Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι έχει πλήξει «δεκάδες» εκτοξευτές πυραύλων στο Ιράν και κρίσιμα αντιαεροπορικά συστήματα, σε μία πρωτοφανή στρατιωτική επιχείρηση εντός ιρανικού εδάφους. Ο αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, δήλωσε ότι «ο δρόμος προς την Τεχεράνη έχει ανοίξει», αφήνοντας να εννοηθεί πως οι IDF έχουν πλέον επιχειρησιακή ελευθερία στον εναέριο χώρο του Ιράν.
Ιρανική αντεπίθεση – Θάνατοι και τραυματισμοί στο Ισραήλ
Η απάντηση της Τεχεράνης ήρθε γρήγορα. Το βράδυ της Παρασκευής, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 150 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 70. Τα πλήγματα εστιάστηκαν σε μεγάλες πόλεις, κυρίως στο κεντρικό Ισραήλ, με σημαντικές ζημιές σε αστικές περιοχές.
Ισραηλινές επιδρομές με πάνω από 150 στόχους
Το Ισραήλ δήλωσε ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων έχει πλήξει πάνω από 150 στρατιωτικούς και πυρηνικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων εγκαταστάσεων στο Ισφαχάν και τη Νατάνζ. Το Ιράν παραδέχεται τουλάχιστον 78 νεκρούς και περισσότερους από 320 τραυματίες, με σημαντικό αριθμό αμάχων ανάμεσά τους.
Κλιμάκωση με παγκόσμιες διαστάσεις
Η Τεχεράνη απείλησε ότι βάσεις και πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας θα θεωρηθούν εχθρικοί στόχοι αν παρέμβουν. Παράλληλα, διέκοψε κάθε συζήτηση για το πυρηνικό της πρόγραμμα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για άμεση εμπλοκή στην ισραηλινή επίθεση.
Στο ευρύτερο πεδίο, οι συγκρούσεις αγγίζουν ήδη και άλλες περιοχές: πύραυλος από την Υεμένη τραυμάτισε τρία παιδιά στη Δυτική Όχθη, ενώ ισραηλινά drones καταρρίφθηκαν στη Σαλμάς του Ιράν. Η εμπλοκή των Χούτι, αν και ανεπιβεβαίωτη, εντείνει τις ανησυχίες για γενικευμένο πόλεμο.
Παγκόσμια αντίδραση – Ανάμιξη ΗΠΑ, παρέμβαση Πούτιν
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και –σύμφωνα με πληροφορίες– βοήθησαν στην αναχαίτιση μέρους των ιρανικών πυραύλων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.
Ανησυχία στην Ελλάδα και διεθνώς
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εκφράζοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν για ευρύτερες συνέπειες στην ενέργεια, το εμπόριο και τη γεωπολιτική σταθερότητα.