-->
26.09.2023

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης από Σητεία: Αντίπαλός μας ο εφησυχασμός

Εκλογές 2023: Η χώρα θα έχει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά την 25η Ιουνίου, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στη Σητεία.

Το μήνυμα ότι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα επιβεβαιώσουν, με ακόμα πιο δυνατό τρόπο, την επιλογή που έκαναν στην κάλπη της 21ης Μαΐου: «Νέα Δημοκρατία ισχυρή και αυτοδύναμη. Για μία σταθερή κυβέρνηση τετραετίας που θα μπορεί να συνεχίσει το σημαντικό έργο το οποίο πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια», έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στη Σητεία. «Αλλά, κυρίως, να δρομολογήσει την ανάπτυξη με καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας, τις σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται σε όλη την ελληνική περιφέρεια» τόνισε και πρόσθεσε: «Εμείς ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες ισχυρή εντολή για πολλές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν τις κρύψαμε, τις έχουμε παρουσιάσει στο πρόγραμμά μας. Και λέμε στους πολίτες ότι «αφού μας εμπιστευθήκατε μία φορά, κάντε και πάλι το βήμα να έρθετε και πάλι να ψηφίσετε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, να επιβεβαιώσετε την εντολή που μας δώσατε στις προηγούμενες εκλογές».

Εξίσου, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμήνυσε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, διότι η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι άδεια. «Δεν μιλάμε εδώ για δεύτερο γύρο στον οποίο προσμετρούνται τα ψηφοδέλτια του πρώτου γύρου. Εδώ η κάλπη είναι άδεια και -όπως λέει ο φίλος μας- πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό εσείς εδώ θα το κάνετε πράξη, και με ακόμα περισσότερα. Τώρα που «είδαμε τη γλύκα» των υψηλών ποσοστών στην Κρήτη, βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τους στόχους μας» είπε.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως δεν συμβιβάζεται με το ίδιο εκλογικό ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις πρώτες εκλογές. «Θέλω να πάμε και μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα από αυτό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου» τόνισε και προειδοποίησε ότι εγκυμονεί ένας κίνδυνος. Ο κίνδυνος της αριθμητικής του εκλογικού νόμου.

Ειδικότερα, εμφανίστηκε βέβαιος πως η χώρα θα έχει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά την 25η Ιουνίου και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Επειδή εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία παράξενη κατάσταση, όπου μπορεί στην επόμενη Βουλή να μπουν περισσότερα κόμματα, αυτό -για όσους δεν γνωρίζετε καλά την αριθμητική του εκλογικού νόμου- σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνεται. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε να πετύχουμε ένα υψηλό ποσοστό για να έχουμε σίγουρα μία ισχυρή κυβέρνηση. Θα το πετύχουμε αυτό το ποσοστό, δεν έχω καμία αμφιβολία. Αλλά για να γίνει αυτό δεν μπορούμε να ανεχτούμε κανέναν εφησυχασμό. Δεν θέλω κανείς να θεωρεί δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θέλω να ακούσω ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να σκέφτονται «δεν βαριέσαι μωρέ, η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει τις εκλογές, δεν θα μπω στον κόπο να ψηφίσω».

»Αντίπαλός μας είναι ο εφησυχασμός και σύμμαχός μας είναι η δυναμική του κόμματός μας, των στελεχών μας, που ξέρουμε ότι και πάλι θα τρέξουν αυτές τις τέσσερις εβδομάδες για να μας δώσουν τη μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές.
Άρα, αυτό το οποίο θέλω να κρατήσετε είναι ότι οι επόμενες εκλογές έχουν ακόμα μεγαλύτερη κρισιμότητα από τις προηγούμενες και η χώρα σήμερα χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα όχι απλά ισχυρή, αλλά σταθερή κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς να βρεθούμε στη θέση να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ενός, των δύο ή των τριών βουλευτών. Αυτό δεν θα μας διευκόλυνε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκλογές στην Τουρκία και να υπογραμμίζει πως η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση για να μπορεί να διαφυλάξει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. «Η Τουρκία απέκτησε κυβέρνηση. Έχει και πάλι Πρόεδρο τον κ. Ερντογάν. Η Τουρκία μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται πιο ήρεμη απέναντί μας, όμως δεν ξέρουμε τι καραδοκεί στο μέλλον. Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή μία ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να διαφυλάξει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα» επισήμανε.

Στον χαιρετισμό του στη Σητεία, ευχαρίστησε για τη «γαλάζια υποδοχή» και τόνισε: «Γιατί όλη η Κρήτη είναι γαλάζια πια. Ένα στοίχημα το οποίο βάλαμε με τους συνεργάτες μας, με όλους τους υποψήφιους βουλευτές, με όλες τις συντοπίτισσες και τους συντοπίτες, καταφέραμε και το κερδίσαμε. Για πρώτη φορά όλη η Κρήτη γαλάζια».

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο Σητείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμυστηρεύτηκε ότι όταν σχεδιαζόταν το πρόγραμμα περιοδειών του για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρησ της 25ης Ιουνίου είπε στους συνεργάτες του: «Θα ξεκινήσουμε από τη Σητεία, από το Λασίθι, το οποίο δεν προφτάσαμε να επισκεφτούμε στις προηγούμενες εκλογές. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι θα είστε «γουρλήδες» και στις 25 Ιουνίου θα γιορτάσουμε μία ακόμα μεγαλύτερη νίκη».

Ανακοίνωσε πως τις επόμενες 48 ώρες θα διασχίσει όλο το νησί μας, καταλήοντας στην Κίσσαμο, στο Καστέλι. «Αυτή δεν είναι μία τυχαία επιλογή. Σηματοδοτεί τη δέσμευσή μου το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, ο Βόρειος Οδικός Άξονας, να ξεκινήσει στο Καστέλι και να τελειώσει στη Σητεία, να ξεκινήσει από τη Σητεία και να τελειώσει στο Καστέλι» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλος ο χάρτης είναι μπλε, ξεκινώντας από την Κρήτη μας. Όπως σας είπα, ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο κερδήθηκε, αλλά κερδήθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Διότι και οι συντοπίτες μας, οι Κρητικοί, αγκάλιασαν αυτά τα οποία είχαμε να τους πούμε, καταλαβαίνουν οι ίδιοι ότι η δική τους ατομική προκοπή είναι συνυφασμένη με το έργο αυτής της κυβέρνησης, με τη σημαντική πρόοδο την οποία κάναμε σε μια σειρά από τομείς, που τόσο κρίσιμοι είναι για την ανάπτυξη συνολικά του νησιού».

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι θα «λιώσει και πάλι τα παπούτσια του», θα γυρίσει και πάλι όλη την Ελλάδα, για να μιλήσει για την ανάγκη να έχουμε σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας.

Περαιτέρω, διαμήνυσε ότι για τον ίδο δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες συμπολιτών μας. «Δεν υπάρχει ξεχασμένη Ελλάδα, δεν υπάρχει ξεχασμένη Σητεία, δεν υπάρχει ξεχασμένο Λασίθι. Και εσείς εδώ μπορείτε και πρέπει να γίνετε οι πρωταγωνιστές της ανάπτυξης της πατρίδας μας και θα το πετύχετε».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα διλήμματα που έθεσε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί σε αυτή την κάλπη δικαιώθηκε όχι ένα προεκλογικό σύνθημα, όχι μία προεκλογική εκστρατεία τεσσάρων εβδομάδων, αλλά μία πολιτική επιλογή τεσσάρων ετών. Οι πολίτες επιβράβευσαν το έργο της κυβέρνησής μας, μας αναγνώρισαν ότι μπορέσαμε μαζί να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες, μας στήριξαν όπως στηρίξαμε κι εμείς την κοινωνία στις μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε. Και πιστεύω ότι μας εμπιστεύθηκαν και πάλι γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο δικός μας πολιτικός λόγος είναι συμβόλαιο αλήθειας. Και τη συμφωνία αλήθειας που σας ζήτησα να υπογράψουμε το 2019, εμείς την τηρήσαμε. Αυτά που σας είπαμε τα κάναμε πράξη και αυτό οι πολίτες μας το αναγνώρισαν.
Εμείς λοιπόν ήμασταν ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών. Υπήρχαν και ηττημένοι όμως. Ηττημένοι ήταν αυτοί οι οποίοι επένδυσαν στην τοξικότητα και στην πόλωση, απέναντι στη μετριοπάθεια και στον ορθό πολιτικό λόγο.
Ηττημένοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι μπορούσαν να σας ξανακοροϊδέψουν όπως το έκαναν το 2015, τάζοντάς σας πράγματα τα οποία οι ίδιοι όχι απλά δεν υλοποίησαν, αλλά έκαναν ακριβώς τα ανάποδα. Ηττημένοι ήταν όσοι είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Ηττημένοι ήταν όσοι έβλεπαν μία «γκρίζα», μία «μαύρη» Ελλάδα, η οποία συγκρουόταν με την πραγματικότητα την οποία όλοι μας βιώναμε. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα έγινε παράδεισος από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία ότι η Ελλάδα του 2023 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019. Και, φυσικά, μου έδωσε ξεχωριστή χαρά το γεγονός ότι μπορέσαμε και «βάψαμε» όλο τον χάρτη της Ελλάδος γαλάζιο. Όλη η Ελλάδα είναι μπλε, δεν είναι σύνθημα πια. Αυτό δεν είναι σύνθημα, είναι μια πραγματικότητα.

Εν συνεχεία, ειδική μνεία έκανε στον τουρισμό, τονίζοντας πως η Ελλάδα σήμερα είναι ήδη «πρωταθλήτρια» στον τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν. Ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά μας. Οι καλύτερες μέρες είναι ακόμα μπροστά μας ως προς τον τουρισμό» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, επισήμανε ότι ουδέποτε είχε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία απ’ ό,τι επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μεγάλα έργα υποδομής. «Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τόσο σημαντικό ζήτημα ειδικά εδώ για την ανατολική Κρήτη, όπου ξέρουμε ότι έχουμε περισσότερα προβλήματα ως προς τη λειψυδρία. Δύο από τα εννέα μεγάλα αρδευτικά έργα που γίνονται με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, γίνονται εδώ στο Λασίθι και αυτό ήταν επιλογή συγκεκριμένη της κυβέρνησής μας.
Ταυτόχρονα, βέβαια, η στήριξη -και σε αυτό θα επιμείνω πολύ- όλων των δομών υγείας του νομού Λασιθίου, ο οποίος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες».

Εξίσου αναφέρθηκε στην ανάγκη να τρέξει η χώρα πιο γρήγορα τον δρόμο των μεγάλων αλλαγών στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στην πράσινη μετάβαση και έδωσε έμφαση στην πράσινη ενέργεια. «Χθες, για λίγες ώρες, ουσιαστικά παρήγαμε ενέργεια δωρεάν στη χώρα μας, επειδή όλη η ενέργεια παρήχθη μόνο από ανεμογεννήτριες και από φωτοβολταϊκά. Αυτό τελικά σημαίνει χαμηλότερη τιμή ενέργειας για όλες και για όλους. Χαμηλότερο ρεύμα για τους αγρότες μας, για τα νοικοκυριά μας, για τις επιχειρήσεις μας. Αυτό είναι το μέλλον το οποίο οραματιζόμαστε και σε αυτό το μέλλον πρέπει να πάμε. Φυσικά είναι ένα μέλλον με περισσότερες επενδύσεις, με περισσότερες θέσεις εργασίας, με καλύτερους μισθούς. Όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε πράξη.

Παράλληλα, έπλεξε το εγκώμιο της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, της Ειρήνης Αγαπηδάκη. «Όσοι έχετε έγνοιες για το τι θα κάνουμε για την υγεία στο Λασίθι, μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Θα ασχοληθεί προσωπικά η Ειρήνη, την επόμενη μέρα, για να μεριμνήσει για όλες τις εκκρεμότητες, ώστε τα νοσοκομεία μας και τα κέντρα υγείας μας, να γίνουν πάλι λειτουργικά και να μπορεί ο κάθε πολίτης να γνωρίζει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια υγεία, όπου και αν βρίσκεται».

Τέλος, εξέφρασε την εδραία πεποίθηση ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας και σημείωσε καταληκτικά: «Περάσαμε τέσσερα δύσκολα χρόνια, κρατήσαμε τη χώρα όρθια, κρατήσαμε το σκάφος της πατρίδας μας σταθερό. Αναβαθμίσαμε τη θέση της πατρίδας μας, η φωνή μας ακούγεται πια από τις Βρυξέλλες μέχρι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είδα μία κυρία εδώ, Ελληνοαμερικανίδα, και μου λέει, «θυμάμαι την ομιλία που έκανες στο Κογκρέσο, στην Ουάσιγκτον». Είναι παντρεμένη με κάποιον συντοπίτη σας εδώ, «ερωτική μετανάστης». Την ρώτησα αν ψηφίζει αλλά δεν ψηφίζει ακόμα. Θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να δώσουμε τη δυνατότητα και σε περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν. Όλα αυτά, λοιπόν, θέλω να σας ζητήσω να μας βοηθήσετε να τα κάνουμε πράξη. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία προόδου. Θα την έχουμε».Διαβάστε επίσης