Ορισμένες χώρες περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ή αναστέλλουν εντελώς τη χρήση του αφότου οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές επιβεβαίωσαν την πιθανή σύνδεσή του με περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων. Έως τις 4 Απριλίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε ενημερωθεί για 169 τέτοιες περιπτώσεις έπειτα από τη χορήγηση 34 εκατ. δόσεων στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή – την Ε.Ε. συν τη Νορβηγία, το Λιχτενστάϊν και την Ισλανδία.
Ανησυχία όμως έχει προκληθεί και για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον ίδιο ακριβώς λόγο με τις ευρωπαϊκές αρχές να αξιολογούν τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί και τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες υγείας να συστήνουν το «πάγωμά» του για μερικές ημέρες. Η ίδια η εταιρεία ανέφερε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτιακή σχέση μεταξύ των περιστατικών και του εμβολίου της.
Τι ισχύει με το εμβόλιο της AstraZeneca
Οι εξελίξεις αναμφίβολα θέτουν σε κίνδυνο τα σχέδια εμβολιασμού στην Ευρώπη και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιμετωπίζουν οι χώρες το πρόβλημα που έχει προκύψει.
Πάντως, η Δανία, έγινε η πρώτη χώρα που διέκοψε οριστικά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, απόφαση που αναμένεται να καθυστερήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού μέχρι και κατά τέσσερις εβδομάδες. Επίσης, έλαβε την απόφαση να αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson.
Αυστραλία
Συστήνει στα άτομα κάτω των 50 ετών να επιλέγουν το εμβόλιο της Pfizer αντί για αυτό της AstraZeneca.
Αυστρία
Εχει ξεκινήσει εκ νέου τη χρήση του.
Βραζιλία
Οι αρχές θα επιβάλλουν περιορισμούς καθώς τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.
Βρετανία
Η αρμόδια επιτροπή ανακοίνωσε ότι όπου είναι εφικτό θα πρέπει να χορηγείται στα άτομα κάτω των 30 ετών κάποιο άλλο εμβόλιο επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά με τη δεύτερη δόση εάν έχει ήδη λάβει την πρώτη.
Βουλγαρία-Κύπρος
Ξανάρχισαν τους εμβολιασμούς στις 19 Μαρτίου.
Καναδάς
Οι αρχές ανακοίνωσαν στις αρχές Απριλίου ότι θα παγώσουν τη χορήγησή του στις ηλικίες κάτω των 55 και ότι θα ζητούσαν μια νέα ανάλυση για τα οφέλη του εμβολίου και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί ανά ηλικία και φύλο.
Εσθονία
Ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου στα άτομα κάτω των 60 ετών στις 7 Απριλίου.
Γαλλία
Ενέκρινε την επανάληψη χορήγησής του στις 19 Μαρτίου αλλά αποκλειστικά σε άτομα άνω των 55 ετών. Στις 9 Απριλίου συνέστησε σε όσους είχαν λάβει την πρώτη δόση και ήταν νεότεροι από 55 ετών να λάβουν τη δεύτερη δόση άλλου εμβολίου τεχνολογίας mRNA.
Φινλανδία
Ξανάρχισε τη χρήση του από τις 29 Μαρτίου αλλά μόνο στους άνω των 65.
Γεωργία
Εχει περιορίσει τη χρήση του μετά τον θάνατο νοσοκόμας από αναφυλακτικό σοκ και οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν μόνο σε πλήρως εξοπλισμένα ιατρικά κέντρα, όπως ανέφερε το πρακτορείο TASS στις 19 Μαρτίου.
Γερμανία
Η Γερμανία παραμένει πιστή στην οδηγία της που είναι σε ισχύ από την 31η Μαρτίου και προβλέπει τον περιορισμό της χρήσης σε όσους είναι άνω των 60. Η επιτροπή εμβολιασμού της χώρας συνέστησε σε όσους ήταν αυτής της ηλικίας και είχαν λάβει ήδη την πρώτη δόση να κάνουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο.
Ουγγαρία
Συνεχίζει τη διάθεση του εμβολίου.
Ισλανδία
Επανέναρξη των εμβολιασμών στις 25 Μαρτίου. Είχαν ανασταλεί στις 11 Μαρτίου.
Ιρλανδία
Περιορίζεται η χρήση του σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών.
Ιταλία
Συστήνει τον εμβολιασμό μόνο όσων είναι άνω των 60.
Λετονία-Λιθουανία
Ξανάρχισε τη διάθεση του εμβολίου στις 19 Μαρτίου.
Ολλανδία
Περιορισμός της χρήσης στους άνω των 60.
Βόρεια Μακεδονία
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου ότι η χρήση του θα περιοριστεί προληπτικά σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών.
Ισπανία
Από τις 8 Απριλίου το εμβόλιο χορηγείται μόνο στους άνω των 60.
Σουηδία
Επανέναρξη των εμβολιασμών στις 25 Μαρτίου για τους 65 και άνω.
Μεξικό
Η αρμόδια αρχή είπε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει την επιβολή περιορισμών αλλά ερευνά τις πληροφορίες από τη Βρετανία.
Νότια Κορέα
Χορηγεί το εμβόλιο σε όσους είναι μεγαλύτεροι από 30 ετών από τις 12 Απριλίου. Στις 7 Απριλίου είχε «παγώσει» τον εμβολιασμό σε άτομα κάτω των 60.
Που έχει «παγώσει» ή έχει σταματήσει οριστικά το εμβόλιο της AstraZeneca
Νορβηγία
Οι αρχές ανακοίνωσαν στις 26 Μαρτίου ότι θα καθυστερήσουν τη λήψη απόφασης σχετικά με τη χρήση του εμβολίου και αυτή αναμένεται τελικά να ληφθεί στις 15 Απριλίου.
Καμερούν
Διεκόπη η χορήγηση του εμβολίου που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Δανία
Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που θα σταματήσει εντελώς να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, λόγω μιας ενδεχόμενης σύνδεσής του με σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις θρομβοεμβολών.
Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού της Δανίας μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.
Τα αποτελέσματα ερευνών για τις σχετιζόμενες με το AstraZeneca θρομβοεμβολές “έδειξαν πραγματικές και σοβαρές παρενέργειες”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρουμ.
“Επιλέξαμε ως εκ τούτου να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες τις ομάδες χωρίς το εμβόλιο αυτό”.
Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαπίστωσε μια πιθανή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca και περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), ή εγκεφαλικής θρόμβωσης, αλλά εκτίμησε πως ο κίνδυνος θανάτου από την COVID-19 είναι “πολύ μεγαλύτερος” από τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας κάποιων σπάνιων παρενεργειών.
Έως τις 4 Απριλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις CVST αφού είχαν χορηγηθεί 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ είχε αφήσει, ωστόσο, στην κάθε χώρα ξεχωριστά να κάνει τη δική της αποτίμηση κινδύνου και να αποφασίσει πώς θα χορηγεί το εμβόλιο.
Πολλές χώρες στην Ευρώπη και αλλού επανέλαβαν τη χορήγηση του εμβολίου, με ορισμένους περιορισμούς στη χορήγησή της σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, κυρίως στους άνω των 50 ή άνω των 60 ετών.
Ο Μπρόστρουμ είπε πως έρευνες που βασίστηκαν από κοινού σε δεδομένα υγείας της Δανίας και της Νορβηγίας εκτίμησαν πως ένας στους 40.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκε με το AstraZeneca θα μπορούσε να παρουσιάσει αυτή τη σοβαρή επιπλοκή χωρίς να υπάρχει κάτι οριστικό που να σχετίζεται με την ηλικία ή το φύλο.
Είπε πως η Δανία έχει προχωρήσει πολύ στην ανοσοποίηση των ηλικιωμένων που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν μια σοβαρή μορφή του ιού.
Οι ομάδες που θα εμβολιαστούν στο εξής κινδυνεύουν λιγότερο από αυτό. “Θα πρέπει να σταθμιστεί απέναντι στο γεγονός ότι τώρα έχουμε έναν γνωστό κίνδυνο σοβαρών επιβλαβών αποτελεσμάτων… με το εμβόλιο κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, αν και ο κίνδυνος σε απόλυτους αριθμούς είναι μικρός”.
Ως εκ τούτου η απόφαση της Δανίας θα πρέπει να ειδωθεί μόνο σε ένα τοπικό πλαίσιο και “αντιλαμβάνομαι πολύ καλά γιατί άλλες χώρες θα το χρησιμοποιήσουν”, είπε.
Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε αρχικά τη χορήγηση του εμβολίου τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του και έχει αναστείλει επίσης τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson εν αναμονή περαιτέρω ερευνών για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα 5,8 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου. Το 77% το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech, το 7,8% της Moderna και το 15,3% εκείνο της AstraZeneca.
Σε όσους έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα προταθεί ένα άλλο εμβόλιο για τις δεύτερη δόση, διευκρίνισαν οι αρχές.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι σέβεται την απόφαση των υγειονομικών αρχών της Δανίας.
“Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την απόφαση που έλαβε η Sundhedsstyrelsen [η αρχή υγείας] στη Δανία”, ανέφερε η εταιρία σε μια ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως είναι θέμα της κάθε χώρας να αποφασίζει για το εμβολιαστικό της πρόγραμμα στη βάση τοπικών συνθηκών.
“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές και τις τοπικές αρχές έτσι ώστε να παρέχουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ενημέρωσης για τις αποφάσεις τους”, ανέφερε.
Τι ισχύει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
ΗΠΑ
Στις 13 Απριλίου, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας σύστησαν το «πάγωμά» του τουλάχιστον για λίγες ημέρες καθώς έξι γυναίκες κάτω των 50 εμφάνισαν θρομβώσεις μετά το εμβόλιο.
Ε.Ε.
Ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη διάθεσή του στην Ευρώπη μέχρι να εξεταστούν τα περιστατικά. Η εταιρεία είχε αρχίσεις τις παραδόσεις του εμβολίου σε χώρες της Ε.Ε. στις 12 Απριλίου.
Κύπρος
Ανακοίνωσε το απόγευμα της 14ης Απριλίου ότι δεν θα προχωρήσει σε εμβολιασμούς προς το παρόν.
Νότια Αφρική
Ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου στις 13 Απριλίου. Σήμερα, ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διακόψει το συμβόλαιο που υπάρχει με την εταιρεία.
Γαλλία
Συνεχίζει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα και θα χορηγεί το εμβόλιο στους άνω των 55 ετών.