μήνες εχθροπραξιών, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ τέθηκε σε ισχύ στις 4 το πρωί, λίγο αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για ιστορική στιγμή.
Η απειλή από το Ιράν, η εξάντληση του ισραηλινού στρατού και η απομόνωση της Χαμάς, ήταν οι λόγοι για τους οποίους, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, δέχθηκε τη συμφωνία. Ωστόσο επισήμανε ότι ο Ισραήλ θα διατηρήσει πλήρη στρατιωτική ελευθερία στον Λίβανο.
Την επέκταση του κράτους του Λιβάνου χαιρέτησε ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι η οργάνωση θα βγει ενισχυμένη από τον πόλεμο.
Η συμφωνία προβλέπει την απόσυρση των ενόπλων της σιιτικής οργάνωσης βορείως του ποταμού Λιτάνι και τη σταδιακή απομάκρυνση των Ισραηλινών στρατιωτών από το νότιο Λίβανο μέσα στις επόμενες 60 ημέρες. Ο Λίβανος θα αναπτύξει 5.000 στρατιώτες για τον έλεγχο των θέσεων του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ. Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία θα συμμετάσχουν στον τριμερή μηχανισμό που θα επιβλέπει την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας.
Για αλλαγή σελίδας στον Λίβανο μίλησε ο πρόεδρος Μακρόν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ανοίξει τον δρόμο για ειρήνευση και στη Γάζα.
Τη συμφωνία χαιρέτησε και η Χαμάς, λέγοντας ότι είναι έτοιμη για εκεχειρία με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το για το τέλος της επιθετικότητας του Ισραήλ στον Λίβανο.
Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό από τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, τον Τζακ Σάλιβαν, απεσταλμένοι του προέδρου θα βρεθούν τις επόμενες ώρες σε Τουρκία, Κατάρ, Αίγυπτο αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής, προκειμένου να προωθηθεί η ιδέα μιας συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.