-->
16.10.2021

«Eλευθέρας» παντού για τους εμβολιασμένους – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια των εφήβων

Ανατροπή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου καλείται τώρα να αναπροσαρμόσει μερικώς περιορισμούς και μέτρα, αφού η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σταθερά σε τετραψήφιο αριθμό, όπως και χθες φτάνοντας τα 1.465 πανελλαδικά.

Παρότι το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης προέβλεπε να ανακοινωθούν μέχρι την Πέμπτη 15 Ιουλίου αφενός το πλήρες πλαίσιο λειτουργίας για την εστίαση και τη διασκέδαση και αφετέρου το πρώτο σκέλος του υποχρεωτικού εμβολιασμού, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν (ακόμη και εντός της ημέρας σήμερα) περνούν πλέον μέσα από το πρίσμα των αυξημένων κρουσμάτων, αλλά και της ευρείας μετάδοσης του ιού στις νεανικές ηλικίες.

Με τον μέσο όρο των κρουσμάτων στη χώρα να διαμορφώνεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα στα 28,5 έτη, τόσο τα αυξημένα περιστατικά διάγνωσης του ιού σε βρέφη τις τελευταίες ώρες, όσο και το «τσουνάμι» κρουσμάτων σε παιδικές κατασκηνώσεις ανά την Ελλάδα (Χαλκιδική, Καπανδρίτι, Κρήτη, Ηλεία, Λαύριο, Σοφικό Κορινθίας) αποτυπώνουν τη ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού σε νέες, πληθυσμιακές ομάδες (και όχι μόνο στους άνω των 50), όταν τα κορωνοπάρτι -κατά παράβαση των μέτρων προστασίας- αποτελούν τον μόνιμο στόχο των ελεγκτικών μηχανισμών, σε μια προσπάθεια να παρεμποδιστεί η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στην νεολαία.

Πράσινο στο… covid pass

Σε κάθε περίπτωση, «ελευθέρας» σε κάθε χώρο θα έχουν όλοι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, καθώς οι όποιοι περιορισμοί στο εξής θα στοχεύουν μόνο τους ανεμβολίαστους εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστεί η ψηφιακή εφαρμογή ελέγχου της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού (covid pass), η οποία συνιστά το «διαβατήριο» επιστροφής στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους, ανάβοντας πράσινο φως για την είσοδό τους σε όποια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος επιθυμούν.

Παράλληλα με την επικαιροποίηση των κανόνων, ανακοινώσεις από κυβερνητικά χείλη αναμένονται τις επόμενες ώρες και ως προς τις επαγγελματικές ομάδες που θα ανοίξουν τον κύκλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μετά από τη σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής. Σε πρώτη φάση, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα αφορά -και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα- εργαζόμενους σε:

· Μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων

· Μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ

· Μονάδες φροντίδας ασθενών με χρόνιες παθήσεις και

· Υγειονομικούς, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Για την κυβέρνηση, άλλωστε, η κάλυψη της απόστασης μέχρι το τείχος ανοσίας(δηλαδή ποσοστό εμβολιασμού 70-75%) είναι εφικτή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο αυτό, σε άρθρο του στα «Νέα», ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος υποστήριξε πως «και αυτό είναι πράγματι εφικτό, καθώς η πρόσβαση στα εμβόλια είναι πλέον καθολική για όλες τις ηλικίες, εμβόλια και ραντεβού υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα -ακόμη και την αμέσως επόμενη ημέρα για όποιον ενδιαφέρεται να εμβολιαστεί- και ο μηχανισμός υποδοχής είναι αποδεδειγμένα άρτια οργανωμένος», καλώντας παράλληλα τους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης να σεβαστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά, καθώς οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι εξαιρετικά δυσοίωνες ως προς το ύψος των κρουσμάτων, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι τις 18.000 τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σχολιάζοντας το σχετικό ενδεχόμενο, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι τα «18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο» και πρόσθεσε πως «έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη».

Ακόμη πιο ανήσυχος εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής. Ο τελευταίος εστίασε στα «ποιοτικά χαρακτηριστικά: Νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι», προειδοποιώντας πως δεν υπάρχει ανοσία αγέλης με τον κορωνοϊό, όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά, καθώς οι κορωνοϊοί επανέρχονται και μόνο το εμβόλιο συμβάλλει στη θωράκιση του πληθυσμού.

 Εμβολισμοί εφήβων: Οι λόγοι για την απόφαση

Σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου, αναμένονται οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για πως θα κλείνονται τα ραντεβού εμβολιασμού για τους έφηβους 15 έως 17 ετών. Όπως διευκρινίστηκε στην ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας, ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με γονική συναίνεση. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Θεοδωρίδου, έπειτα από την εξέταση των δεδομένων που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι είναι ωφέλιμο να εμβολιαστούν στη χώρα μας οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών, καθώς τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικίας έχουν πιθανότητες να νοσήσουν από κορονοϊό. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι λόγω της εξωσχολικής τους δραστηριότητας μεταδίδουν στο περιβάλλον τους με μεγαλύτερη συχνότητα τον κορονοϊό.

 

Διαβάστε επίσης