Search
Close this search box.
Search

Ελεύθεροι σκοπευτές, φράχτες, drones: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για τις αμερικανικές εκλογές

Πριν 44 δευτερόλεπτα

Δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί από τις δυνάμεις Ασφαλείας στις ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου ή της επόμενης πλανητάρχη. Ελεύθεροι σκοπευτές, μεταλλικοί φράκτες ασφαλείας, drones έχουν «επιστρατευτεί» σε περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές που μπορεί να διακυβεύσουν την δημοκρατική έκβαση της διαδικασίας.

Ειδικότερα, μεταλλικοί φράκτες ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί γύρω από το κτήριο στο Λας Βέγκας όπου καταμετρώνται οι ψήφοι της Νεβάδα. Η Αριζόνα βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό για ενδεχόμενες ταραχές, με τον σερίφη της πολιτείας να έχει θέσει σε ετοιμότητα drones και ελεύθερους σκοπευτές. Οι κυβερνήτες τουλάχιστον τριών πολιτειών στις ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή της εθνοφρουράς για να διατηρήσουν την τάξη.

metallikoi fraxtes

Φόβοι για ταραχές

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας τροφοδοτούνται από τις ανησυχίες των Αρχών για το ενδεχόμενο να σημειωθούν βίαια επεισόδια.

Τα πιο εμφανή μέτρα έχουν ληφθεί στις αμφίρροπες πολιτείες οι οποίες θα κρίνουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών, όπως η Νεβάδα όπου μετά τις εκλογές του 2020 ξέσπασαν διαμαρτυρίες.

Τέσσερα χρόνια μετά μεταλλικοί φράκτες ασφαλείας έχουν αποκλείσει το σημείο όπου είχαν σημειωθεί οι διαμαρτυρίες, δηλαδή το κέντρο καταμέτρησης των ψήφων στο Λας Βέγκας. Ο κυβερνήτης της Νεβάδα Τζο Λομπάρντο δήλωσε ότι ενεργοποίησε μια «περιορισμένη μονάδα» 60 μελών της εθνοφρουράς για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να απαντήσει έγκαιρα σε οποιαδήποτε πρόκληση ασφαλείας.

Στην Αριζόνα, ένας αντίστοιχος μεταλλικός φράκτης έχει τοποθετηθεί στον χώρο όπου θα καταμετρηθούν οι ψήφοι στην κομητεία Μαρικόπα, στο κέντρο του Φοίνιξ, επίκεντρο το 2020 θεωριών συνωμοσίας περί εκλογικής νοθείας και απειλών κατά εκλεγμένων αξιωματούχων.

Ο σερίφης Ρας Σκίνερ δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει τεθεί «σε υψηλό συναγερμό» για απειλές και βία και έχει ζητήσει από όλο το προσωπικό να είναι διαθέσιμο.

Δεν έγιναν εκλογικά κέντρα σχολεία και εκκλησίες

Παράλληλα, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο διαμαρτυριών, οι Αρχές απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν ως εκλογικά κέντρα πολλά σχολεία και εκκλησίες στην Αριζόνα.

Έχουν τοποθετηθεί σταντ ποδηλάτων ως φράκτες και στις δύο πλευρές της λεωφόρου όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο. Οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων για να εισέλθουν σε αυτό, ενώ περίπου 15 αστυνομικοί κάνουν συνεχώς περιπολία μέσα στο κτήριο.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Μπάξτερ, εκλογικό αξιωματούχο του Ντιτρόιτ, αστυνομικοί είναι παρόντες και στη στέγη του κτηρίου, αλλά και των γύρω οικημάτων.

Το χειρότερο σενάριο

Ο Πίτερ Σίμι, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Τάπμαν στην Καλιφόρνια ο οποίος έχει ερευνήσει τις απειλές εναντίον δημόσιων λειτουργών, εκτίμησε ότι το χειρότερο σενάριο θα είναι αν χάσει ο Ρεπουμπλικάνος και δεν παραδεχθεί την ήττα του.

Ο Σίμι πρόσθεσε ότι δεν αναμένει ότι θα επαναληφθούν επεισόδια, όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021 από υποστηρικτές του Τραμπ. Οι ταραχές φέτος, κατά την εκτίμησή του, θα είναι μάλλον «σκόρπια, μη συγκεντρωμένα γεγονότα σε διάφορες περιοχές» που θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις δυνάμεις της τάξης.

Μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι αρχές και σε άλλες πολιτείες, όχι μόνο στις αμφίρροπές, για παράδειγμα στο Όρεγκον και την Ουάσινγκτον οι κυβερνήτες έχουν ενεργοποιήσει την εθνοφρουρά. Εξάλλου στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και αλλού κάποιες βιτρίνες έχουν καλυφθεί από κόντρα πλακέ.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.