-->
28.03.2023

«Έκπληξη» η Αθήνα: Ανανεωμένη και πιο δημιουργική μετά την πανδημία

Μια ευχάριστη έκπληξη – ή μάλλον πολλές – διαπιστώνουν οι New York Times στην Αθήνα μετά το πέρας της πανδημίας. Όσο η ελληνική πρωτεύουσα είχε πατήσει «pause» λόγω των lockdown, στο παρασκήνιο υπήρχε ένας «πυρετός» δημιουργικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι δύο χρόνια μετά, η Αθήνα έχει 272 νέα εστιατόρια, εκατοντάδες ακόμη καφέ και μπαρ, καθώς και 34 νέα ξενοδοχεία με 1.982 δωμάτια.

«Παρατηρήσαμε μια πολιτιστική αναγέννηση και μια άνθηση της γαστρονομικής σκηνής που δείχνουν τον νέο δυναμισμό της πόλης», αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στην αμερικανική εφημερίδα. Σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων ξενοδοχείων και την ανακαίνιση παλαιότερων, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για την τουριστική σεζόν.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι μέχρι τον Μάιο τα επίπεδα ξένων επισκεπτών στην Αθήνα παρέμεναν χαμηλότερα από το 2019, αλλά μόνο κατά 12%, ενώ αναφέρονται και στην άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό από τον Ιούνιο.

«Τα πολιτιστικά διαμάντια που λάμπουν ξανά»

Ειδική μνεία γίνεται στα πολιτιστικά δρώμενα που είναι σε εξέλιξη στο κλεινόν άστυ.

Καταρχάς, η πρώτη συμβουλή για τους ξένους τουρίστες είναι να επισκεφθούν την ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη η οποία άνοιξε τις πόρτες της από πέρσι. Επόμενος σταθμός για τους λάτρεις της τέχνης θα πρέπει να είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τους πέντε ορόφους του και τη θέα στην Ακρόπολη.

«Η ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή της πρωτεύουσας, αναζωογονημένη από έναν δημιουργικό πυρετό που πυροδοτήθηκε από την κοινωνική αναταραχή που ακολούθησε τη δεκαετή οικονομική κρίση, άνθισε ξανά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το άνοιγμα νέων συναρπαστικών χώρων τέχνης», σημειώνουν οι ΝΥΤ.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρονται στην επαναλειτουργία του παλαιού καπνεργοστασίου στον Κολωνό ως πολιτιστικό χώρο, ο οποίος αυτήν την περίοδο φιλοξενεί την έκθεση «PORTALS».

Τέλος, οι New York Times προτείνουν και μια σειρά από νέα και παλιότερα εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία τα οποία μπορούν να τιμήσουν με την παρουσία τους οι επισκέπτες στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης