-->
30.01.2023

Ελλείψεις σε φάρμακα για τη φυματίωση – 2.000 κρούσματα ετησίως στην Ελλάδα

«Ενα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας είναι η διαχείριση των ελλείψεων των φαρμάκων και όχι η διαχείριση της ίδιας της ασθένειας». Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε χθες ο πνευμονολόγος – φυματιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Χαράλαμπος Μόσχος, τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα κατά της φυματίωσης που βιώνουν οι ειδικοί γιατροί τον τελευταίο χρόνο, σε βαθμό μάλιστα που, όπως σημείωσε, «η θεραπεία των ατόμων με φυματίωση ήταν επισφαλής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν περίοδοι που δεν είχαμε φάρμακα στην απαιτούμενη επάρκεια ούτε καν στο “Σωτηρία” και το εξειδικευμένο ιατρείο. Ακόμη και τώρα είμαστε οριακά. Δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να ισχύει σε μικρότερα ιατρεία στην επαρχία».

Οι κίνδυνοι από την κατάσταση αυτή αφενός αφορούν το ίδιο το άτομο με φυματίωση, αφετέρου και τους οικείους του, αφού μπορεί να τους μεταδώσει την ασθένεια. Επιπλέον οι ελλείψεις οδηγούν σε λανθασμένες θεραπείες και πιθανότατα σε ανάπτυξη αντοχής των μυκοβακτηρίων σε αυτές. Ο κ. Μόσχος απέδωσε τις ελλείψεις των συγκεκριμένων φαρμάκων, που όπως ξεκαθάρισε αποτελούν διεθνές φαινόμενο, σε περιορισμένο ενδιαφέρον για τη διάθεσή τους καθώς, όπως είπε, «είναι φθηνά φάρμακα, έχουν χάσει την πατέντα τους εδώ και χρόνια και αφορούν μικρό αριθμό ασθενών».

«Δεν έχει εξαλειφθεί»

«Η φυματίωση δεν έχει εξαλειφθεί. Ποτέ δεν εξαλείφθηκε. Μειώθηκε η συχνότητά της τη δεκαετία του 1980, ωστόσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο αριθμός των νέων περιστατικών παραμένει σταθερός και συνήθως υποδηλωμένος», τόνισε ο κ. Μόσχος. Στη χώρα μας δηλώνονται κάθε χρόνο 400-450 περιστατικά φυματίωσης. «Ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα τριπλάσιος, μπορεί και πενταπλάσιος», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εάν είναι πενταπλάσιος, σημαίνει ότι πλέον η Ελλάδα είναι χώρα με μέση επίπτωση της νόσου. Και εάν ισχύει αυτό, απαιτείται διαφορετική στρατηγική».

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν σε εκδήλωση ενόψει του 31ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου που ξεκινάει αύριο στην Αθήνα (ξενοδοχείο Caravel 8-11 Δεκεμβρίου). Στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης και τα μέλη του Δ.Σ., Νικόλας Τζανάκης, Παρασκευή Κατσαούνου, Πέτρος Μπακάκος, Ελευθέριος Ζέρβας και Νικολέτα Ροβίνα, παρουσίασαν τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, οι εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα και το πρόγραμμα «Ζωή με ΧΑΠ», που είναι μια διαδικτυακή προσέγγιση ασθενών στον τομέα της άσκησης.Διαβάστε επίσης