Search
Close this search box.
Search

Εκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον προβλέπουν οι επιστήμονες

Πριν 3 έτη

Πέρα από τις άμεσες συνέπειες της ηφαιστειακής έκρηξης και του τσουνάμι που σημειώθηκαν στην Τόνγκα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το συμβάν είναι πολύ πιθανό να έχει μακροπρόθεσμες, καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Μελετώντας τις πρώτες δορυφορικές εικόνες από την καταστροφή- καθώς, για την ώρα, η πρόσβαση στην Τόνγκα είναι αδύνατη- οι ειδικοί κάνουν λόγο για πιθανές καταστροφές στους κοραλλιογενείς υφάλους, για διάβρωση των ακτών και διατάραξη της αλιείας στον Ειρηνικό.

Ήδη από την πρώτη έκρηξη, το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και οξειδίου του αζώτου. Όταν αλληλεπιδρούν με το νερό και το οξυγόνο, τα στοιχεία αυτά είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν όξινη βροχή, η οποία στην Τόνγκα θα προκαλούσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, μολύνοντας προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως τα λάχανα, το καλαμπόκι και οι μπανάνες.

«Ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσουν οι εκρήξεις του ηφαιστείου, ο επισιτισμός των πολιτών μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο», προειδοποιεί ο ηφαιστειολόγος Σέιν Κρόνιν από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ. Η Τόνγκα μπορεί να γλιτώσει την όξινη βροχή, εάν το νέφος κινηθεί προς τα δυτικά, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ένα άλλο νησιωτικό σύμπλεγμα, τα νησιά Φίτζι.

Ένα άλλο βασικό καταναλωτικό προϊόν στην Τόνγκα είναι τα ψάρια, τα οποία επίσης απειλούνται μετά την έκρηξη του ηφαιστείου και κυρίως από την ηφαιστειακή τέφρα που έχει σκεπάσει όλη την περιοχή. Ήδη εβδομάδες πριν την πρώτη έκρηξη, οι γεωλογικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει πως το νερό που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο είναι μολυσμένο και είχαν δώσει οδηγία στους ψαράδες να μην αλιεύουν από εκείνο το σημείο, καθώς τα ψάρια είχαν δηλητηριαστεί.

Μετά την έκρηξη, αναμένεται πως ακόμα περισσότερα ψάρια θα έχουν μολυνθεί, ενώ το γεμάτο στάχτες νερό θα στερήσει την τροφή σε πολλά είδη ψαριών και θα εξαφανίσει τις αποικίες τους. Άλλα ψάρια θα εξαφανιστούν, ενώ άλλα θα οδηγηθούν στην μετανάστευση, λένε οι επιστήμονες.

Όσον αφορά τους κοραλλιογενείς υφάλους της Τόνγκα, οι οποίοι απειλούνταν ούτως ή άλλως από την κλιματική αλλαγή, τώρα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο, καθώς έχουν καλυφθεί από διάφορες ουσίες που απελευθερώθηκαν μετά την έκρηξη, όπως ο σίδηρος. Ο σίδηρος μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη γαλαζοπράσινων φυκών και σφουγγαριών που κολλάνε πάνω στους υφάλους, οι οποίοι, για να καθαριστούν πλήρως και να αναζωογονηθούν, χρειάζονται χρόνια ολόκληρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Τόνγκα αποτελούσαν, εκτός των άλλων και βασική πηγή εσόδων για το μέρος, αφού ως τουριστική ατραξιόν απέφεραν περίπου 5 εκατ. δολάρια ετησίως, πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Η απώλεια των υφάλων αναμένεται, τέλος, να επιτρέψει την μεγάλη άνοδο των υδάτων, ειδικά κατά τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, με τις ακτές να μένουν εκτεθειμένες. Το τσουνάμι που καταγράφηκε στην Τόνγκα είχε ύψος 5 με 10 μέτρα και επίσης προκάλεσε διάβρωση στις ακτές, προκαλώντας καταστροφές, ο απολογισμός των οποίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός προκαλεί ήδη μεγάλη ανησυχία, καθώς η κλιματική αλλαγή ήδη οδηγεί την στάθμη της θάλασσας σε άνοδο κατά περίπου 6 χιλιοστά ετησίως, ποσοστό διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

ΠΗΓΗ: CNN

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.