-->
29.03.2024

Ελληνοτουρκικά: Ενοχλημένος ο Ακάρ από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ακόμη μία φορά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. Ο κ. Ακάρ κατηγόρησε την Αθήνα ότι «με τα εξοπλιστικά επιχειρεί να πλήξει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας όπως και των Κυπρίων αδελφών μας κι όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

«Με έναν ανεξήγητο τρόπο, οι Έλληνες γείτονες μας, κυρίως συγκεκριμένοι πολιτικοί, κι αυτό πρέπει να το τονίσω, με έναν πόθο για εξοπλιστικά προγράμματα, προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να πλήξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μεταξύ των δυο χωρών. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας».

Καλίν: Η Τουρκία δεν θέλει ένταση, αλλά δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι υπέρ της έντασης, τονίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα «δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο». Απευθύνθηκε, δε, στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ε.Ε., όπως στη Γαλλία, «να μην ενθαρρύνουν την Ελλάδα να υιοθετεί μια κακομαθημένη στάση».

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, «είμαστε γείτονες με την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε αυτήν τη γεωγραφία στο πλαίσιο της αρχής ότι η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο. Πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση, η φιλία, η αδελφοσύνη και οι καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες, το Αιγαίο και ολόκληρη την περιοχή».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «φυσικά, η Τουρκία θα απαντήσει σε κάθε τυχόν κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο. Με άλλα λόγια, όταν παραβιάζονται τα χωρικά μας ύδατα, όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος μας, όταν μας κατηγορούν, όταν γίνονται άδικοι ισχυρισμοί ή συκοφαντίες, όταν γίνονται παραβιάσεις στα σύνορα, όταν γίνονται προπαγανδιστικές ενέργειες κατά της Τουρκίας, κ.λπ., η Τουρκία δεν θα τα αφήσει όλα αυτά αναπάντητα».

«Στο τέλος όμως, η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτε από όλα αυτά. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα από αυτά. Διότι μόλις σας το είπα. Εάν η ελληνική πλευρά αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη εναντίον της Τουρκίας ανεβαίνοντας σε ένα ξένο κύμα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό το κύμα δεν θα διαρκέσει για πάντα. Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Και τι θα κάνετε όταν το κύμα αντιστραφεί; Τι θα κάνετε όταν δεν θα υπάρχει πια κύμα, όταν θα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία; Δεν χρειάζονται λοιπόν όλα αυτά. Αυτό λέμε πάντα. Φυσικά, έχουμε εκλογές μαζί με την Ελλάδα του χρόνου. Μπορεί λοιπόν να προσπαθήσουν να κερδίσουν κάποιους πόντους στο εσωτερικό οξύνοντας την αντι-τουρκική διάθεση στο πλαίσιο της εσωπολιτικής δυναμικής. Αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, δεν θα συμβάλει στην οικονομία και την ευημερία της» συνέχισε ο κ. Καλίν και κατέληξε:

«Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν θέλουμε ένταση, δεν θέλουμε εντάσεις, δεν θέλουμε λογομαχίες, δεν θέλουμε σύγκρουση στα σύνορά μας. Κάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν. Από το μεταναστευτικό μέχρι την ενίσχυση του Λιμενικού. Σε όλους αυτούς τους τομείς, κάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν, τόσο ως νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ όσο και ως σύνορο της Ε.Ε. Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέψτε μου να τις κατονομάσω, ειδικά τη Γαλλία… Η έκκλησή μας προς αυτές είναι η εξής: Μην ενθαρρύνετε την Ελλάδα να υιοθετεί μια κακομαθημένη στάση με την οποία θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες. Θα πρέπει επίσης (σ.σ. οι χώρες αυτές) να την συμβουλεύουν και να συστήνουν στην Ελλάδα ότι ορίζει η κοινή λογική προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι θα επωφεληθούμε από κάτι τέτοιο».



Διαβάστε επίσης