-->
17.04.2024

Εκκαθαρίσεις στο στρατό από τον Πούτιν- Αποπέμπεται ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

Σε μαζικές εκκαθαρίσεις στα ανώτατα κλιμάκια του ρωσικού στρατού, φέρεται να προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σκιά της αποτυχημένης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεξίι Αρεστόβιτς τίθεται σε διαθεσιμότητα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε στο ουκρανικό μέτωπο, και δεν εμφανίστηκε στην στρατιωτική παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας για την Ημέρα της Νίκης κατά των ναζί στις 9 Μαΐου. Φέρεται να τραυματίστηκε από θραύσματα όταν ο Πούτιν τον έστειλε εκεί για να ανατρέψει τη δυσμενή κατάσταση στον πόλεμο.

Μιλώντας στον αντιφρονούντα Ρώσο δικηγόρο και πολιτικό Μαρκ Φέιγκιν ο Αρεστόβιτς δήλωσε στο YouTube: «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Γκερασίμοφ έχει τεθεί de facto σε διαθεσιμότητα. Αποφασίζουν εάν θα του δοθεί χρόνος να βελτιώσει την κατάσταση».

«Ο διοικητής του πρώτου στρατού αρμάτων μάχης, αντιστράτηγος Σεργκέι Κισέλ, συνελήφθη και απολύθηκε μετά την ήττα του κοντά στο Χάρκοβο» πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.

Δύο ακόμη διοικητές του στρατού απολύθηκαν λόγω σημαντικών απωλειών στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην κοινωνική πλατφόρμα Telegram από όπου έγινε, επίσης, γνωστό ότι παύθηκε από τα καθήκοντά του και συνελήφθη ο διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ διεξάγεται ΕΔΕ για τον αντιναύαρχο του στόλου.

Ο στρατός του Πούτιν -που κάποτε θεωρούνταν ως ο δεύτερος καλύτερος στον κόσμο- δέχθηκε μια σειρά από ταπεινωτικές ήττες στο πεδίο της μάχης μέσα σε μόλις δύο μήνες μαχών στην Ουκρανία, όπου εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες, καταστράφηκαν εκατοντάδες τανκ και βυθίστηκε η ναυαρχίδα «Μόσχα» στη Μαύρη Θάλασσα.Διαβάστε επίσης